Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Buurmans grond

Deze week kreeg ik bezoek van een makelaar. Hij had weer iets geweldigs voor mij.

De buurman van een van mijn boerderijen wil zijn boerderij verkopen voor niet al te veel geld. Hij had ook al iemand die deze boerderij voor minimaal 5 of maximaal 10 jaar wilde huren. En dat voor 6 procent van de koopprijs, inclusief jaarlijkse verhogingen van de huurprijs met inflatiecorrectie. Deze jaarlijkse correctie is hier in Australië gebruikelijk. Er wordt gekeken naar de inflatie en daaraan wordt jaarlijks de huurprijs aangepast. Dit kan in 10 jaar flink oplopen.

De boerderij is eigendom van een Ltd, (een soort bv) en beslaat 2.000 ha. De laatste jaren is op dit bedrijf flink geïnvesteerd in de infrastructuur voor bevloeiing. Er is een opslagreservaat gebouwd van 127 ha dat 3,340,000 m3 water kan opslaan. Om dit enorm zwembad te vullen zijn drie pompen geïnstalleerd met John Deere-motoren van 230 kW, die elk 650 m3/uur kunnen oppompen. Uiteraard zijn er ook kilometers lange kanalen gebouwd. Dit alles voor €1.450 per ha (zie foto's).

Extreme prijsstijging landbouwgrond

De prijsstijging van landbouwgrond over de laatste 8 jaar is in Australië gemiddeld meer dan 30 procent per jaar. Deze extreme prijsstijging kan in dit tempo niet doorgaan. Dat wordt echter al jaren geroepen en toch blijven de prijzen maar stijgen.

Tot nu was investeren in landbouwgrond een goudmijn. De grote vraag is op dit moment of aankoop van buurmans boerderij in de toekomst ook een echte goudmijn blijkt te zijn of een kaartenhuis dat ineenstort.

Gemiste kans?

De aankopen die ik in het verleden heb gedaan zijn voortreffelijk gegaan. Op papier is dit bedrijf een goede deal. Toch heb ik er geen goed gevoel bij om nog meer bedrijven te kopen, daarom zie ik van deze deal af. De toekomst zal leren of ik een kans gemist heb.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit eerstens wat een prachtig aangelegde kanalen ziet er werkelijk fantastisch uit maarja wat de prijs betreft toen ik hier kwam betaalde ik ongeveer $750 per acre dat liep in 1984 85 dus na de hoge dollar met daarbij zeer hoge rentes (tot schrik niet , dat ik toen wel trouwens, 27%) op tot zo'n $1100 dat vond men onverantwoord hoge bedragen nu blikt of bloost niemand van $4000 tot $4500 waar je met de oogst de rente en aflossing onmogelijk van kan betalen Er zal best wel een dip komen maar ben er van overtuigd dat door betere rassen en betere teelt methodes in de toekomst de opbrengsten behoorlijk zullen stijgen (NIET de prijzen van gewassen of maar heel weinig)zullen de grondprijzen verder stijgen Maar of jij en ik daar nog heel veel van profiteren is de hamvraag
  we schelen tenslotte maar een jaar Altijd super interresant om je te lezen
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit nog een vraag dat water reservaat is de grond zo ondoorlatend of hoe is dit opgelost om 127ha water vast te houden

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ed. Over een oppervlakte van 127 ha is er een behoorlijk verlies door verdamping en wegsijpelen door de grond. De kleigrond op de bodem is meestal slecht doorlatend, waar dit niet het geval is word dit door aanbrengen of verdichten van klei of soms ook wel plasticfolie opgelost.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Gerrit,
  Ik heb weer even zitten rekenen maar de door jou genoende inhoud in een meer met die oppervlakte geeft maar een waterdiepte van gem. 2,5 meter. Is dat niet wat onvoordelig en geeft het niet onevenredig veel verdamping?
  Is er daar op grond van E 1450 rendement te behalen ? Met welke gewassen bijv ?
  Alvast bedankt voor je antwoorden.
  Groeten uit Ontario

 • no-profile-image

  Gerrit

  Jan (zonder land). De diepte van 2,5meter is in werkelijkheid wat dieper, omdat de dijk rondom het zwembad een redelijk vlaK talut heeft. Echter 3 meter blijft ondiep. De nieuwere bazins , of verhoogde bazins zijn dan ook dikwijls tot 6 m hoog.
  Grond van Au$ 1400.- per ha kan 4 ton tarwe per ha opbrengen tegen nu $ 250.- per ton dat wil zeggen Au$ 1000,- per jaar, of bij droogte minus Au$ 200.- ha. Het blijft een gok.
  Gerrit

 • no-profile-image

  Gerrit

  Oei, klein foutje. De prijs per ha is niet coorect. Het moet dus Euro 1,450.- per ha zijn.Of Au$ 2450.- per ha.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.