Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Een biertje voor de piepers

Praten met je gewas onmogelijk? Niet dus. Het kan echt. Planten kunnen met behulp van electronica praten met de boer.

Twitteren is helemaal hip. Zelfs sommige ministers schijnen het te doen. Ik niet. Ik weet niet goed wat het is. De Zuid-Afrikanen hebben er een mooie term voor: een kletsnetwerk. Maar dat zijn Hyves en MSN ook. Daar doe ik ook al niet aan.

Ik zie niet het voordeel ten opzichte van mailen en als ik echt wil babbelen, pak ik de telefoon. Hoe ouderwets! Want zelfs planten twitteren tegenwoordig. Sensoren meten het vochtgehalte in de grond en geven het resultaat door aan Twitter zodat het in echte taal bij de boer op het scherm verschijnt.

Te weinig vocht? Dan ‘zegt’ de plant: ,,Mag ik een scheutje water?” Het taalgebruik is overigens in te stellen naar persoonlijke wensen. Een dorstige plant kan ook zeggen: ,,Hé, ik verrek van de dehydratie, geef me water!”

Het is wel geinig natuurlijk. Je kunt je gewas misschien ook wel laten zeggen: ‘Doe ons eens een biertje!’ En bij een nijpend stikstofgebrek: ‘Gooi de bitterballen maar in de frituurpan!’
Plantengetwitter verkeert nog in de onderzoeksfase. Maar ik hoop nu al dat het slaagt. Dan valt er ondanks de lage prijzen, toch weer wat te lachen in de landbouw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Electronica gebruik ik om de lachspieren te kietelen. De weblogs van Margreet zijn er om te lachen.

 • no-profile-image

  kremers

  Beste Margreet,

  Via MIJNAKKER.NL kun je al 10 parameters (groei, vocht, mineralen en opbrengst) van je gewas op wekelijkse basis bekijken, zonder dat je het veld in moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.