Akkerbouw

Achtergrond

Gezocht: een molenaar

In het zuiden van Noorwegen staat een eeuwenoude korenmolen te huur. Wie wordt de nieuwe molenaar en gaat voortaan gerst, haver, tarwe en boekweit malen?

Wat weet ik van de Noorse akkerbouw? Niet veel. Wat graan betreft, is Noorwegen voor 95 procent zelfvoorzienend. Dat lijkt vreemd in een land waar nauwelijks 3 procent van het totale oppervlak wordt gebruikt voor landbouw. Onze koeien krijgen geen maïs, omdat er te weinig lichturen in onze streek zijn om het te kunnen verbouwen. Transport vanuit het Zuiden - zo’n 1.000 kilometer van ons vandaan, waar het op beperkte schaal wel wil groeien - wordt een duur geintje. Neem dan onze buurman, de akkerbouwer. Met de nodige vraagtekens hebben wij de afgelopen twee zomers gekeken naar zijn handel. Dagen worden gespendeerd aan het ploegen, eggen en inzaaien van de gerst, maar de oogst wordt weken te laat en met regen binnengehaald. In het dorp gaat de roddel dat de opgestreken schadevergoeding lonender is dan een goede oogst.

Eeuwenoude korenmolen

In het zuiden van Noorwegen is een historische korenmolen te huur. Na het doorlezen van de korte tekst, die bij mij als akkerbouwleek nogal wat vragen oproept, stuur ik een mail naar het emigratiebureau om wat meer aan de weet te komen. De geschiedenis van de Skolleborg Mølle getuigt van veel eerbied en liefde voor alles wat oud is. Noren zijn meesters in het optillen, verplaatsen en weer opbouwen van stallen, schuren en zelfs complete huizen. Zo ook deze korenmolen die op zijn huidige plek staat sinds 1903. Vroeger heeft de molen op waterkracht gewerkt, nu is hij volledig gemechaniseerd.
De huidige huurder wil stoppen vanwege zijn leeftijd. Hij zoekt iemand die verstand heeft van mechanisatie en molenaarsbloed door zijn aderen heeft stromen. Hij is bereid de nieuwe huurder(s) met raad en daad terzijde te staan.

De cijfers

De molen ligt in de gemeente Aremark in de provincie Østfold, waar 6.000 ton graan wordt verbouwd. In het verleden is door 53 boeren 2.000 ton voornamelijk gerst en haver aan de Skolleborg Mølle geleverd. Voor de molenaar ligt de piek in het graanseizoen, dat duurt van augustus tot oktober. 70 procent van de totale productie wordt dan geleverd. Het graan wordt opgeslagen, gedroogd en gemalen en er wordt 4 à 5 maanden gewacht met de uitlevering tot de prijzen zo gunstig mogelijk zijn. Uitbreiding van de productie kan moeilijk zijn, omdat steeds meer grond in handen komt van grote boeren. In de huidige opzet wordt er een omzet gedraaid van 210.000 kronen (circa €23.500). Dit biedt voldoende dekking voor loon, huur van het woonhuis en onderhoud. De huur van de molen is niet hoog en is bedoeld om alle vaste lasten, zoals de verzekering te dekken.

Duo-jobben

Naast het molenaarswerk moet de nieuwe huurder er een tweede baan bij hebben om rond te kunnen komen. Het is mogelijk bij andere boeren in de omgeving onderhoud en reparaties aan de machines uit te voeren. Een andere optie is het opnieuw opstarten van de krachtvoerproductie. Deze productie gebeurde de afgelopen vijf jaar in samenwerking met de in de buurt gelegen voederfabriek.
Gezien de toeristische ligging aan het water, en wetend dat de Noren echte sportfanaten en buitenmensen zijn, gaan mijn gedachten uit naar het watertoerisme. Bijvoorbeeld het verhuren van waterfietsen of waterski’s om zodoende een inkomen erbij te verdienen. Ook zijn Noren smulpapen en staat het zelf bakken van taarten, cakes en brood hoog in het vaandel. Een winkel waar mensen terecht kunnen voor allerlei bakmixen en bakbenodigdheden, eventueel aangevuld met boerderij/streekproducten, kan een gat in de markt zijn. Een goed uitgevoerd marktonderzoek vooraf is natuurlijk wel verstandig.

Interesse?
Mensen die mogelijkheden zien in dit unieke object en serieuze interesse hebben, kunnen contact opnemen met Alexander Oudijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.