Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Nieuwe schudder voor de kersen

We hebben een schudmachine aangeschaft. Niet voor kuilgras, maar voor de fruitbomen.

Dit jaar is een erg bijzonder jaar in de kersenteelt. Het snoeien van de bomen heeft tot grote problemen geleid. In Hongarije was het dit jaar erg vroeg nogal warm. Veel fruitbomen zijn daardoor ‘te laat’ gesnoeid en dit resulteert nu in minder kersenvruchten per boom. Een geluk bij een ongeluk is dat wij zelf te laat waren met snoeien en gezegd hebben: ‘oké, de rest doen we niet meer’. Die rest staat er nu aanmerkelijk florissanter bij dan de gesnoeide bomen. En dit zien we in onze regio op veel plekken. We overwegen sterk om vanaf dit seizoen in het najaar te snoeien. Dit is in Hongarije hoogst ongebruikelijk, maar schijnt in West-Europa wel op meer plekken te worden gedaan.

45 hectare kersen

Dit jaar hebben we het areaal kersen naar 45 hectare uitgebreid. Daarbij willen we de pluk vanaf nu in eigen beheer uitvoeren. Tot nu toe kwamen er altijd plukploegen, wat neerkwam op een bus vol Roemenen die enkele weken de bomen met de hand plukten. Dit regelde de handelaar die ook de kersen direct afnam. Omdat deze beste man er een erg slechte betalingsmoraal op na houdt, en we vorig jaar grote ruzie hadden over het werkelijke gewicht, gaan we het dit jaar anders doen.

Kersenpluk met Roemenen niet haalbaar

Het vinden van mensen die de kersen handmatig willen plukken is erg moeilijk, ondanks de snel oplopende werkloosheid. De uitkeringen zijn blijkbaar hoog genoeg om niet te gaan werken (Nederland kent dit probleem volgens mij ook). Dus zijn we aangewezen op Roemenen. Omdat we dit jaar oudere bomen (zevende- achtstejaars) én meer hectares in productie hebben, zijn er meer mensen nodig: twee bussen vol. Dat is bijna niet te organiseren, zeker niet als je ook verantwoordelijk bent voor hun slaapplek, sanitaire voorzieningen én eten. Bovendien is het altijd maar afwachten wie op welke dag wel of niet komt opdraven... Dus we zijn op zoek gegaan naar een andere oplossing: een schudmachine en gedeeltelijke afzet van de kersen in de conservenindustrie. Dan hebben we maar negen tot tien mensen nodig, en zijn we eigen baas.

Simpele schudder uit Tsjechië

Tijdens de landbouwbeurs in Hódmezővásárhely (lekker makkelijk uit te spreken!) zijn we in contact gekomen met wat leveranciers van schudmachines. Via-via kwamen we ook een loonwerker op het spoor. De prijs die hij vroeg, was gelijk aan de aanschafprijs van een simpele schudder…Dus de keus om een schudmachine te kopen was eenvoudig. Na bestudering van de verschillende merken hebben we een simpele schudmachine uit Tsjechië gekocht. Van deze machine lopen er al een kleine 50 in Hongarije. Mocht deze machine ons ook goed bevallen, dan kopen we er over een of twee jaar nog eentje bij. Immers, door de groei in het aantal hectares én het feit dat de bomen nu in hun topjaren gaan komen, is het toch noodzakelijk om er twee te hebben. Deze week starten we met de kersenpluk. De vroege soort is Érdi, die gevolgd wordt door de Debreceni. Op de foto’s ziet u het verschil in rijpingsstadium op 7 juni. Ik houd u op de hoogte!

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ingrid

  heeft U daar geen last van vogels bij de kersen?

 • no-profile-image

  ronald

  Ingrid, nee GELUKKIG hebben we niet of nauwelijks last van vogels in de kersen. We telen "zure" kersen, wellicht dat dat ook iets uitmaakt.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ronald ik vind dit intressant nooit bij stil gestaan dat je schudmachines ook voor kersen kan gebruiken maar zijn jou soorten dan niet te zoet voor de conserven of waren die hand geplukte niet voor de gewone consumptie
  Ja Ronald ik ben zelf op een fruitbedrijf met een beetje akkerbouw opgegroeid en ik heb nog vrienden in die bedrijfstak dus het blijft toch trekken

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Ed. We telen "zure" kersen. Echter de vroege soort (Érdi) is relatief zoet. Die gaat zoveel mogelijk directe consumptie. Andere soorten zijn "zuurder" en gaan in conserven. Overigens is "zuur" relatief. We hebben hier veel zonuren, dus alles is toch wat zoeter/smaakvoller dan in bijvoorbeeld Nederland of Polen.

 • no-profile-image

  hilkens

  gaarne gegevens over de kersenschudder uit tsjechie' zijn er ook foto s van die schudder en hoe kan ik in contact komen met de fabrikant van deze machine mvg jos hilkens

 • no-profile-image

  ronald

  <> en dan engels kiezen. 1 of 2 foto staan er in mn weblogs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.