Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Uienmarkt rustiger en onzekerder

De uienmarkt gaat een redelijk spannende tijd tegemoet. Met de voor de handel ongunstig vallende feestdagen Koninginnedag en de Dag van de Arbeid (30 april en 1 mei) op komst, is het traditioneel een stuk rustiger. In mei is vervolgens vaak ook nog een prijsomslag waar te nemen. Of de uienprijs zich nu staande houdt is onzeker. Zeker ook omdat Rusland opnieuw nauwelijks meer in de markt is.
Na de relatief grote prijsstijgingen van de voorbije weken was de handel deze week een stuk rustiger, met name in het tweede deel van de week. Nadat in de eerste dagen de telersprijzen nog de hoogte in gingen - uitgezonderd 30 % grof in Dronten, waren er gemiddelde plussen variërend van €0,50 tot €0,62 - noteerde Emmeloord later stabiel tot een lichte min van €0,25. Met name middel is minder gewild. Hiervoor staan de handelsprijzen meer onder druk. De baalprijs ligt voor deze uien op €9,00, terwijl de grovere partijen €9,50-10,00 doen. Aanbod is er voldoende. Grof van betere kwaliteit levert zo’n €6,00 op, middel doet rond de €5,00. Voor de bovenkant van de beurs, €6,50, wordt niet grootschalig zaken gedaan. De export moet het vooral hebben van de vraag uit West-, Centraal en Zuid-Europa. Vanuit Italië, Spanje en Portugal is er vraag naar grovere uien. Dit seizoen is er tot en met 20 maart 610.000 ton uien geëxporteerd, een plus van 41.000 ton tegenover vorig seizoen. In week 12 ging ruim 17.000 ton uien het land uit. Afrika was toen met 3.388 ton de grootste importeur; nu is die exportstroom nagenoeg opgedroogd.

Prognose

Stabiel

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  een tijdje gelden vescheen er van de zelfde schrijver een doom senario over de uienprijzen, die zouden naar de nul € gaan. Laten we nu de wat possitievere markt niet (weer) de grond in boren

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Beste Akkerbouwer, u verwijst naar het artikel 'Uienprijs zakt verder weg door wegvallen Senegal en Rusland'dat in de gedrukte versie van Agrarisch Dagblad heeft gestaan. De auteur was een ander dan de auteur van deze analyse.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Robert, mijn excuus het was inderdaad een artikel in Agrarisch Dagblad en niet van jullie redacteur

Of registreer je om te kunnen reageren.