Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Tarwe onwijs diep zaaien

De herfst is dit jaar erg droog in Australië. We zaaien de tarwe met een hele oude machine, omdat de nieuwe machines het zaad niet diep genoeg kunnen wegstoppen.

Eind april begint hier in Australië de zaaiperiode voor wintergewassen. Het heeft al twee maanden niet meer geregend, de temperatuur is hoger dan 30 graden. Bij het zaaien van de eerste baan zien we geen mogelijkheid om de tarwe voldoende diep in de vochtige grond te krijgen. De maximale zaaidiepte is 10 centimeter, en dat is juist waar de vochtige grond bijna begint.
Daar sta je dan met 7.000 ha te zaaien in de komende weken en een weersvoorspelling die geen enkele kans op regen geeft. Na overleg besluiten we om de percelen met de vochtigste grond zo diep mogelijk te zaaien en dan maar zien wat er opkomt. Voor de overige percelen huren we een loonwerker met een ouderwetse cultivatortandenzaaimachine in.

Schoolgeld terugvragen

Na enkele dagen komt de loonwerker met zijn oude zaaimachine met cultivatortanden. Deze kan volgens de loonwerker tot 15 centimeter diep ‘zaaien’. Ik heb zo mijn bedenkingen. Op school is me immers geleerd dat de goede diepte bij zaaien drie tot vijf keer de doorsnee van het zaad is. Dat is voor tarwe dus maximaal 3 centimeter. Hier beginnen ze te zaaien op meer dan 12 centimeter diepte. De bedrijfsleider wil het zaad nog dieper hebben, zodat het in voldoende vochtige grond terecht komt. Ik verwacht dat die tarwe nooit meer boven komt.
Tot mijn stomme verbazing komt vijf dagen later de eerste tarwe al boven de grond uit. Ik heb waarschijnlijk toch iets gemist op school. Door dit succes besluiten we met nog een tweede machine van de loonwerker dag en nacht door te zaaien (filmpje). Iedere dag droogt de grond meer uit, dus we moeten almaar dieper zaaien.

Vanaf begin mei wordt het veel kouder: 20 graden overdag en 5 graden ’s nachts. Zodoende duurt het ook wat langer voordat de tarwe bovenkomt, Tot mijn schrik zie ik in die periode dat de wat later gezaaide tarwe veel meer moeite heeft om bovengronds te komen. Sommige scheuten tarwe zijn 20 centimeter lang en door de kluiten nog niet boven! Het is nu afwachten hoeveel tarwe niet boven komt. Vermoedelijk blijft de schade beperkt tot 1.500 hectare.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton

  beste gerrit,

  dat klinkt me bekent, wij kampen hier met dezelfde problemen, het heeft nauwelijks geregend en er is weinig vocht in de grond. Er zijn een paar boeren in de buurt die het zaaizaad ook dieper hebben gezaaid en het komt nu op. Maar omdat het maar niet regent en er weinig vocht in de bodem is zie je dat deze gewassen beginnen te verdrogen nu. Velen, waaronder onszelf, wachten met zaaien tot de eerste regen, maar het wordt nu wel koud en de kortste dag komt erg dicht bij. Ook alle irrigatiepercelen beginnen te verdrogen, het gras op veel bedrijven will maar niet meer groeien, irrigeren kunnen velen niet meer omdat het irrigatiemeer leeg is. Wij hebben geluk omdat we een diepe bron hebben en dus nog steeds kunnen irrigeren.

 • no-profile-image

  arie maas

  hallo gerrit, vanuit Kazachstan, ik dacht dat je je NDF zaaimachine zou aanpassen om dieper te zaaien, is dus nog niet gelukt.??

Of registreer je om te kunnen reageren.