Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Beregenen terwijl het te nat is

Onze kleigrond slaat snel dicht. Daarom zijn we nu aan het beregenen, terwijl het voor de buurman te nat is om te zaaien. Over drie weken begint hier de oogst alweer.

De afgelopen weken hebben we het zaaiwerk in een rustig tempo afgerond. Het nam veel meer tijd in beslag dan in andere jaren door het erg wisselvallige weer.
Op onze kleigrond is het grootste probleem dat de grond dichtslaat bij heftige regenval. Komt daarna een mooie zonnige periode, dan vormt zich een harde korst waar het zaadje niet doorheen kan komen. Daarom moeten we er op tijd bij zijn met beregenen om die korst weer zacht te maken. Dat geeft soms best een raar beeld: wij aan het beregenen terwijl de buurman niet kan zaaien omdat het té nat is.

Twee weken geleden hadden we nog 40 millimeter regen op een avond. Sindsdien is het prachtig weer, gemiddeld 27 graden en volop zon. Net voor de regen zaaiden we nog even 10 hectare sorghum. Dat ging mooi in een goed voorbereid zaaibed. Van die 40 millimeter regen er direct bovenop schrok ik wel even, omdat het hier in de heuvels soms de neiging heeft uit te spoelen. Gelukkig viel dat dit keer mee. De volgende morgen scheen de zon weer volop en was het opnieuw prachtig weer.
Na 3 dagen zon was de grond zo hard als steen. Omdat er wat onweer voorspeld werd, dachten we dat het wel los zou lopen. Het onweer kwam echter niet (vast verdreven door de hagelkanonnen). Daarom moesten we hals over kop de beregening aanzetten.

Eerste keer beregenen geeft veel extra werk

Het beregenen is de eerste keer na de winter altijd weer een heel spektakel. Je moet de buizen op hun plek leggen, de pomp ontluchten en de haspel uit het stof halen. De buizen liggen vrij op de juiste plek, een gedeelte is zelfs ondergronds aangelegd. Om de pomp aan de gang te krijgen, moesten de stoppen in de kast. Na het ontluchten startte de pomp na enkele pogingen en liep daarna probleemloos.
De beregeningshaspel (Irrifrance) is altijd wat moeilijker aan de gang te krijgen. Door de elektronica wil de haspel soms niet wat wij willen. Hij geeft de afgerolde afstand niet aan of begint niet met oprollen. Het leuke is dan dat deze computer een storingscode aangeeft, maar dat nergens staat wat die code te betekenen heeft. Onze tweede haspel is van locale makelij. Deze Bazille is gemaakt in Toulouse. De fabriek bestaat inmiddels niet meer. De constructie is zo gemaakt dat je haast zou denken dat het een doe-het-zelfpakket is. De haspel is nu geheel mechanisch. Er zat voorheen wel een computer op aangesloten, maar die hebben we er van ellende maar afgehaald. Sindsdien draait ie perfect!

Sorghum overzaaien

Eenmaal alles op de rit zijn we alweer een dag verder. Er zitten vijf passages in het stuk waar de sorghum gezaaid is, en met één passage per dag werd het dus kritiek. Uiteindelijk is dus ook maar de helft opgekomen. Conclusie: overzaaien.
Het overzaaien hebben we gedaan met onze Semeato-directzaaimachine. Deze bewerkt de grond niet en behoudt alle plantjes die wel opgekomen zijn. De machine leverde goed werk. De grond was onder de korst nog fris en mooi opgewarmd. En je verzint het niet, maar drie dagen later viel er een stortbui van 25 millimeter op. Ik ben er vanmorgen nog geweest en denk (hoop) dat het nu wel goed komt.

Overzaaien leek ons een goed idee omdat de prijzen voor de komende oogst wel goed lijken. Momenteel wordt voor de nieuwe oogst rond €150 geboden per ton mais, €140 voor tarwe en zo'n €300 voor koolzaad. Dit geeft weer goede hoop, misschien wordt het overzaaien dit keer beloond.

Oogst in aantocht

Het koolzaad rijpt al mooi af. Ik denk dat ik het gewas over drie weken wel kan oogsten. Ook de eerst gezaaide tarwe is over een maand wel rijp.
In afwachting van de oogst zorgen we goed voor onze mais, die er over het algemeen mooi voorstaat. Deze week geven we de mais een duwtje in de rug door er 46 procent stikstof (urée46) op te strooien. Eigenlijk wilden we dit afgelopen week al doen. Echter, de volle vrach Urée46 die we in de haven van Bordeaux bij de Jura-fabriek hebben gekocht voor €245 per ton, is vertraagd en komt pas deze week.

Nu wachten we nog maar op één ding: de bouwvergunning voor de zonneschuur. De bouw was gepland voor de maand mei, maar laat dus ook op zich wachten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Hallo jan Job,
    Inderdaad wel een beetje tegenstrijdig om te gaan beregenen als het al te nat is. Is het niet beter om met een werktuig te proberen de korst op te bereken ? Hier in Canada gebruiken ze daar vaak een zgn rotary hoe voor: een machine met een soort van sterrenwielen op een as op elke 10 cm en daarmee prik je an in de korst en door de snelheid breek je de korst perfect open. Hoe sneller je rijdt, hoe beter het werkt. De machine is eigenlijk voor bestrijding van klein onkruid maar wordt meer voor kostenbreken gebruikt. Verder lijkt mij het gebruik van Urea 46 % op dit moment niet zo verstandig ivm vervluchtigen van een deel van de stikstof als de temperatuur wat hoger is. Hier wordt veel vloeibare urea 28 % geinjecteerd om de mais de nodige stikstof te geven. Ook nog wel enhydrous ammonia, is gas, maar datwordt langzamerhand steeds minder door allerlei veiligheidseisen. Als je meer wilt weten dan hoor ik het wel. Veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.