Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Zaaien en oogsten

Het graan zit erin, op een hoekje van 160 hectare na, Het extreem diepe zaaien bleek een noodsprong met wisselend resultaat. De nieuwe combines zijn gearriveerd, we maken ons weer klaar voor de oogst.

Oef, dat was een lange marathon. Bijna alles is nu gezaaid. Er resteert nog een hoekje van 160 hectare. Dat zullen we in de loop van deze dag en avond ook wel gezaaid hebben. Dan hebben we in totaal 5.000 hectare wintergranen gezaaid met één machine. Dat blijkt toch wat veel te zijn als het weer wat tegenzit.
We hebben nu bijna twee maanden gezaaid. Voor het volgende seizoen kijk ik maar eens rond voor een tweede machine. We hebben namelijk veel dagen verloren door een regenperiode. Voor die regentijd wat het te droog om te zaaien, erna was de grond zo nat dat er veel verstoppingen optraden. Natuurlijk vooral ’s nachts.

Extreem diep zaaien gaf wisselende resultaten

Het extreem diepe zaaien dat ik een vorige keer beschreef, heeft uiteindelijk een wisselend resultaat opgeleverd. Op de eerstgezaaide percelen kwam het graan goed op. De later gezaaide, dus nog dieper gezaaide percelen troffen kouder weer. Daar is de opkomst minder en op enkele percelen zelfs erg slecht. Daar waar minder dan 30 à 40 planten per vierkante meter stonden, hebben we overgezaaid.
Volgend jaar ga ik weer zaaien zoals ze me op school is geleerd, zeker niet dieper dan 10 tot 12 centimeter. Ik hoef mijn schoolgeld dus toch niet terug te vragen. Dat extreme diep zaaien wat hier gebruikelijk is, blijft een noodsprong met maar af en toe goed resultaat (zie foto’s).

Nieuwe combines voor Europese chauffeurs

Deze week zijn ook de drie nieuwe maaidorsers afgeleverd. Volgende week komen de drie nieuwe maaiborden ervoor, elk met een snijbreedte van 12,5 meter. Daarna nog de gps-stuursystemen installeren en dan zijn de dorsers klaar voor de komst van Nederlandse chauffeurs.
Tot nu toe zijn mijn ervaringen met Nederlandse chauffeurs zeer goed. Ook andere boeren of loonwerkers zien graag vakantiewerkers komen uit Europa. Vooral Ieren en Schotten zijn hier veel aan het werk.

Voor zover we het nu kunnen bekijken, kunnen we over dik drie maanden beginnen met de oogst. Ofschoon in het merendeel van de wereld de verkoop van landbouwmachines hard terugloopt, is hiervan nog niets te bespeuren in Australië. De dealer heeft alle nieuwe maaidorsers verkocht evenals alle pas gebruikte. Hij heeft me al een goed aanbod gedaan als ik een maaidorser na het seizoen zou willen teruggeven. Maar eerst ga ik een paar weken naar Nederland, even kijken hoe het daar gaat.

Bekijk ook de fotoreportage van de opkomst van de gewassen.

Foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Wat een mooie machines hier wordt 30 foot en 35 foot ook steeds populairder maar vanwege de soya zij dat flexheads.Hier in noord amerika zijn mais en soya de hoofd gewassen en daardoor de nieuw verkochte combines bijna allemaal axiaal wat zijn de die van jou meerdere dorstrommels achter elkaar ?Gerrit nog even over Fleecy of andere wasverzachter het moet wel elke paar maanden even ververst worden en bij jullie met die hoge temperaturen misschien wel vlugger maar het werkt Gezien de grote droogte ziet de opkomst er op de foto toch vrij goed uit
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Michiel Jakobs

  Hoi Gerrit!

  Zo te zien staat er weer heel wat mooi en nieuw geweld te wachten op ons in de nieuwe loods, ik kan dan ook niet meer wachten tot het weer zover is dat we weer los mogen!!
  Volgende week gaan we ons verder oriënteren op het reeds gereserveerde ticket en dan staat alles vast! Tot snel!

 • no-profile-image

  adrianus

  Ben eigenaar van een 1600 ha akkerbouwbedrijf in brazilie en zou graag het e- mail adres van de heer Kurstjes hebben om ervaringen uit te wisselen!! Overigens is de Boerderij geinteresseerd is in meer buitenlandse bloggers????

 • no-profile-image

  Henk van Loosbroek

  Dag Gerrit,
  Vroeger met bietenrooien op Wellsmeer was je al grootschalig bezig, maar dit slaat alles.
  Toevallig kwam ik op je webside en omdat het hier vandaag een regendag is, heb ik al je voorgaande colums tot januari 2008 met veel interesse gelezen.
  Graag reactie, Henk.

Of registreer je om te kunnen reageren.