Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt lijkt de bodem te bereiken

Met telersprijzen die deze week vrijwel onveranderd bleven, alleen beurs Middenmeer noteerde voor gerst een min van €3, lijkt een prijsbodem in zicht te komen. De handelsprijs voor directe levering ligt voor tarwe momenteel op €131 en voor gerst op €114. Voor de nieuwe oogst liggen de prijzen op €123 (gerst) en €137 (tarwe). Het prijsniveau van de nieuwe en oude oogst komen gaande het lopende seizoen dichter bij elkaar te liggen. Hierbij lijkt het niveau van de oude oogst leidraad te zijn.
De vraag vanuit de verwerkende industrie voor directe levering is er zeker. In de wetenschap dat de markt dit seizoen niet leeg komt, is er voor de langere termijn echter nog steeds een afwachtende houding. Op de Europese beurzen gingen de noteringen voor tarwe met enkele euro’s omhoog, gerst bleef gelijk of ging iets in de plus. De tarwenoteringen op de wereldmarkt lieten een voorzichtig herstel zien, mede als gevolg van slechte weersomstandigheden in de VS.

Prognose

Stabiel

Ruud Jacobs

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Volgens mij gaan ze weer in stijgende lijn als je de wereld-areaalscijfers ziet voor komend jaar en je koppelt daar aan een 5 procent lagere opbrengst gemiddeld in de wereld tov topseizoen vorig jaar dan heb je het al gauw over 12 a 13% minder wereldproduktie en dan is het voorraadje zo op en schieten naar een lagere voorraad als 2 jaar geleden. Dan moet er zeker wat gaan gebeuren op prijsniveau. De termijnmarkten geven deze tendens naar mijn mening al voorzichtig aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.