Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Onkruidbestrijding op zijn Afghaans

Onkruiden? Die moet je niet bestrijden maar plukke leerde ik in Afghanistan. Zo heb je groenten, veevoer en als het helemaal niet anders wil uiteindelijk zelfs een verkoopbaar product.

Ik verbaasde me afgelopen najaar dat er nogal wat vrouwen en kinderen op hun hurken in de tarwe zaten. Nee, dat was niet voor het wieden, ze plukten bepaalde onkruiden als groente. In het voorjaar gebeurt dat weer. De tweede ‘oogst’ uit het tarweveld is de wilde mosterd, die altijd in grote hoeveelheden in de velden staat. Als de velden geel zijn, beginnen boeren deze eruit te trekken en te voeren aan hun koeien, geiten en schapen, die vanwege de gewassen op het veld en gebrek aan herders niet erop uit kunnen om te grazen. De volgende oogst is de wilde haver en gras, die eruit getrokken worden om als volgende ronde van voer te dienen.

Witte komijn met tarwe gezaaid

In sommige gebieden wordt er bewust met de tarwe ‘witte’ komijn gezaaid. Als het dan niet genoeg regent voor een goede tarweoogst, is er in ieder geval nog wat komijn om te oogsten. Tegen de tijd dat de tarwe begint af te rijpen, is het gewas redelijk ‘schoon’. In sommige velden zitten dit jaar na de goede regens grote plekken wikke en rolklaver, maar dat is natuurlijk weer goed veevoer en komt met het stro weer bij het vee terecht. Kortom, de kijk op onkruid is hier toch anders dan bij Nederlandse boeren…

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Altijd weer super intressant om te lezen over zo een voor onze begrippen totaal andere wereld

Of registreer je om te kunnen reageren.