Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tarweoogst op volle toeren

De Hongaarse graanoogst is in volle gang. Vrijdag 10 juli oogstten we met drie combines op een kipper.

Ik behartig al ruim een jaar de belangen van een buitenlandse vriend en zakenman. Deze investeerde in grond nabij het Tiszameer en teelde er dit jaar tarwe. Hij is gespeend van enige kennis op het gebied van de Hongaarse landbouw en de handelsstructuur. Daarom zorgde ik ervoor dat hij kon rekenen op kwaliteitszaaigoed, -mestoffen en -sproeistoffen. De benodigde bespuitingen zijn uitgevoerd door een loonsproeier met een zelfrijdende spuit van John Deere. Aangezien de grond een kleine 100 kilometer hiervandaan ligt, moest ik mij inburgeren in de situatie aldaar. Loonwerk en andere zaken dienden ter plaatse te worden georganiseerd. Achteraf gezien kan ik stellen dat alles erg vlot is verlopen, en dat we van een prima start kunnen spreken.

Kiptransport

Een akkerbouwer die zelf 950 hectare graangewassen teelt, wilde voor de oogst zijn drie combines best inzetten. Afgelopen vrijdag was het zover, de oogst kon beginnen. Het betreft percelen van ongeveer 60 hectare waar deftig kiptransport niet op kan komen. Daarom moest ik met mijn kipper het graan afvoeren naar een overlaadplaats bij een naburig akkerbouwbedrijf. Van daaruit gaat het naar de graanopslag op mijn bedrijf. Het was een niet te onderschatten organisatie die perfect verliep.

Bekijk de fotoreportage

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ED Bakker

    Patrick echt hele mooie photos van mooi materiaal alleen keek ik even verbaast dat graan wordt overgeladen met een uitschuifbare voorlader in plaats van elevator of vijzel of transportband
    Hier zal de graanoogst pas over enkele weken beginnen maar hier in oost canada zal de kwaliteit tegen vallen dooer de aanhoudende regen en opbrengsten zijn in een goed jaar baktarwe maximaal zo'n 5 en halve ton per ha waar wintertarwe gezaaid kan worden maximaal zo'n 7ton per ha maar daar ook, al is het baktarwe , is de prijs lager

Of registreer je om te kunnen reageren.