Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Eindelijk regen na twee maanden droogte. Het zaaien kan weer beginnen. De silo’s zijn nu leeg, we hebben de laatste 80 ton mais verkocht.

Eindelijk hebben we hier in het zuidwesten van Frankrijk weer eens regen gehad. Het was alweer twee maanden geleden dat we een redelijke bui hadden. Na drie maanden bijna continu regen in de afgelopen winter hebben we dus heel droge maanden gehad.
Afgelopen week heeft het 35 millimeter geregend en daar zaten we echt op te wachten, Nu kan het zaaien dus weer echt beginnen. De bovenste 15 centimeter van de grond was gewoon kurkdroog, en zaaien in zulke droge grond heeft niet veel zin. De grond liet zich prima bewerken en we zijn begonnen met zaaien op de middag van Goede Vrijdag.

Zaaimachine gedeeld bezit

We konden pas ’s middags beginnen, omdat we de zaaimachine in cuma hebben. We waren de eerste die er dit jaar gebruik van maakten en dus moest alles dus nog en route gemaakt worden. Zo zat de kunstmestdistributie vast en moest er een ketting ingekort worden. Het is allemaal werk van niks, maar het kostte wel weer een hele ochtend om alles weer goed te krijgen.

Des te vervelender, want het begon vrijdagavond rondt half negen te regenen en sindsdien is er alweer 35 millimeter bij gevallen. We hebben het perceel niet af kunnen maken en kunnen de komende dagen er ook niet meer op. Daar bovenop voorspellen ze nog de hele week wisselvallig weer, dus het wordt afwachten wanneer we het af kunnen zaaien.
Dit jaar zaaien we zaad van Pioneer PR35F38, met als kunstmest starter 18-46. Die laatste kost ons €393 per ton. Daarnaast zaaien we nog twee late rassen: PR34N84 en PR35A30. Omdat we in het land van de ganzelever zitten, verbouwen we dit jaar ook nog witte mais de PR34P93. Het aantal zaden per hectare zit tussen de 75.000 en 80.000.

Laatste mais verkocht

De laatste mais die we nog in de silo’s hadden, hebben we nu verkocht. Er zat nog 80 ton en de prijs blijft rond €125 per ton steken. Gezien de voorraden die alle coöperaties nog hebben, verwacht ik ook niet meer dat de prijs de eerste tijd echt omhoog gaat. Met deze verkoop komt onze gemiddelde prijs voor de mais dit jaar uit op zo'n €130 per ton. Dit is €20 boven onze kostprijs. Dat betekent dus al met al geeneens een slecht jaar.

Op dit moment is de vraag naar mais hier minimaal. Vanuit Spanje is er zelfs helemaal geen vraag. Deze laatste 80 ton blijft hier op de locale markt. De voerfabriek van Purina hier in de buurt koop nog regelmatig, want die houdt zelf geen voorraad aan. De collegaboeren wachten nog steeds op betere prijzen en vinden dat we té snel verkocht hebben. Zodra de maïsprijs rond de €130 zit, willen ze pas verkopen. Maar ik verwacht niet dat dit prijspeil de komende maanden bereikt wordt. Binnenkort gaan de cöoperaties plaats maken voor de nieuwe oogst en komt er erg veel vrij, dus drukt dit de prijs weer...
Op de termijnmarkt voor januari 2010 wordt nu €141.50 per ton geboden. Dat lijkt er weer een beetje op.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric verstappen

  Toch mooi al dat John Deere geweld. Ik werk hier bij een john Deere dealer en vindt het toch wle mooi om die tractosr te zien. nu ik er meer van weet Geeft het me ook meer voldoening om naar die machines te kijken. Wij moeten helaas nog wel enkele weken wachen voor de vorst goed uit de grond is.

 • no-profile-image

  Pascal

  Dag,

  ik heb uw artikel gelezen.
  Ik ben op zoek naar een groothandel die witte maïs (met veel zetmeel) in België verkoopt.

  Het is echt moeilijk die te vinden.

  Ik woon in de provincie Luik.

  Zou u me misschien kunnen helpen? Misschien kent u iemand die het wel weet.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Groetjes
  Pascal Scauflaire

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan leuke fotos van je mais zaaien (hier zeggen ze mais wordt geplant Un planteur a mais et semoir a grain)Jan ik zie dat je ongeveer de zelfde plantdichtheid zaait als wij hier is het meestal per acre(0.4ha)en tegenwoordig zo'n 30000 tot 32000 dus x2 1\2 komt dat ong . het zelfde als jullie
  je 18-46 is behoorlijk wat goedkoper dan hier de reguliere handelaar vraagt
  can$845 cash dat is ong528 euro ook je contract beursprijzen liggen beter hier is op het ogenblik voor direct na de oogst zo'n can $200 het beste wat je kan krijgen dus zo'n 125 euro
  Ik heb gisteren haver gezaaid en morgen weer 43ha voor zaaizaad
  daarna zou ik mais gaan zaaien maar ik denk dat ik daar maar round up ready soya van maak en als laaste de natto soya (een kleine korrel die in japan voor ontbijt gebruikt wordt)
  Jan ik zie dat je gps op de john deer hebt waar gebruik je die voor misschien spuiten en kunstmest strooien en hoe precies is die ik had er deze winter een willen kopen maar is niets van gekomen
  ik hoor wel weer van je Ed

 • no-profile-image

  eric

  Er zijn verschillende type GPS systemen.
  in principe zijn de greenstar systemen op een foot nauwkeurig. als je ook een RTK toren gebruikt of een baken dan kan het op sub inch naukeurig. Wij draaien op dit moment proef met dit systeem in Alberta. Als je wilt kan ik je daar meer info voor sturen Ed.
  gr eric

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Jan ik heb net de lijst van pioneer zaden binnen en even de joue er uit gezocht omt vergelijken met de onze, hier wordt mais altijd uitgedrukt in unites thermique(of het engelse heat units (h u ) )
  jou 35p38 zou hier 35f38 moeten zijn en is 3100 u t dus hier zou die meer ten zuiden van Toronto passen wij zitten hier in een gebied van 2700 u t dus b.v.
  38n86 of 38b14 passen hier beter en jou 34p13 valt hier in de 3300 ut dat is in het uiterste zuiden van ontario
  ten zuiden van montreal en aan de zuidkant van de St Laurents rivier dus dichter bij de USA kun je hier in Quebec ook tot 3000u t zaaien hier zullen waarschijnlijk volgende week de eerste met mais beginnen hoe zit dat bij jou Jan hier kunnen we tegenwoordig op 9 a' 10 ton droge korrels per ha rekenen in zuid ontario 3300ut rekenen ze tegenwoordig op zo'n 13 ton per ha
  Tegenwoordig zijn de mais rassen veel stabieler in de opbrengst en minder gevoelig voor droogte in het begin toen ik hier was verschilde het eene jaar met het andere zo maar 30% nu is dat minder dan 20%

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.