Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Wereldhandel slecht voor gezondheid

Onze regeringen hebben zich in allerlei bochten gewrongen om aan te tonen dat Vrije Wereldhandel de laatste zegening van de wereld is. Han van Riel ziet dat echter anders.

Goed, alle aangenomen criteria wezen ook in de richting van een betere wereld en een betere verdeling van de beschikbare grondstoffen en voedingsmiddelen. De productie van voedingmiddelen zou goedkoper worden en milieuvriendelijker (schoner dus), omdat we gaan produceren op de beste plaats. Tomaten in Spanje, piepers en melk in Nederland. Het klimaat, de arbeidskosten et cetera zouden de dienst uitmaken. Dus het wordt goedkoper en milieuvriendelijker.

Geld gaat naar de rijken

De voedselvoorziening was het eerste argument. Bij de vrijhandel van landbouwproducten is de productie goedkoper en behoren in de arme landen honger en armoede tot het verleden. Na 25 jaar rijden de lokale regeringen en regeringsleiders in steeds luxere karren (lees: Mercedes, Rolls Royce, een enkele Spijker) rond en heeft de bevolking steeds minder. Minder van alles? Nee, dat niet. Ze hebben meer honger en ziektes. Geen nood, we sturen meer voedselhulp en medicijnen en zien vooral de luxe bij de despoten stijgen en de armoede weer toenemen.

Zimbabwe is ook mislukt

Hoe blij waren onze politici niet toen Rhodesië Zimbabwe werd en alle blanke (uitbuitende) boeren van de ‘gestolen’ boerderijen werden verdreven. Ja, zelfs vermoord. Het werd oogluikend toegestaan. Het was ten slotte hun eigen schuld als notoire kolonialisten. Nu, 25 jaar later, is het hele land op sterven na dood en barst alleen de presidentiele kliek van de poen.

Rolls Royce voor de handelaar

Na de voedselproductie werden de industriële producten in de vrijhandelstroom opgenomen. Kleding en elektronica uit de lagelonenlanden kwamen met schepen vol binnen en verhoogden de inkomens van de handelaren. Het zijn nu weer de lokale handelaren die zich voortbewegen in Spijker of Rolls Royce. Zie hier welk een vooruitgang de vrijhandel teweegbracht.

Containers gassen

Met al deze vooruitgang komen de alles verorberende torren en kevers onze land- de tuinbouwexport belagen. Bestrijding op ‘nette’ wijze is niet mogelijk. Dat zou tevens onze bloemenexport schaden. De afzender van de container moet maatregelen treffen, dus pakt hij naast de goederen een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in. De gifgassen zullen nooit voor 100 procent verdwijnen, dus maken we een tolerantiegrens.

Chinezen gebruiken oud landbouwgif

Een ding is zeker, boeren mogen deze stoffen niet toepassen bij hun teelten en de Chinese handelaar móet ze juist toepassen. Oud landbouwgif biedt uitkomst. Het gaat immers over ontsmetten van niet-eetbare producten als babybedjes, kinderspeelgoed et cetera. De eisen van de westerse wereld werden hoger. Meer gif geeft meer zekerheid dat er nul overlevende torren en kevers zijn. Dat dit ten koste gaat van onze volksgezondheid doet niet ter zake.

Vrijhandel leidt tot milieuvervuiling

In de moderne wereld telt één ding: vrijhandel net als ten tijde van de VOC. Nu noemen we de VOC-praktijken uitbuiting/diefstal en de vrijewereldhandel een zegening voor dezelfde economisch bestolen volkeren. Nu leiden zowel de nog steeds minderbedeelden als de rijken op deze aarde aan de enorme niet meer te controleren (milieu)vervuiling.

Kortom, vrijhandel maakt ons rijker en verlaagt onze kostprijs, maar daar staan milieuvervuiling en sociale ongelijkheid tegenover.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Golf en Polo

  Zelfs de Bijstandswet wordt daarvoor door Wouter Bos persoonlijk buiten werking gesteld: ik heb niets te zeggen over de beloningen bij ING.
  Maar het heeft ook iets leuks opgebracht:
  Ja, de Rolls Royce is tegenwoordig een Volkswagen.
  En de Duitsers doen in de eerste maanden van 2009 steeds meer aan sport. Ja, massaal stappen ze over naar Golf en Polo. Er zijn meer dan 120.000 overstappers. Als dat maar goed blijft gaan met het voetbal.

 • no-profile-image

  rina

  Ik zelf zit met de vraag na het lezen van de site <>, hoe het nu echt is met ons voedsel en hoe lang mogen we nog uit onze eigen tuin eten, of is het echt illigaal en ben je strafbaar als je uit eigen tuin eet na dec 2009. Misschien kunnen jullie hier meer antwoorden op geven. Wilt u meer informatie over mijn vraag, dan kunt u altijd mailen of bellen naar nummer 0617010346.
  Met vriendelijke groet,

  Rina Keijzer.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Geen handel is ook slecht voor de gezondheid. Wie geen ruimte heeft om z'n eigen voedsel te produceren loopt risico op de hongerdood. Zo kan ik nog wel meer dingen noemen waarom iets slecht is voor de gezondheid.

 • no-profile-image

  Ed bakker

  vrije handel is voor ons ,zeer efciente producenten natuurlijk goed maar wel erg egoistisch terzijde gelaten de vele export subsidies kunnen de armere landen voorlopig nog niet voedsel produceren tegen onze lage kostprijs .U sprak over rodesie ik denk dat op het hele afrikaanse continent de situatie op dit moment zo onzeker en explosief is dat ik nog niet helemaal zeker ben of colonisatie alleen maar slecht was Anton v. Engelen kan daar waarschijnlijk een beter inzicht geven maar een ding is zeker de voedselhulp is op de plaats van bestemming vaak zo corupt dat er veel verloren gaat en behalve voedsel moet er met geld gestooid worden om het op de plaats van bestemming te krijgen wat de veiligheid aangaat
  wordt er hier ook veel reclame gemaakt
  voor fruit uit Chili waar we weten de bespuitingen onder minder strenge controle staat als bij ons maar wat wil je in het verbant van internationale hulp moeten we die mensen ook een kans geven iets te VERkopen
  Een ding is zeker simpel is het niet

Of registreer je om te kunnen reageren.