Akkerbouw

Achtergrond

Minister, bekijk het maar!

Elk jaar is er een soort meitelling in deze regio. Je moet dan de minister en andere wijze mannen een en ander uitleggen. Ik heb de minister vorig jaar zijn vet gegeven en dat ga ik dit jaar weer doen.

Zoals ik al eerder schreef, is alles op dit bedrijf gericht op de voederproductie. Helaas moet alle land worden ingezaaid en wel deels met een voorgeschreven areaal tarwe, haver en gerst. Omdat het geld ontbreekt om alles te bemesten, begrijpt u het al: de granen krijgen geen ‘reisgeld’ mee en zullen dan ook net als altijd een ‘natuurlijke opbrengst geven van 1 tot 1,5 ton per hectare. Hier wordt ik als akkerbouwer niet vrolijk van. Deze handel kost meer dan het opbrengt. Ik ben dan ook van mening, dat je als boeren lef moet tonen en het de minister bij de ‘mei-telling’ recht in zijn gezicht moet zeggen dat zonder geld van zijn kant, zijn eisen niet kunnen worden ingewilligd.

Minister was ontstemd

Vorige jaar had ik de twijfelachtige eer om de minister te moeten komen vertellen wat er in mijn toenmalige project gebeurde. In die sessie kreeg ik de wind van voren. Geen graan gezaaid, dat kon niet en dan ook nog mij sturen! De projectdirecteur had er zelf moeten zitten! Hier had ik maar één antwoord op: “Minister, als u mij hiervoor kredieten ter beschikking stelt, dan zaai ik. Maar ik zaai niet als ik weet dat er geen of minimale oogst komt. Deze oogst is verliesgevend.”

Bouwplan verplicht uitleggen aan bobo’s

U moet zich deze ‘meitelling’ voorstellen als een vergadering van wijze mannen, waar om de beurt een zelfstandig boer of directeur van een landbouwonderneming zijn bouwplan moet uitleggen. Die krijgt dan de wind van voren als het anders is dan gepland of gedacht. Zo verging het mij dus ook. Helaas voor hen ben ik geen Rus en laat ik zoiets dus niet over mijn kant gaan. Ik heb dan ook, zij het beleefd, van leer getrokken. Dat had wel tot gevolg dat ik bij het verlaten van de zaal een hand en excuses van deze minister kreeg. Hij zag blijkbaar wel in dat hij met een boodschap uit de oude doos op pad was gestuurd in deze nieuwe wereld van vrijhandel en vrij ondernemerschap.

Waaneisen

Mijn huidige eigenaren zijn niet van plan om van deze waaneisen af te stappen en hebben dus een bedrijf dat nog steeds verlies leidt. Ik vraag me dan ook nog steeds af wat de bedoeling is van het bezitten van inmiddels drie bedrijven waarvan er nog niet een fatsoenlijk op de rails staat. En als ze zo voortgaan, komt er ook niet een op de rails. Ik zal het ze de komende weken maar eens vragen.

Bouwplan afstemmen op melkproductie

Ik ben benieuwd hoe dit jaar die sessie met de wijze mannen zal verlopen. Dit jaar gaan bij mij de mais en het gras voor de granen die men wenst. We moeten immers melk produceren. Ik zie aankomen dat de prijs daarvan na de zomer omhoog gaat. Want flink wat bedrijven zullen de staldeuren in de zomer sluiten, door gebrek aan opbrengsten en de incasso van de bank. Rente en aflossing zullen betaald moeten worden, zeker nu de Russen minder gas- en oliegelden binnenkrijgen en Poetin zijn belofte richting de ouderen, een goed pensioen, moet nakomen. Er zijn per slot van rekening binnen niet al te lange tijd weer verkiezingen, en de premiers-zetel is Poetin goed bevallen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.