Akkerbouw

Achtergrond

Hightech machines wieden in de rij

Hightech onkruidwieders verwijderen het onkruid uit de rij, vaak via plantherkenning. Het onkruid wordt verwijderd door bijvoorbeeld aangedreven schoffels, branders, herbiciden of lucht.

Op internet zwerven veel filmpjes rond waarin de verschillende technieken worden getoond. Zoals in dit filmpje, waar kort het principe van onkruid branden wordt getoond. De machine bestaat uit een lange rij branders. De branders schakelen beurtelings uit als een gewasplant passeert. Hier een filmpje van de machine aan het werk van bovenaf gezien. En nog een van de brander aan het werk in de uien met een ruime plantafstand.

Actieve schoffels

Een andere optie is met een beweegbare schoffel het onkruid uit de rij slaan, zoals deze machine van Poulsen doet. Of verwijder onkruid met de Sarl Radis hieronder, die oorspronkelijk voor de slateelt ontwikkeld is.

Gericht spuiten

Verder kan onkruid chemisch aangepakt worden. Bijvoorbeeld met de Weed-IT. Deze machine werkt niet actief in de rij, maar meer tussen de rijen. Echter, veel aardappelopslag in de rij wordt ook aangepakt, doordat de planten vaak deels tussen de rijen staan. Hieronder een filmpje van de Weed-IT aan het werk.

Robotjes

In de toekomst rijden wellicht autonome trekkers en robots met wiedapparatuur door het land. Onder andere de Royal Veterinary and Agricultural University uit Frederiksberg in Denemarken is er al mee bezig. Zie hierna een filmpje van een zelfrijdende trekker met ronddraaiende wieder die actief tussen de planten in de rij wiedt. Bijzonder is dat deze wieder niet met plantherkenning werkt, maar via gps-signalen de exacte positie van de planten weet. Het idee is dat bij het zaaien de positie van elk zaadje of plantje via gps wordt vastgelegd. Ook de trekker gebruikt gps om te navigeren.

Op een ander filmpje is te zien dat de trekker zich ook al zelf met een schoffeltuig voor tussen de rijen kan redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.