Akkerbouw

Achtergrond

We boeren vooruit!

Er zit schot in onze zonneschuur annex loods, en ik kan de komende maanden mooi de vrije uren benutten om de droogoven die ik tweedehands kocht te renoveren.

Onze zonneschuur vordert langzaam maar gestaag. De landmeter is geweest en in het contract staat dat hij de plaatsing bepaalt. De afmeting van 50 x 25 meter hadden wij al uitgepast en het kon mooi. Helaas was de landmeter het niet met onze plannen eens. De schuur moet pal zuid staan en niet een beetje zuidwest, of zuidoost. Maar dan komt de uiterste hoek van de schuur precies op een betonpad te staan. Dat pad is de toegang voor vrachtauto's om bij de silo's te laden. Dat zou betekenen dat we onze overslagbak moeten verplaatsen. Dat kan dus niet, daar beginnen we niet aan. Maar de landmeter wou ook van niks weten, een probleem dus.

Na lang onderhandeling en de nodige telefoontjes mag de schuur dan toch iets zuidwest komen te staan, maar de hoek mag niet meer dan 10 graden zijn. Hierdoor staat de uiterste hoek mooi naast het pad en kan de overslagbak ook blijven staan. Omdat de noordkant de hoge kant is (11,50 meter), steekt deze een meter over de overslagbak heen, maar dat is geen probleem.
Gezien de oppervlakte van de schuur, met 3 meter eromheen om te kunnen draaien, moet er ook nog de nodige grond verzet worden. Van de ene hoek diagonaal naar de andere is er een hoogteverschil van 5 meter, dit zijn heel wat kuubs grond. De vraag is nu of we het zelf doen of dat we het laten doen. We hebben een laad/graaf-combinatie in cuma en een vriend wil me wel een oude 18- tons rupskraan lenen. Maar eerst maar eens wachten op de bouwvergunning. Die komt op z'n vroegst op het eind van de maand.

Droogoven nu op de plek

De droogoven hebben we ook naar huis gehaald. Hij was groter en zwaarder dan we dachten en moest dus in delen naar huis gereden worden. De afstand van een goed uur rijden met de trekker hebben we twee maal moeten rijden. We hebben een verreiker van een collega kunnen lenen en bij een andere collega een pose à terre, een wagen waarvan het chassis op de grond kan worden gezet.

We hadden het hele spulletje bij ons in de schuur staan. Ook in de voorspelde regenperiode hoeven we ons dus niet te vervelen. We kunnen mooi beginnen met de revisie van de oven. De isolatie in de brandkamer moet vervangen worden en enkele lagers uit voorzorg. En dan maar wachten op die nieuwe schuur om de boel weer in elkaar te zetten. Ik denk dat het voor de nieuwe oogst erg kort dag wordt. Gezien de Franse gewoontes denk ik niet dat ik er dit jaar mee kan werken…

Foto's: Robert Bodde en Jan Job de Boer

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.