Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Meloenen en een matige oogst

Het koolzaad gaf een normale opbrengst, die van tarwe bleef achter bij andere jaren. Ook de mais ziet er niet florissant uit. Maar ons nieuwe gewas, meloenen, wel!

De eerste oogsten zijn alweer achter de rug. We hebben begin juli het koolzaad geoogst en zijn direct daarna verder gegaan met de tarwe. De opbrengst van koolzaad lijkt normaal, maar die van tarwe blijft ongeveer 30 procent achter bij wat normaal is. Dit komt door de vele regen van het afgelopen najaar. Daardoor waren de zaaicondities niet goed. En ook na het zaaien heeft het constant geregend. Met tot slot de laatste twee maanden kurkdroog weer. Het mooiste perceel was half oktober gezaaid met de directzaaimachine, in de stoppel van de mais. Eind november hebben we nog gezaaid met de kunstmeststrooier. Ook dat is nog redelijk goed gegaan. Van alles wat we later zaaiden, is niet veel van terechtgekomen.

Tarweprijzen nog niet erg florissant

De markt prijzen zijn niet erg optimistisch momenteel. De coöperaties betalen rond de €100 voor de tarwe en de termijnmarkt zit rond de €120. Wel is er hoop dat het wat aantrekt, omdat de opbrengsten over het algemeen overal wat tegenvallen. Ook de verwachte maisopbrengst is weer naar beneden bijgesteld. Er is dus nog hoop dat de prijzen nog wat gaan stijgen.

Niet te veel kosten per hectare

Gelukkig hebben we er niet te veel kosten op de tarwe gemaakt. We zitten gemiddeld op 3,5 ton per hectare, terwijl we in normale jaren rond de 5,5 tot 6 ton halen. Onze buurman die alles precies volgens het boekje doet, heeft 5 ton per hectare gehaald. Dat si de topobrengst in de regio. Maar bij een opbrengstprijs van €100 per ton denk ik niet dat hij de kosten eruithaalt.

Nieuwe teelt dit jaar: meloenen

Dit jaar verbouwen we voor het eerst meloenen. Dit gaat op contractbasis. We verhuren de grond voor €2.300 per hectare en leveren twee trekkers met chauffeurs. Ook doen we de beregening en het spuitwerk. Alle bestrijdingsmiddelen, de kunstmest en de personeelskosten zijn voor de contractbieder, net als de kosten van het plantgoed. We hadden gepland op 21 juni en de oogst zal zo eind augustus plaatsvinden.

Meloenen gaan onder plastic

Meloenen worden geplant onder plastic. De plantmachine rolt plastic uit en maakt een gat in de grond, de persoon achterop doet er een plantje in. Achter de plantmachine lopen vijf personen losse grond bij het plantje te scheppen. Met twee plantmachines planten we ongeveer 4 hectare per dag. Met de temperaturen van de laatste dagen en met van tijd tot tijd wat water erop groeien de meloenen als kool.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  Eindelijk eens een gewoon bericht zonder oog-uitstekerij (zie reportage uit Hongarije) 't hoeft neit altijd beter en grooter als anderen.
  Ga zo door en succes met de meloenen.

 • no-profile-image

  Reinderd

  Ha Goeie,
  Mooie repotage Jan Job !!
  Die meloenen groeien werkelijk als kool daar bij jullie en er zal menig kilo van af komen,zijn ze ook houdbaar tot Haloween ??
  Meloen ,altijd lekker met een stukje Foie Gras iets wat hier in Nederland wel wat meer in de restaurants mag worden geserveerd !
  Hebben ze in Hongarije ook meloenen dan ???

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan de graan oogst (hier meestal zomergraan) is hier ook een probleem door de vele regen en opbrengsten zullen ook tegenvallen en vooral tarwe zal waarschijlijk net als vorig jaar te veel fusarium hebben voor brood tarwe er is wel overal voor gespoten en de rassen hier zijn naar mijn idee te lang van stro dus legering helpt de kwaliteit ook niet zelf heb ik dit jaar alleeen haver
  als graan (zaadvermeerdering) maar die is vorige week voor een gedeelte ook beginnen te legeren
  Wat de opbrengsten betreft lijken die veel op wat bij jullie gangbaar is zo tussen de 3 1/2 en 6 ton
  Na het zaaien met de kunstmest strooier
  heb je toen geegt of licht cultivatoren
  en was het direct op geploegt land ,mijn oom deed dit vroeger ook met meestal goede resultaten maarja de ploeg was 'n 11 of 12 duims 2schaar achter een mf 35 als je er nu naar terug kijkt snap je niet dat ze daar ook 30 tot 40ha mee omgeploegt kregen op die toch wel zware klei .Onder moeilijke omstandigheden is het meest eenvoudige vaak het beste

Of registreer je om te kunnen reageren.