Akkerbouw

Achtergrond 10 reacties

Grond kopen, maar geen eigenaar

Wilders en De Winter zijn erg, maar hier in Hongarije is het met het opkomend nationalisme nog slechter gesteld. Voor buitenlanders wordt de mogelijkheid tot grondaankoop in 2012 daardoor onmogelijk.

De laatste jaren waren in Hongarije de socialisten aan de macht. Maar sinds de kredietcrisis maken de zeer rechtse partij Fidesz en de extreem-rechtse partij Jobi een flinke groei door. Tijdens de EU-verkiezingen van 7 juni, zijn de socialisten in een klap van de politieke kaart geveegd. Fidesz nam de macht over en Jobi, met de slogan ’eigen volk eerst’, haalde vanuit het niets 15 procent van de stemmen. Ter illustratie: de leidster van Jobi is een buitenbeentje. Ze is onder andere een vrouwenrechtenactiviste; eentje met uitspraken waar Wilders en De Winter nog wat van kunnen leren.

Woede

Steeds meer mensen uiten het extreem-rechtse gedachtegoed. De al lang ter discusie staande regeling om buitenlanders al dan niet de mogelijkheid te geven grond te kopen, is hier een heet hangijzer. Het feit dat maar al te veel buitenlanders grond hebben gekocht op naam van een Hongaar (een slappe en zeer gevaarlijke constructie) leidt tot woede van de Hongaren.

Onvrede

Een dokter in het oosten van Hongarije heeft al meer dan 10.000 hectare op zijn naam staan in opdracht van een buitenlander. Dat roept onvrede op. Met de huidige ruk naar rechts is het volgens mij dan ook uitgesloten dat er in 2012 grond op naam van buitenlanders gezet kan worden. Daarmee hebben buitenlanders, en daar zitten zeker Nederlanders bij, zogezegd grond gekocht die nooit van hen wordt. Het zal me benieuwen hoe de EU daar straks mee omgaat.

Foto: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark

  Wat belachelijk dat Wilders in dit stuk wordt betrokken. Dit lijkt in de verste verte niet op wat de PVV wil. 90% van het gevangenisvolk is allochtoon waarvan het meerendeel moslim. Daar wil Wilders iets aan doen.
  Het slaat helemaal nergens op om hem te noemen in dit onderwerp.

 • no-profile-image

  Wereldburger

  Mark,
  Wat is jou bron, 90% klopt niet!
  Het is politiek correct om te zeggen, dat wilders fout is, maar is ie wel zo "fout", als me ons doet laten geloven??
  Ga je eigen gedachten goed maar eens naar. Ik heb het nu al in verschillende landen gezien, dat men allemaal eigenlijk de zelde gedachtengang hebben. Je bent harstikke welkom, als je maar aanpast aan de regels van het spel in dat land.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick zou u nader kunnen toelichten hoe iemand van al; reeds gekochte grond geen eigenaar wordt (dus eigenlijk de grond weer afgepakt wordt)ik kan goed begrijpen dat met bepaalde partijen aan de macht in de toekomst dingen drastisch kunnen veranderen Maar Hongarije wil waarschijnlijk wel in de EU blijven en dan zal er toch een wijzende vinger vanuit Brussel komen denk ik Maar ik kan me indenken dat zoals u zegt door wankele combinaties grote oppervlaktes grond wordt verkocht,met voor de hongaren onbetaalbare prijzen,
  aan buiten landers dit bij de plaatselijke boeren niet in goede aarde valt
  Patrick is u inschuurlijn al geinstaleerd en al de rest ook al bij u ?

 • no-profile-image

  john

  deze partijen en ook wilders (wilders heeft geen partij) spelen in op het populisme en willen zo aan de macht komen. In de jaren 30 heeft ook zo iemand dat gedaan in Duitsland met alle gevolgen van dien. Andere rassen en mensen de schuld geven van de misstanden in een land en ondertussen niet echt een oplossing bieden. PVV = populisme voor verliezers.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Ed ,
  Die wetgeving is eigenlijk niet ingewikkeld .
  Zoals overal dient de grond na aankoop geregistreerd te worden bij het plaatselijk registratiekantoor.
  Indien :
  a.De aankoper een particulier privaat persoon is moet deze zen nationaliteit kunnen bewijzen door voorlegging pasport indien buitenlander kan de grond niet op zijn naam worden geregistreerd.
  De aankoper een vennootschap is moeten de aandeelhouders ook hun pasport voorleggen.
  Indien daar buitenlandse nationaliteiten tussenzitten is het van hetzelfde.
  Let wel op : Dit geldt enkel en alleen voor grondstukken die ingekleurd zijn als landbouwgrond .
  De truc bestaat hem erin dat hongaren direct of indirect buitenlanders lokken die meestal in de val lopen door de grote grondstukken waarmee men zich kan verreiken ( in Belgie word je met deze ha mogelijkheden baron of graaf of ben je een groter grondbezitter als Beatrix ...) over de gvraagde prijzen (meestal te hoog of toch niet)ga ik mij niet uitspreken.
  De Hongaar neemt de grond op zich bij de registratie , de som van de betaalde grond word als lening aan de Hongaar ingeboekt en geregistreerd dus voor de lening staat het land als borg geregistreerd bij de registratie.
  Tot daar is er eigenlijk ook niets echt verkeerd.
  Echter word het volledig duister als volgende zich voordoet .
  -Grond zou in 2012 kunnen worden overgezet >> Wel hoe dan ? nergens is men in staat een op heden overdraftclausule te vermelden om reden men over de overdraft voorwaarden aankoop buitenlander enz die zou moeten worden gevolgd in het duister tast.
  -Grond kan niet worden overgezet in 2012 >> Wat dan ???
  Wat doe je dan als leninggever met een borggarantie die je niet kan opnemen???
  EU kan volgens mij hier weing soulaas brengen.
  Let op dit zijn avonturen alhier die toebehoren aan een reeks dromerijontwikkelingen (die ik respectabel niet allemaal ga vermelden)die niet kunnen en die ganse reeks dromerijontwikkelingen tesamen zijn goed vergelijkbaar met de fantasien waarmee Van Bakel vele buitenlanders OOK BELG(EN?) hun kapitaal onnodig deed verplaatsen naar het buitenland waar niets leek zoals het was voorgesteld.
  Ik sta onder druk maar ga er niet aan buigen om een adviesbureau(crisismanaging) te beginnen voor verkeerd voorgestelde investeringen (en de daaraan verbonden tralalasubsidies) alhier wel eens gepust door mensen vergelijkbaar met Van Bakel.
  Over de aardappelen ziet u binnenkort alles online een blog op 2 julli en rondom 10 julli ook op <>
  De inschuurlijn staat klaar voor transport maar geraken door een overvolle agenda (bureaucratie-aardappelspuiten-stroballen aankoop voor de aardappelstockage) niet nar Belgie om te keuren wat er mee moet op transport. • no-profile-image

  PVV

  Ben het eigenlijk wel met John eens, maar volgensmij moeten wij iets verder gaan. Al die mensen die bij de afgelopen verkiezingen op wilders hebben gestemd (... deel verwijderd, RB), misschien moeten we die maar het stemrecht intrekken.
  Kijk het is geen partij, kan het ook niet zijn, omdat ze naast vreemdelingenhaat, geen enkel inhoud hebben

 • no-profile-image

  robert bodde

  Heren (en dames),
  deze blog gaat met name over grondaankoop, in het licht van opkomend nationalisme. Dit is geen politieke blog. Verdere verwijzingen naar PVV, Wilders etc zal ik verwijderen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het lijkt me een logische reactie om deze vorm van kolonisatie te beheersen. In de nieuwe EU landen is nagenoeg geen kapitaal om zelf iets van de grond te krijgen. Als speculanten of multinationals niet echt betrokken zijn bij de ontwikkeling van Hongarije moet men ze weren. Voor ondernemers die ook echt in Hongarije voor economische activiteit zorgen moet op termijn toch wel eigendomsrechten mogelijk zijn.

 • no-profile-image

  arie maas

  hallo Robert Bodde. Ben het met je eens dat men het bij het onderwerp van de blog moeten houden, maar waarom staat er dan een foto van een bepaalde politicus bij het verhaal ??

 • no-profile-image

  boer mieras

  hallo wat is er mis met Wilders helemaal niets volgens mij , bij de volgende verkiezingen komt er wel uit hoe groot de aangang van Wilders is en trouwens wij zijn niet gediend van jou mening

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.