Het landschap rond de supermarkten is in Hongarije in korte tijd ingrijpend veranderd. Dat is een slechte ontwikkeling voor de boeren.
In de 16 jaar dat ik hier zit, heb ik de verbruikersmarkt zien evolueren. De buurtwinkeltjes en kleine, typisch Hongaarse supermarktjes zijn vervangen door gigantische winkels van megaconcerns. In 1994 moesten we nog 80 kilometer rijden en dwars door Budapest om bij de eerstgebouwde en dichtsbijzijnde te komen, de Metro in Budaörs. Van 1994 tot 2003 ging de uitbreiding gestaag, in het tempo van een land dat naar aansluiting bij de EU streefde. De retailers Cora en Auchan kwamen er in die periode met een rustige ontwikkeling bij op de markt.
Booming business
Sinds 2003 is er geen rem meer op de groei van de hypermarkten. Tesco boomde en Lidl zette ook een flinke groeispurt in. Aldi was er toen nog niet. Dat concern is sinds een halfjaar ook actief in dit land. Het stoomt als nooit tevoren. Het ene supermarktgebouw lijkt wel de windvanger voor het andere.
Dat het uit de hand loopt, zal niemand ontkennen. Het is nu zelfs zover dat in het ministadje Hatvan waar we wonen, giganten als Aldi en Tesco aan het eind van onze straat zitten. We hebben nu de luxe dat we op ieder moment van de nacht vers brood kunnen kopen. Waar zijn de tijden van weleer, toen we nog 80 kilometer ver moesten rijden?
Ik vraag me af hoe dit allemaal kan in Hongarije, een land met een lage koopkracht én een onstabiele munt. Want het zijn zeer luxe panden waarin de supers gehuisvest zijn, en de uitbating ervan kost ook niet niks. Of is het niet al goud wat er blinkt?
Het heeft er alle schijn van dat het geen goud is. De vorige week gepublicerde cijfers van Metro kleuren dieprood door een omzetdaling en koersverliezen in Oost-Europa.
Andere discountstrategie dan in het Westen
Nu Aldi hier aanwezig is, is een ware prijzenslag gestart met discounter Lidl en het duurdere Tesco. U en ik kennen Aldi, net als Lidl, van de huismerken. Aldi Hongarije pakt de prijzenslag echter anders aan. Het werkt met minder bekende merken, met name Hongaarse, die vreemd genoeg ineens uit het niets zijn ontstaan. Aldi heeft zijn huismerken dus thuisgelaten.
Dat verontrust mij nog meer dan de trucs die Aldi in Duitsland gebruikt om de melkprijs te drukken. Goedkopere merken produceren slaafs om maar bij Aldi binnen te komen. Bij rechtstreeks dumpen van melk onder een merk, en niet onder het huismerk, ligt de durflat volgens mij nog iets hoger. Dat krijgt zeker zijn weerslag in de prijsvorming van producten die de landbouw rechtstreeks produceert, zoals zuivel, groenten en vlees.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.