Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Bezoek uit Nederland

Onverwacht bezocht een groep NAJK-leden mijn bedrijf in Hongarije. En hoewel ik niet echt gesteld ben op bezoekende toeristen, was het een bezoek dat een grote indruk op me maakte.

Geheel onverwacht, en pas enkele minuten tevoren aangemeld, kreeg ik ruim drie weken geleden bezoek van een groepje enthousiaste NAJK-leden. Ze waren op studiereis in Hongarije. Welk leerrijk item improviseer je in enkele minuten voor een bende frisse, jonge, toekomstige boeren uit Nederland?
Ik dacht, we gaan het veld in. Dat leverde uiteindelijk tal van onverwachte situaties op. Na een bezoek aan mijn vroege aardappelen werden we weggetrokken naar de buur die zijn zonnebloemen aan het herzaaien was. Daar kreeg het bezoek enkele typische (foute) toestanden te zien. Iets verderop was dezelfde buur zijn erwten met man en macht via handenarbeid aan het plukken. De man heeft 74 hectare erwten staan en plukt ieder jaar een tiental hectare erwtenpeulen voor de versmarkt. Het totaal onverwachte aspect van vele dingen was vermoedelijk ook boeiend voor de bezoekers. De buur haalde vlug een grote zak kersen tevoorschijn en iedereen kon zich naar believen bevoorraden met heerlijke, zoete kersen.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo gesteld op bezoekende toeristen. De een heeft hier kritiek op, de ander weer op iets anders. Maar dit bezoek heeft echt grote indruk op mij gemaakt. Dit omdat de vele opmerkingen en vragen blijk gaven van grote kennis en inzicht in de Hongaarse toestanden.
Ik word op deze site wel eens bestookt door mensen die hier bedrijvig zijn en het anders zien. Vreemd genoeg werden de bevindingen en bemerkingen (ook die van mij) van deze jongeren met 'frisse' logica ondersteund.

Foto's: Matilde van Ommen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    José

    Het bezoek was van te voren misschien niet gepland, maar is mij persoonlijk wel bijgebleven als één van de hoogte punten van deze studiereis.
    Bedankt voor de gastvrijheid en je boeiende verhaal.
    José

Of registreer je om te kunnen reageren.