Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Machineloods, heel on-Australisch

Hier in Australië staan de machines buiten. Maar dat past me als Nederlander niet. Daarom een loods gebouwd, met hindernissen…

In Australië is het gebruikelijk dat alle machines het hele jaar buiten staan. Een sprekend voorbeeld daarvan is de loonwerker die op een van de boerderijen met de oogst meehelpt. Hij draait de laatste dag de contactsleutel van zijn combine om, drinkt een paar flesjes bier en gaat naar huis.

Machines staan jaar lang buiten

Ik zie de loonwerker pas weer een week voordat de volgende oogst start. Hij probeert dan de maaidorser te starten die bijna een jaar lang buiten heeft gestaan. Als het beestje gestart is, rijdt hij hem uit het gras en gaat kijken welke lagers, kettingen en V-snaren vervangen moeten worden. Dit alles gebeurt dan in de open lucht. Twee jaar geleden had hij een extra probleem omdat de accu’s doorgevreten waren, vermoedelijk door ratten. De onderliggende leidingen en kabels waren allemaal kapot en hij miste hierdoor de eerste week van de oogst.

Alles onder dak door nieuwbouw

Als Nederlander kun je het niet aanzien dat nieuwe machines het hele jaar buitenstaan. Daarom besloot ik enkele maanden geleden om een loods te bouwen. Dat gaat hier een beetje anders dan in Nederland. Een bouw- of milieuvergunning kennen ze hier niet. Wil je bouwen, dan zie je maar.
Ik snuffelde daarom rond in advertenties voor bouwpakketten. Een loods/werkplaats van 30 bij 60 meter met een goothoogte van 6 meter leek me wel wat, en dat alles voor €45.000 aan materiaal. De aannemer die de bouw verzorgt, wilde €20.000 hebben voor zijn werk minus de werkuren van onze eigen (Nederlandse) mensen.

Loods op vrachtauto afgeleverd

Na twee weken werd de hele loods op een kleine vrachtauto afgeleverd. Het viel me op dat alle onderdelen van spanten en gordingen dezelfde dikte hadden als die van een kleinere loods die ik eerder gezien had. Ze waren alleen wat langer. Alles leek me wel erg licht, maar ja, sneeuwbelasting kennen ze hier niet. Het zal allemaal wel berekend zijn, dacht ik. Er zat trouwens een heel boekwerk bij van alle details; dat gaf wel vertrouwen.

Toch te lichte bouw

Alles ging volgens plan, totdat we de deuren geplaatst hadden. Binnen twee uur na het plaatsen van de laatste deur stak een storm op en vloog een deur met een luide knal uit de rails. Gelukkig stond iedereen aan de goede kant van deze deur en kwamen we er met de schrik af. Vermoedelijk is door de harde wind de dakconstructie omhoog gegaan, waardoor de deur uit de rails kon komen. Uiteraard heb ik direct de leverancier gebeld. De verkoper was ontslagen en zijn firma was ondertussen failliet. Zodoende moeten we nu op eigen kosten verstevigingen aanbrengen. Het zij zo. € 70,000 voor een loods past me beter dan het veelvoudige van wat zo’n ding in Nederland kost.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit verkoper ontslagen bedrijf falliet het kon hier geschreven zijn alleen gaan ze hier gewoon door op een andere naam wat hier sinds enkele jaren enorm populair is zijn die plastic overkappingen er gaat wel eens een enkele naar de haaien maar de laterezijn misschien van betere kwaliteit, de muren van max 2meter zijn van hout of beton daarna gaat er 'n halfronde pijpspant constructie overheen en daar wordt het plastic over heen gespannen
  Jullie rekenen ook in voeten ik geloof dat de max wijte 85 voet is en lengte natuurlijk practisch onbeperkt
  voor je muizen probleem in combines
  probeer maar eens doekjes met Flici
  of een andere wasverzachter gewoon in de cabine gooien en niet te weinig echt het werkt ik had ook van alles geprobeerd motteballen muizen gif met altijd maar zo zo resultaat

Of registreer je om te kunnen reageren.