Goed, alle aangenomen criteria wezen ook in de richting van een betere wereld en een betere verdeling van de beschikbare grondstoffen en voedingsmiddelen. De productie van voedingmiddelen zou goedkoper worden en milieuvriendelijker (schoner dus), omdat we gaan produceren op de beste plaats. Tomaten in Spanje, piepers en melk in Nederland. Het klimaat, de arbeidskosten et cetera zouden de dienst uitmaken. Dus het wordt goedkoper en milieuvriendelijker.
Geld gaat naar de rijken
De voedselvoorziening was het eerste argument. Bij de vrijhandel van landbouwproducten is de productie goedkoper en behoren in de arme landen honger en armoede tot het verleden. Na 25 jaar rijden de lokale regeringen en regeringsleiders in steeds luxere karren (lees: Mercedes, Rolls Royce, een enkele Spijker) rond en heeft de bevolking steeds minder. Minder van alles? Nee, dat niet. Ze hebben meer honger en ziektes. Geen nood, we sturen meer voedselhulp en medicijnen en zien vooral de luxe bij de despoten stijgen en de armoede weer toenemen.
Zimbabwe is ook mislukt
Hoe blij waren onze politici niet toen Rhodesië Zimbabwe werd en alle blanke (uitbuitende) boeren van de ‘gestolen’ boerderijen werden verdreven. Ja, zelfs vermoord. Het werd oogluikend toegestaan. Het was ten slotte hun eigen schuld als notoire kolonialisten. Nu, 25 jaar later, is het hele land op sterven na dood en barst alleen de presidentiele kliek van de poen.
Rolls Royce voor de handelaar
Na de voedselproductie werden de industriële producten in de vrijhandelstroom opgenomen. Kleding en elektronica uit de lagelonenlanden kwamen met schepen vol binnen en verhoogden de inkomens van de handelaren. Het zijn nu weer de lokale handelaren die zich voortbewegen in Spijker of Rolls Royce. Zie hier welk een vooruitgang de vrijhandel teweegbracht.
Containers gassen
Met al deze vooruitgang komen de alles verorberende torren en kevers onze land- de tuinbouwexport belagen. Bestrijding op ‘nette’ wijze is niet mogelijk. Dat zou tevens onze bloemenexport schaden. De afzender van de container moet maatregelen treffen, dus pakt hij naast de goederen een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in. De gifgassen zullen nooit voor 100 procent verdwijnen, dus maken we een tolerantiegrens.
Chinezen gebruiken oud landbouwgif
Een ding is zeker, boeren mogen deze stoffen niet toepassen bij hun teelten en de Chinese handelaar móet ze juist toepassen. Oud landbouwgif biedt uitkomst. Het gaat immers over ontsmetten van niet-eetbare producten als babybedjes, kinderspeelgoed et cetera. De eisen van de westerse wereld werden hoger. Meer gif geeft meer zekerheid dat er nul overlevende torren en kevers zijn. Dat dit ten koste gaat van onze volksgezondheid doet niet ter zake.
Vrijhandel leidt tot milieuvervuiling
In de moderne wereld telt één ding: vrijhandel net als ten tijde van de VOC. Nu noemen we de VOC-praktijken uitbuiting/diefstal en de vrijewereldhandel een zegening voor dezelfde economisch bestolen volkeren. Nu leiden zowel de nog steeds minderbedeelden als de rijken op deze aarde aan de enorme niet meer te controleren (milieu)vervuiling.
Kortom, vrijhandel maakt ons rijker en verlaagt onze kostprijs, maar daar staan milieuvervuiling en sociale ongelijkheid tegenover.