Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graantelers misnoegd om oogst 2009

De Hongaarse graanoogst van 2009 lijkt meer en meer een desastreuze situatie te worden qua prijs en opbrengst. Veel baktarwe is al omgezet in voertarwe tegen maximaal €100 per ton.

Ik was gisteren in het gezelschap van twee boeren die samen goed zijn voor een kleine 3.000 hectare akkerbouw. Ze hebben een bedrijf in een van de betere akkerbouwgebieden van Hongarije, de streek rond het Tisza-meer. De malaise in de Hongaarse graanteelt, waarover ik al eerder repte, werd er nogmaals bevestigd.
Met de aanzienlijke prijsverlaging in de contractprijzen voor koolzaad doken de eerste donkere wolken dit voorjaar al op. Uiteindelijk kwamen zowel de marktprijzen als de hectare-opbrengst voor koolzaad, gerst en tarwe eerder aan de catastrofale kant van de streep uit.

Het meeste koolzaad is in seizoen 2008-’09 verkocht voor rond de €375 per ton. Dit jaar liggen de prijzen op €250 per ton met daarbovenop een aanzienlijke verlaging van de hectareopbrengsten. Een van de twee boeren had zijn koolzaadopbrengst zien dalen van 4.200 kilo naar 2.800 kilo per hectare, de andere boer van 3.800 kilo naar 2.000 kilo. Dat zegt denk ik genoeg.

Weinig tarwe en ook nog eens rotprijzen

De tarweoogst is nu volop aan de gang tegen bar slechte prijzen. Gelukkig zijn de prijzen iets minder slecht dan vorig jaar, maar best zijn ze niet bepaald. Het onstabiele weer heeft veel baktarwe omgezet in voedertarwe. Voor baktarwe noteren we momenteel maximaal €117 per ton, voor voedertarwe is dat €95 tot €100 per ton . De twee boeren bevestigden de lage opbrengsten, beide oogsten zijn gemiddeld €4.600 kilo per hectare.

Ieder jaar pieker ik om in de context van een aanzienlijke areaaluitbreiding (die er in 2010 aankomt) ook maar tarwe te gaan telen. Als ik echter de opbrengsten van de laatste vijf jaar evalueer, is er iets in mij dat me vertelt voorlopig toch maar af te zien van een eventuele tarweteelt.

Foto: Patrick Feliers

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ed bakker

    Patrick hier in oost canada ziet het er niet veel beter uit prijzen zijn nog aceptabel maar de opbrengst van granen zal gaan tegen vallen weinig zon niet te veel warmte en vaak te vaak regen dus ook de kwaliteit zal wel op veevoer uitdraaien ook soya en mais lopen behoorlijke achterstand op door gebrek aan zon maar ja we zien wel wat er van komt

Of registreer je om te kunnen reageren.