Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Dorstige John Deere

Het zaaien vergt in dit droge jaar veel meer brandstof dan in andere jaren.

Omdat we problemen hebben met de droogte zaaien we heel diep met twee gehuurde machines. Onze eigen 24-meter zaaimachine is ook aan het werk. De machine is op de maximale zaaidiepte van 10 centimeter afgesteld. Die extra diepte vraagt nogal wat vermogen. De John Deere 9530 van 475 pk zakt regelmatig in toerental en snelheid. Normaal kunnen we met 10 tot 12 km/uur zaaien, nu maar met 6 tot 8 km/uur. De 400 ha per dag halen we dan ook bijlange na niet. Wel stijgt het brandstofverbruik aanzienlijk.
We verbruiken 90 tot 100 liter brandstof per uur, ofwel 5,7 liter per ha. In andere jaren verbruiken we rond de 80 liter per uur. Maar omdat we dan meer hectares per uur zaaien, verbruiken we slechts 3,2 liter/ha.
Met deze nieuwe motoren die schonere uitlaatgassen produceren ten koste van veel extra brandstof, is het moeilijk te accepteren als je ziet dat de buurman zijn hele perceel in de brand steekt. Dat geeft tientallen keren meer vervuiling dan wat nu, ten koste van een hoger brandstofverbruik, uitgespaard wordt.

Australie is net de Veluwe

Voor Rien Joppe, een Nederlandse loonwerker afkomstig van de Veluwe, is dit zaaiwerk een aparte ervaring. Hij heeft de pech dat hij in de nachtploeg is ingedeeld. Hij moet constant in het donker werken (filmpje), maar dat vindt hij wel relaxed. De gps verzorgt de besturing. Hij hoeft dus alleen maar iedere 20 minuten op de kopakker te draaien en om de twee uur kunstmest en zaad bij te vullen. Australië is volgens hem net de Veluwe, met al die wilde beesten die van tijd tot tijd voor zijn koplampen opduiken. Op grote afstanden kan hij soms de buren aan het werk zien. Het is voor alle boeren hier normaal om 24 uur per dag te zaaien. Daarom zitten op iedere zaaicombinatie veel lampen. Het schijnsel is op kilometers afstand nog goed te zien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerrit.Ik ben echt geen tractor lief hebber.Ik hou van koeien.Maar man zo als het bij jouw toe gaat in klimaat en je werk op je onvoorstelbare oppervlakte.Echt als ik niet mijn verplichtingen hier had.En zonder spijt.Zou ik echt bij jouw komen.Trekker liefhebber of niet.
  Man Gerrit in Limburg met je tonnen blubber.Wat is nu als het er op aan komt mooier.
  Gerrit.Wat heb ik met akker boer Kazakhstan al vaak over jouw gehad en altijd is voor mij.Nondedjeu had ik die kerel maar eerder ontmoet.Het is gewoon zo onvoorstelbaar bij jouw. die oppervlakte.en die vrijheid.
  Wat zullen de mensen bij jouw een plezier en gruwelijke ogen opende ervaring hebben.
  Hoop dit jaar een oogst zoals je wenst kerel.
  Wij hier hebben.zon regen zon regen.Ook nodig. na 2 jaar NL aardappel die zich omdraaide op het veld.
  Kerel hoe dan ook.Mooier kan niet he`
  Bert

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Gerrit ik kan nog steeds niet @mailen wel al iemand geweest maar kwam er ook niet uit komt nog terug
  Ben het helemaal met je eens die nieuwe zogenaamde schone motoren kosten gasolie en als je alles op een rijtje zet meer olie produceren ,transporteren,rafineren,en weer transporteren ben ik er nog niet zeker van dat het schoner is wel dat de diesels veel meer romslomp er aan gebouwd hebben zeker bij de recirculatie
  van de uitlaat en de electronische injectie ben ik ook niet wilt van
  Hier gaat bijna alle nieuwe vrachtautos en luxe dieselautos langzaam over op urea injectie in de uitlaat dat verbruikt wat minder diesel maar stikstof produceren kost weer veel energie dus de eindsom ik betweifel het

 • no-profile-image

  Rik Hidding

  Prachtig die verhalen over boeren in Australie! en geweldig Rien, dat je dit weer onderneemt!! zo zie je toch veel facetten van de landbouw. Mocht je zin hebben ben je ook welkom op mijn biologisch bedrijf in Polen. Groet Rik Hidding

Of registreer je om te kunnen reageren.