Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Zelf frites bakken, alternatief voor SPA

Deze week introduceerden NAV, LTO en VTA opnieuw een reddingsplan voor de aardappelsector, het SPA. Een alternatief is frites maken en opslaan in een pakhuis.

Het nobele reddingsplan voor de aardappelsector van NAV, LTO en VTA geeft op de redactie van Boerderij een hoop discussie. De grote vraag is: krijgen de organisaties de benodigde 80 % nu wel bij elkaar? Tot nu toe is dit met de uien van oogst 2004 (BAI) en oogst 2007 (Jan Bakker) in ieder geval niet gelukt.

Kijk naar alternatieven

Maar buiten deze discussie is het leuk om naar alternatieven te kijken. Een eigenwijze chef op onze redactie (lees: Robert Bodde) zei direct: “Denk eens meer na zoals ze in de varkenshouderij doen. Sla die aardappelen gewoon twee jaar op. Dat moet toch kunnen, als je ze maar koelt met een airco. Koel dan via grondwater en de kosten blijven binnen de perken. Verkoop ze later als ze duur zijn.” Voor ons akkerbouwers is het natuurlijk snel duidelijk. Dat is nooit haalbaar. Mochten de aardappelen het kwalitatief al zo lang volhouden, dan is het nog veel te duur.

Toch sneed de opmerking van Robert Bodde wel hout. De aardappelen vers bewaren lukt natuurlijk niet. Maar we kunnen ze wel invriezen als frites. Diepgevroren frites zijn zeker een paar jaar houdbaar met slechts geringe bewaarverliezen.

Frites bakken, invriezen en opslaan

Kunnen NAV, LTO en VTA dus niet beter zorgen dat boeren productiecapaciteit bij de fritesindustrie kunnen huren/kopen? Dan bakken boeren daar in eigen beheer van de vrije aardappelen frites. Deze slaan ze op in een centraal koelhuis. Als er dan ruimte is op de markt, verkopen ze de frites zelf voor een goede prijs.

Natuurlijk zijn aan het bakken kosten verbonden, maar die bereken je later terug in de verkoopprijs van de frites. Blijven over de rentekosten om het product een jaar of langer te financieren. Maar deze kosten moeten akkerbouwers voor lief nemen in ruil voor een hogere aardappelprijs.

Met deze oplossing haal je in ieder geval op korte termijn het overaanbod uit vrije markt. Daarna kan je als teler op ieder gewenst moment de frites verkopen en zo profiteren van de prijsfluctuaties op de markt van diepgevroren frites. Met als grootste voordeel dat iedere vrije boer eigen baas blijft van productie, product en portemonnee.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leo Th.

  Jááá, dat is de oplossing, goedkoop inkopen en duur verkopen. Easy as that.

  Het leven is zo simpel.

  (Pssst, dat is ook mijn geheime strategie op de aandelen markt)

 • no-profile-image

  freek

  Ja met onmogelijke ideen kunnen we allemaal wel verzinnen je zal ook een stap verder kunnen gaan en je eigen patat-zaak beginnen. Want als je weet wat je voor 300gr patat betaalt weet je waar de handel ligt. Ik zie een prijzen oorlog boeren tegen je lokale patat zaak lol

 • no-profile-image

  Han

  Het idee klinkt goed. De boeren hebben tijden gelede ook zo iets gedaan door hun eigen Chips fabriek te bouwen. Helaas bleek de reeds gevestigde orde sterker in de concurentie strijd. Gaan we nu stap 2 nemen, betekent dit en berg frites in de vrieshuizen. Met andere woorden ons aardappelgeld is ingevroren en dat moet ik als aadrappelboer ook nog financieren. Waar haal ik nu mijn geld vandaan om het komende jaar de teelt te betalen??
  De bestaande friteproducenten hebben de concurent (onze fabriek) zien aankomen en dus hun grondstof leveranties verlegt naar "vrije telers" elders in Europa. Transport is al jaren geen probleem geweest voor de heren fritebakkers.
  Ik wil de bedenker waarschuwen voor de gevolgen van dit snode plan.
  Ik denk dat goed overleg, waarin de kostprijs duidelijk wordt gemaakt, met de fritebakkers meer resultaat geeft. De heren zijn echt niet gebaat bij een groot schalige bouwplan aanpassing waarbij beduidend minder piepers worden geteelt. Laten we blij zijn, dat de teelt van een ha aardappelen vele malen duurder is dan de teelt van graan. Nieuwe telers zullen zich wel bedenken als de reden van teelt inkrimping duidelijk wordt gecommuniceerd.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het plan klinkt in eerste instantie goed. Maaar het is bepaald geen garantie dat het positief uitwerkt. Er ontstaat gewoon een andere markt. Er zijn producten in de landbouw die jaren opgeslagen kunnen worden: blauwmaanzaad en karwijzaad bijv. Die producten laten een anderprijsverloop zien. Anders, maar niet beter.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het verwerken en opslaan van frites wordt volop gedaan. Reken maar dat aan het eind van het seizoen alle pakhuizen tot de nok vol zitten.

 • no-profile-image

  Jos Verweij

  Volgens mij is dit al een heel oude gedachte. Vroeger noemde ze dat een Coöperatie. Denk aan Aviko, onderdeel van Cosun bijv.

 • no-profile-image

  jml

  ja, lekker plan. het mooie aan aardappelen is dat we steeds met een nieuw seizoen beginnen en dat de oude oogst op is, nieuwe ronde nieuwe kansen. de zaak oppotten en de nieuwe oogst verzieken is geen optie

 • no-profile-image

  aardappelmeisje.nl

  Ben ik nou zo'n 'ouwe' aardappelsok,
  of zijn er nog meer mensen die weten
  hoe het destijds is afgelopen met het
  toen in mijn ogen prima idee van
  Polder Food Products en ATM.......
  Dit liep destijds spaak op 1. kinder-
  ziekten en bancaire problemen
  2. monopolie van de rassen (rassen
  eerst terug naar monopoliehouder en
  ze dan duur terugkopen als PFP
  3. men moet met zulke frites op de-
  zelfde markt opereren als 'de grote
  producenten' en waar denkt U dan
  dat de marktmacht ligt? 'k Zou zo
  zeggen begin met rassen die niet
  in de keten aan het monopolierecht
  hangen (en die zijn er! o.a. bij onder-
  getekende) en bedenk vervolgens
  een 'geheel nieuw product' (en dat
  kan ook), maar deze 'aardappelvrouw'
  heeft daar geen geld (meer) voor.
  Als je al decennia lang 'met het mes
  dwars in de b..' loopt om de belangen
  van telers te bevechten, leer je van-
  zelf dat wanneer je denkt dat je 'ze
  van los zand tot een eenheid hebt ge-
  bracht, dat het net als bij de emmer
  met kikkers is : 50% springt alle kanten
  weer uit, behalve de goeie. Succes!
  dit aardappelmeisje gaat vooralsnog
  verder met het kweken van rassen,
  in de hoop dat er met rassen waar geen
  'terugleverplicht' aan het eindproduct
  hangt, de oplossing wordt gevonden.
  Als U meent dat het anders kan, dan
  hoor ik dit graag, maar dit is m.i. de
  enige oplossing!

 • no-profile-image

  agro

  Verwijderd, hier gaat de discussie niet over (RB).

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.