Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Vreemde plantjes in het aardappelveld

Het leek een onkruid, maar bleek een parasiet. Bij mijn werk in Iran kwam ik in contact met de Orobanche ramosa, de 'hennepvreter', die eenzelfde beeld geeft als aardappelmoeheid.

Tijdens mijn werkzaamheden als productieleider voor Technico in Iran, had ik de leiding over de Technituber- productie in samenwerking met SPII, het graanveredelingsinstituut van de Landbouwuniversiteit in Teheran.
We teelden op twee locaties, te weten Hamdan en Mahad. De afstand tussen deze twee gebieden is hemelsbreed 1.500 kilometer. In de praktijk hield ik me in hoofdzaak bezig met de teelt in Mashad, een bedevaartstad aan de Afghaanse grens. Eén à twee keer per maand bezocht ik Hamadan, per vliegtuig.

Parasiet op aardappelen

Op mijn bezoek aan Hamadan begin augustus 2008, kwam ik de Orobanche ramosa (‘hennepvreter’) tegen (zie foto). Bij navraag bleek me dat het hier niet om een gewone onkruidplant gaat, maar over een parasiet die zich voedt met de sappen van de aardappelplant. Besmette planten leveren geen knollen doordat ze de bloemen voeden. Deze parasiet overleeft in de bodem in de vorm van sporen die jaren levensvatbaar blijven. In Nederland kwam deze parasiet tot 1928 ook inheems voor en vegeteerde op tabaks- en kennelijk ook op hennepplanten. Vanuit Europa is hij uitgewaaierd over de rest van de wereld.

In het perceel was duidelijk te zien waar de besmetting vandaan kwam. Het beeld lijkt op dat van aardappelmoeheid: van ernstig besmet uitwaaierend naar licht. Blijkbaar worden de sporen met de machines versleept.

Besmetting onderschat

Naar mijn gevoel hoort deze aantasting in hetzelfde hoofdstuk thuis als aardappelmoeheid. Maar niemand maakte zich echt druk over de besmetting in de G1-percelen, en dat terwijl ze weten dat sporen met het pootgoed mee overgaan naar andere percelen.

Bij mijn bezoek aan Eyghe Farms, bij een van de boeren die zijn pootgoed teelt op basis van Technituber, kwam ik deze parasiet ook tegen in de G1- en G2-percelen. Alhoewel de Iraniërs de teelt van pootgoed in de vingers hebben, moeten ze toch de hygiëne verhogen. Eerste les moet zijn om percelen besmet met dit soort planten voor de aardappelteelt uit te sluiten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    roel

    heb dezelfde parasiet in de tabak gehad. oorzaak;waarschijnlijk een beetje kou,zeker ook een probleem van vruchtwisseling .Knap droog is het trouwens hier in de sud quest van frankrijk. De tarwe krijgt er van langs.

Of registreer je om te kunnen reageren.