Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Zaaien met de combine

Oogstverliezen zie je wel vaker. Maar in Hongarije maken ze het wel heel bont. Patrick Feliers verbaast zich erover dat Hongaren de dure grote combines niet goed afstellen.

Van oogstverliezen na het oogsten van graan kijk ik al lang niet meer op. Maar op twee percelen in mijn buurt hebben ze het wel heel bont gemaakt.

Op het ene veld, waar een buurman wintergerst teelde, staat 14 dagen na het cultiveren van de stoppel evenveel schot dan dat men ooit gerst zaaide. Laten staan zou alvast een perfecte zaaibeurt overbodig maken.

Een andere buurman met een 2 jaar oude New Holland-combine maakt het niet minder bont. Daar laat het resultaat één maand na de tarweoogst en nog voor de eerste stoppelbewerking ook niets aan de verbeelding over. Dit begrijp je gewoon niet. Hoe kun je in godsnaam zo met de nieuwe dure machines omgaan?

Ook graan in stropakken

Maar ook elders gaat het mis. Dat heb ik gemerkt toen ik stro aankocht. Omdat wij een typische Hongaarse graanschuur gaan gebruiken als aardappelloods moest ik deze isoleren. Daarom heb ik deze zomer voor de muurisolatie bij een bevriende buurman 400 tarwestropakken laten maken met een Quadrant-pers en 2.000 kleinere pakjes met een pers van Claas (de Markant).

Toen we in de schuur aan het werk waren, viel het ons direct op dat er tarwekorrels op de schuurvloer lagen. Bij controle zat in drie op de vier strohalmen nog graan. Deze tarwe werd met een nagelnieuwe Claas Lexion 540 en een 2 jaar oud roodgeverfde NH tx combine met Case-logo gedorst. Zoiets hou je toch niet voor mogelijk.

Lees ook racecombinen in Hongarije.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Beste Patrick,
  Wij hebben hier in Saskatchewan 300 acre (120 ha.) in een dag geoogst met een Massey Ferguson 9895 ( ook verkrijgbaar als Gleaner A85 en als Fendt) Zonder verliezen en met een opbrengst van 4 t./ha. Deze combine is 500 pk. en heeft een hydraulische rotor.
  Kortom de techniek gaat steeds verder.
  Deze combine doet op ons graanbedrijf bijna alles (1200 ha.)

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Patrick hier gebeurt het wel vaker dat de combine zo wordt afgesteld (meer lucht onder de zeven dat de lichte korrels er uitgeblazen worden in mijn geval zaaizaadvermeerdering worden die er toch uitgeschoond en niet betaald dus beter in het land kunnen blijven om later onder te ploegen als groen bemesting de hier gebruikelijke hydr aangedreven kafspreider is bedoelt om de uitgeblazen lichte zaadjes over de hele breedte te spreiden

 • no-profile-image

  Christian

  Dit lijkt wel heel erg veel op het beeld wat ik zie in Rusland. Dure nagelnieuwe machines van alle grote merken en niet een die er fatsoenlijk werk aflevert dankzij een verkeerde afstelling.

  En maar zeuren dat die moderne machines niet goed zijn....

 • no-profile-image

  Patrick

  Christian !
  Je zou wel eens gelijk kunnen hebben !
  Link je je aan Oost Europese dealers dan zit je in de rats , je bent er veelal beter van af met een tractor of combine verbintenis met een bv Belgische importeur(al woont die 1500 km ver) dan met de Hongaarse waar ik ooit een technieker van een bekend Duits Oogstmerk zag dat hij niet wist welke kant van de cardan op een ronde ballenpers moest.
  Die importeurs verwachten ook van je dat je na iedere garantieverloping een nieuwe koopt.Geloof mij de kommer en kwelwereld van menig West Europees denkende ondernemer in Oost Europa .
  En beter word het daar volgens mij nooit mee. De grote omzetten van bepaalde merken in die landen zorgt wel eens voor blindheid bij de producent
  Ik ken zo een importeur van Claas die zich liet betalen voor een offerte , kocht de boer dan bij bv JD (wat hij wou) dan verloor hij dit bedrag .En so wat die domme Oost-Blokker spreekt toch geen andere taal.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Farmer saskatchewan dat bij u was waarschijnlijk geswath in 50 ' of meer
  uit het swath heeft een combine een VEEL hogere capaciteit dan staight cut daarbij heeft u niet het aantal uren vermeld dat er gedorst is die dag want door het uitblijven van douw zijn vaak extreem lange dorsdagen mogelijk ook een maaibord met doeken ipv een vijzel verhoogt de capaciteit aanzienlijk

 • no-profile-image

  farmer

  s'Morgens om half elf begonnen, s'avonds om 11.30 gestopt en het was een 36' swath

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.