Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Vroegen' zakken verder weg

In België is de prijs voor de vroege nog vrije aardappelen bezig aan een vrije val. De gemiddelde beginnotering voor 100 kilo machinegerooide vroege aardappelen was €9,25 (PCA). Nu, na vijf weken, is de prijsrange €3,75-4,25.
Ook Belgapom schrijft wekelijks louter dalende prijzen. Begin juli stond hier de teller nog op €9,00, deze week op €3,00. Dat betekent een min van €1,75 ten opzichte van een week eerder. Voor een opleving van de markt is extra vraag vanuit de verwerkende industrie noodzakelijk. Vanuit die hoek is een prijspush echter vrijwel uitgesloten. De verwerkers lijken voldoende op contract te hebben vastgelegd. Onder goede groeiomstandigheden zijn ondertussen ook de volumes overvloedig. Tel daarbij op dat ook meer latere vroege rassen op de markt komen en het vooruitzicht is allerminst positief.

Prognose

Licht dalend

Ruud Jacobs

Eén reactie

  • no-profile-image

    paul

    vind het jammer dat er op deze site een naar mijn idee te negatieve stemming (mede) gevoed wordt omtrent de aardappelprijs. Dat deze op dit moment laag is dat is een feit, maar om nu te roepen dat het allemaal zo florisant groeit gaat denk ik te ver. Op dit moment is er te veel aanbod en fabrieken draaien maar mondjesmaat. Er zijn mensen die nog volgteelten gepland hebben dus er is druk op de markt. Tel daar bij op dat de vroege aardappelen fantastisch groeiweer gehad hebben dan is de ellende op de"vroege " aardappelmarkt compleet. Maar om steeds maar weer te schrijven en te roepen (zoals ook de belgische boerenbond) dat er veel te veel aardappelen komen vind ik te vroeg en stemmingmakerij. Maak als verslaggever eens een rondje langs de velden, ook in het zuiden waar veel aardappelen geteeld worden. De gewassen hebben ontzettent te lijden gehad onder hitte gevolgt door veel neerslag. Gewassen zijn enorm op retour en ik durf te stellen dat er minder aardappelen van een hectare gaan komen dan verleden jaren! Zeker nu hij de komende 10 dagen weer tropische temperaturen afgeeft. Verders is het ook nog zo dat alle aardappelen straks nog eens eerst allemaal achter de planken moeten liggen! Mijns inziens trekt U de juiste conclusie wat betreft de huidige marktsituatie, maar ik zou het fijn vinden , en teven voor ons akkerbouwers verstandiger als U een wat andere stemming in de markt zou trachten te brengen. Want de stemming bepaalt de markt, vaak niet de feiten!!

Of registreer je om te kunnen reageren.