Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Regenbui van €1 miljoen

Het ziet er goed uit met de gewassen. Nu is het wachten op regen. Elke millimeter is goed voor ruim €37.500 extra opbrengst.

Na vier weken Europa is het weer goed terug te komen in Australië. Het is hier in de winter aangenaam: weinig wind, zonnig en een strakblauwe lucht. De temperatuur is bij zonsopkomst juist boven het vriespunt en loopt dan in enkele uren op naar 20 graden.

Een van de eerste dingen die je als boer doet bij thuiskomst is een dag rondrijden en kijken hoe de gewassen er bij staan. Dit was een plezierige bezigheid en een aangename verrassing. Het verbaasde me dat hier in de winter de gewassen zo goed groeien. Kijk maar naar de foto’s.

Regen levert veel geld op

De gewassen staan er nu wel heel goed bij. Maar dit is wel de droogste periode van het jaar. Na het zaaien is tot nu toe maar totaal 6 millimeter regen gevallen. De kans bestaat dat het niet meer regent tot de oogst begint. Als het de komende weken regent, dan geeft dat zo maar 1 of 2 ton per hectare meer opbrengst. Met deze oppervlakte loopt dat behoorlijk in de papieren. Men becijfert hier dat iedere millimeter regen in het groeiseizoen een extra opbrengst geeft van 45 kilo per hectare. Valt er dus 30 millimeter regen in enkele buien, dan brengt dat ruim €1 miljoen in het laatje (45 x 30 x 7.000 x €0,12).

Het is enorm frustrerend als een naderende regenbui een flinke lading net bij de buurman dumpt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste boeren hier, inclusief de bankmanager, goede weerkundigen zijn. En in deze periode veel tijd besteden aan het bestuderen van het weer… en nagelbijten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerrit.
  Dus daarom hebben ze daar allemaal veel grond.De reden is dus duidelijk. Hoe meer grond eigendom hoe minder kans dat er regen bij de buurman terecht komt. ha ha

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit hoe bevalt jou dat dorsen van die faba beans , de soort die ik hier wel eens gedorst heb leken de stam wel kleine boompjes het was nogal wat herrie maar wat mij erg meeviel om de bonen onbeschadigd te houden jammer dat je zo ver weg zit anders zou ik toch graag een keer bij je kijken (en sst zwijnen jagen ssst als ik m,n zoon wel eens iets vertel zegt hij ken je dat verhaal van die vos met haren en streken) ik ben hier gisteren begonnen met haver dorsen opbrengst lijkt mee te vallen maar al snel gestopt nog te veel groen graan en tot m'n schrik werkte de fan van die silo niet en bleek niet uitwisselbaar met een van andere silo
  dus maandagmorgen naar de electromonteur nu nog op vacantie anders had hij dat wel gerepareerd zelfs op zondag nog even terug op jouw gwassen hoe groot is de kans op nachtvorst bij jou en als ik goed tel begint graan dorsen bij jullie in oct
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  arie vosters

  Proficiat Gerrit,ondanks de zaaimoeilijkheden staat alles er prachtig bij...Zal een beetje van onze regen(20 augustus 230 mm!!!) doorsturen.Beschouwen jullie deze gewassen als eerste en voornaamste oogst of zijn dat de zomergewassen zoals hier in Brasil!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.