Deze week kreeg ik bezoek van een makelaar. Hij had weer iets geweldigs voor mij.
De buurman van een van mijn boerderijen wil zijn boerderij verkopen voor niet al te veel geld. Hij had ook al iemand die deze boerderij voor minimaal 5 of maximaal 10 jaar wilde huren. En dat voor 6 procent van de koopprijs, inclusief jaarlijkse verhogingen van de huurprijs met inflatiecorrectie. Deze jaarlijkse correctie is hier in Australië gebruikelijk. Er wordt gekeken naar de inflatie en daaraan wordt jaarlijks de huurprijs aangepast. Dit kan in 10 jaar flink oplopen.
De boerderij is eigendom van een Ltd, (een soort bv) en beslaat 2.000 ha. De laatste jaren is op dit bedrijf flink geïnvesteerd in de infrastructuur voor bevloeiing. Er is een opslagreservaat gebouwd van 127 ha dat 3,340,000 m3 water kan opslaan. Om dit enorm zwembad te vullen zijn drie pompen geïnstalleerd met John Deere-motoren van 230 kW, die elk 650 m3/uur kunnen oppompen. Uiteraard zijn er ook kilometers lange kanalen gebouwd. Dit alles voor €1.450 per ha (zie foto's).
Extreme prijsstijging landbouwgrond
De prijsstijging van landbouwgrond over de laatste 8 jaar is in Australië gemiddeld meer dan 30 procent per jaar. Deze extreme prijsstijging kan in dit tempo niet doorgaan. Dat wordt echter al jaren geroepen en toch blijven de prijzen maar stijgen.
Tot nu was investeren in landbouwgrond een goudmijn. De grote vraag is op dit moment of aankoop van buurmans boerderij in de toekomst ook een echte goudmijn blijkt te zijn of een kaartenhuis dat ineenstort.
Gemiste kans?
De aankopen die ik in het verleden heb gedaan zijn voortreffelijk gegaan. Op papier is dit bedrijf een goede deal. Toch heb ik er geen goed gevoel bij om nog meer bedrijven te kopen, daarom zie ik van deze deal af. De toekomst zal leren of ik een kans gemist heb.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.