Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Het water raakt op

We hebben ruim 150.000 kuub wateropslag. Toch zakt het peil zienderogen. Tijd voor rantsoenering en keuzes.

Ons bedrijf heeft twee beregeningsmeren. Het kleinste meer is goed voor 25.000 kuub, het grote meer bergt 130.000 kuub water. Dat lijkt heel veel, maar we telen waterminnende gewassen. Met 50 hectare mais, 10 hectare meloenen en ook nog eens 10 hectare soja wil het water wel opraken.

Popcorn-mais krijgt voorrang bij beregening

Het kleinste meer zien we nu na elke keer beregenen een beetje zakken. Dit meer verzorgt maar een klein beetje popcorn-mais en wat sorghum. Nu de bodem van het meer toch wel in zicht komt en we nog aan het begin van augustus zijn, hebben we besloten het water voor de popcorn-mais gebruiken. De sorghum moet zichzelf maar redden.

Mais vraagt 10 millimeter per dag

Ook het grote meer slinkt aardig. Het gaat ook snel met drie pompen van elk 55 kuub/uur. Ook hier gaan we het iets rustiger aan doen. De mais is aan het kolfzetten en neemt nu bijna 10 millimeter per dag, ook geen wonder met 34 graden in de schaduw. De buitenkant van het perceel heeft wel wat te lijden, binnenin valt het nog wel mee.

Traditie: ieder jaar onweer op 15 augustus

We wachten nu dus op de onweersbui die op 15 augustus toeslaat. Dat is vaste prik volgens de lokale bevolking. Voor deze week voorspellen ze alleen maar mooi weer. Er wordt zelfs gepraat over een hittegolf, met eventueel wat onweer volgend weekend.

Goed weer voor de meloenen

Dit weer is wel erg gunstig voor de meloenen. De eersten zullen denk ik goed zijn aan het eind van de week. Deze zullen niet geoogst worden omdat het er niet veel zijn. Dan is het dus niet de moeite waard om er met personeel door te lopen. Over twee of drie weken zal de echte oogst pas goed op gang komen. Vanaf dat moment oogsten we elke ochtend gedurende drie weken.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan wat hier een vriend nu doet hij brengt kunstmest door middel van een ondergronder(zonder voeten alleen poten) met daaropgemoteerd de kunstmestbakken van een maiszaaimachine met de bijbehoorende aandrijving en pijpen zo'n 35 a40cm diep de kunstmest in de grond om de wortels te dwingen om grotere diepte zich te ontwikkelen en daardoor in droogte periodes langer vocht beschikbaar te hebben het eerste jaar zag het er naar uit echt goed te weken de laatste twee jaar zijn erg nat hier ook opgravingen in het veld dat eerste jaar waren erg positief en de opbrengsten waren beslist beter als de niet gedane percelen

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Jan Job,
  Ik zat met interesse jouw verhaal te lezen over het dreigende watertekort. Je schrijft dat je 3 pompen hebt draaien die elk 55 kuub per uur verpompen. Hieruit concludeer ik dat je gewoon overhead beregend. Je zou echt eens na moeten denken over drip irrigatie. Is niet goedkoop maar je bespaart zeker 40 % water. In een later stadium kun je ook voedingsstoffen toedienen met dat systeem en bespaar je dus ook op kunstmestkosten. Zomaar even een tip.
  Veel succes verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.