Akkerbouw

Achtergrond 853 x bekeken 6 reacties

Droog voorjaar teistert de landbouw

Voor de Hongaarse akkerbouw wordt 2009 een slecht jaar. De droogte hakt er flink in. Tarwetelers zijn al depressief, erwten- en koolzaadtelers hebben grote problemen en de mais komt slecht op.

In Hongarije heeft het sinds 3 april nauwelijks geregend. Er vielen slechts enkele locale buitjes. De regen die afgelopen week viel, heeft ook weinig positief effect op de teelten. Deze droge periode krijgt maar één positief effect: de inlandse gerst, tarwe, mais, aardappelen en groenten gaan ongetwijfeld hogere prijzen noteren. Een overzicht.

Telers van tarwe zijn depressief

Voor de tarwe zag het er eind maart al niet goed uit. Insiders voorspelden toen al druk op de hectare-opbrengsten. Nu de aarvorming in volle ontwikkeling is, zijn de symtonen voor een lagere opbrengst definitief zichtbaar. Daar komt geen verandering meer in.
Grote akkerbouwers lopen depressief rond. Een vermoedelijk betere prijsvorming biedt hen weinig hoop. Ik voorzie dat de tarwe dit jaar de 35 forint (€0,13) per kilo overschrijdt. Dat is bijna het dubbele van de prijs in 2008. Maar het blijft dan nog steeds vechten tegen de bierkaai met een opbrengst van 3 tot 5 ton per hectare.

Erwten telen is onbegonnen werk

In mijn streek zitten drie grote erwtentelers. Ze zijn alledrie echte Ploeger-fanaten. Nu de bloei overgaat in peulvorming hakt de droogte er echt in. Het resultaat: waar de bloei voorbij is, hebben zich in veel gevallen veel te korte peulen gevormd. Waar het gewas nog niet in bloei is, staat het er veel te droog bij.
Ik heb zelf weinig op met de erwtenteelt. Ik begrijp al jaren niet hoe mensen die teelt aandurven in een streek waar grote droogtes schering en inslag zijn en de diepvries- en conservenfabrieken onstabiel zijn in Hongarije. Daarbovenop moet je dan ook nog eens zwaar investeren in nieuwe plukkers en jonggebruikte plukkers.
Voor de boeren die hun Ploeger van €400.000 enkel en alleen inzetten voor eigen areaal lijkt mij die investering onlogisch, voor de enkeling die zich ook toelegt op loonwerk lijkt me dat ze er nog iets aan overhouden.
Dit voorjaar zijn mijn buurman, tevens goede vriend, en ik ingewijd in de erwtenteelt. Dit gebeurde pal aan de Frans-Belgische grens door een Franse loonwerker. Ik vertaalde voor mijn buurman het Frans naar het Hongaars. Dat heeft ertoe bijgedragen dat ik er nog meer van overtuigd ben geraakt nooit erwten te gaan telen.

Gelukkig veel maiskorrels gezaaid

Mais dreigt na tarwe het volgende droogteslachtoffer te worden als de regen niet snel met bakken uit de lucht gaat vallen. De mais die al opgekomen is, lijkt nog weinig te lijden onder de droogte. Maar schijn bedriegt. In de gezaaide rijen zitten vele haperingen van tientallen centimeters tot meters. Krab je met een mes in de gezaaide rijen, dan stel je vast dat een maand na het zaaien het graan nog steeds ongekiemd in de grond zit. Het is ingedroogd en heeft nog maar weinig kiemkracht over.
Dit is iets wat in de hele streek speelt. Alle boeren, ook ik, kampen met dit probleem dat kilo-opbrengst gaat kosten.
Gelukkig heb ik dit jaar 85.000 korrels per hectare gezaaid. Dat is naar Hongaarse normen erg veel, 75.000 korrels per hectare is gangbaar. Trek van die 85.000 zo’n 15 procent af die tot op heden niet is opgekomen, dan blijven er nog altijd ruim 72.000 planten over.

Koolzaad met kale plekken

De teelt van koolzaad heeft bij mij nog nooit in hoog aanzien gestaan. Dit jaat echter is het hier in het oosten van Hongarije verwoestend slecht gesteld met het gewas. Dit wordt het tweede fiasco in korte tijd, want er was al grote prijsdruk op de teeltcontracten voor koolzaad.
Mijn buur (het staatsbedrijf) heeft dit jaar op zijn beste gronden koolzaad gezaaid. Het zaaigoed was van eigen veredeling, een rommeltje. Het wilde koolzaad was niet uitgezeefd, waardoor er nu grote kale plekken op de velden staan. De opbrengst zal de oogstkosten bij dit staatsbedrijf niet dekken. Zoals het daar gaat, gaat het op veel plekken.

Aan de aardappelen, die ondanks de droogte groeien als kool, wijd ik binnenkort een aparte blog.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W. Vael

  Pas op met klagen over droogte, en vragen om regen! Bij ons werd het hier ook aan de droge kant, dat is nu voorbij, in 3 uur tijd viel er uit zeer lokale buien 80 tot 100mm regen. Dan heb je water, maar je hebt er niets aan als 90% van je areaal plots blank staat.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick.Dan ziet het er niet goed uit voor de akkerbouw bij jouw en anderen.
  Mooie blog heb je er van gemaakt alles met een uitleg er bij.
  Dit jaar hier best. regen zon regen zon.zouden wel een kou front met nacht vorst krijgen.Voor mais en bieten dus linke soep volgende week.
  Wens je nog beheerste regen op tijd voor je piepers en mais.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  Meelezer

 • no-profile-image

  Patrick

  Meelezer,

  Ik heb meestal gelijk als het over Hongarije gaat en dat zeg ik niet zelf voorspellingen die uit kwamen en buitenlandse zakenmensen waarvoor ik wel eens ,,den Hongaarse landwacht" speel beweren dat ik beter met een adviesbureau kan beginnen voor buitenlanders die dromen van een investering alhier. Sommigen willen mij het beste bureel geven in het grootste monumentale gebouw van Budapest daar langs de Donau.
  Ik antwoord dan alijd met hetzelfde en neem dan gedeeltelijk een citaat over van een van hen nl Voor Hongarije bestaat maar een advies :
  In een land waar niets is zoals het lijkt blijft men beter weg.
  En voor zo een advies hoef ik geen bureel op te richten , ik zou het enkel kunnen gerund krijgen met verkeerd advies en dat zou oplichterij zijn.
  De hemel is hier nog altijd niet op de aarde maar zit hoog boven is mischien wel mooi van kleur , maar dat zegt ook niet alles.
  2 vogels maken de lente nog niet , een kasteel maakt ook nog geen graafschap ... .

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick dat te droog in het voorjaar is soms ook een noord americaans probleem daarom zijn americaanse ploegen ook zo gebouwd dat ze de grond meer kapot breken en herinner me dat de hongaren ook zulke ploegen hadden op de ploegwedstrijd in de flevoland in 1962 maar die werken slecht op zware grond (ik ploeg nu ook met een overum)Om te verkomen
  dat je openingen krijgt in de mais rijen
  door droogte wil het vaak helpen om in de herfst het geploegde land te schijfeggen (als het kurkdroog is)zodat je in voorjaar geen droge grond in holtes cultivatert
  Ik doe dit zelf al jaren als de omstandigheden het toelaten een ander voordeel is dat je vaak met een werkgang van de cultivator al een goed zaaibed hebt voor mais of granen

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  als ondersteuning van Ed zijn reactie, wij deden en doen dit nog in de herfst na het ploegen en als het droog is een cultivator bewerking, pluk je de vruchten in het voorjaar van, Trouwens Ed Overum ploegen werken bijzonder goed, slijtdelen etc, zijn daarnaast meestal goedkoper dan die van de concurentie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.