Akkerbouw

Achtergrond

Ondanks brede uienvraag volume te klein

De mineurstemming door de dalende telersprijzen kon ook deze week niet worden gestopt. Lichtpuntje was beurs Emmeloord, waar voor 60 % grof €2,25-€3,00 werd genoteerd, een plusje van €0,25. Niet veel, maar toch. Er is wat meer vraag naar grovere uien, goed op kleur en zonder donkere vlekken. Op de beurzen Middenmeer en Dronten was er weer een notering. Nu kwam in Goes geen notering voor klasse 1 tot stand.
De uien gaan breed weg, maar de export is zeker niet groots. De geringe afzet blijft niet alleen aan de telersprijzen knagen. Ook de baalprijs staat onder druk. Nu gaan uien voor rond de €6,00 weg. Voor het topsegment ligt de prijs iets hoger. Het exportvolume moet beduidend hoger komen te liggen om de resterende voorraad nog weg te krijgen.
In de eerste week van februari ging nog 19.450 ton uien de landsgrenzen over. Vorig jaar in dezelfde week was dat 16.234 ton. Tot en met week 6 is dit seizoen 509.031 ton uien geëxporteerd, tegenover 464.305 ton in het seizoen 2007/2008. Ondanks deze voorsprong ligt het gemiddelde prijspeil dit jaar flink lager. In week 11 vorig jaar €7,50 voor 60 % grof, tegenover nu €2,63. De grote hoeveelheid uien, een uitblijvende grote vraag en de financiële crisis zijn debet aan de lage prijzen vandaag de dag. Uit de cijfers van de afgelopen uienseizoenen komt geen bepaalde week naar voren met een trendmatig herstel van de uiennoteringen. Anderzijds is ook zo dat het herstel zich zo maar in een keer kan aandienen.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.