Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Mais verkopen is heel bijzonder

Mais verkopen is toch een heel andere bedoening als je 15 jaar maiskoper bent geweest. Een colonne vrachtwagens die anders mais levert, kwam plots mais halen.

Vooraf heb ik zeer selectief gekeken aan welke handelaar ik de mais wilde verkopen. Ik wil wel voldoende betaalzekerheid. Op aanraden van collega’s die hiermee enige ervaring hebben, heb ik uiteindelijk twee weken gewacht om de maximumprijs te halen. Die heb ik uiteindelijk ook gekregen, zelfs uitbetaald in euro’s.

Anders dan de buren

We doen al vier maanden alles anders dan mijn collega’s in de buurt. Wij wachten en mijn collega’s verkopen alles direct na de oogst. Door te wachten met drogen en verkopen zijn we er uiteindelijk beter van geworden. Mijn collega’s hebben allemaal verkocht voor bedragen vanaf eenzevende tot het dubbele van de prijs in oogsttijd. Wij hebben zeker het driedubbele gehaald en kregen alles betaalt in euro’s. Koppel je daaraan de investeringen in euro’s die we dit voorjaar willen doen, dan kun je wel zeggen dat we het goed hebben gedaan gezien de huidige lage koers van de forint.

49 ton op vrachtwagen

We weten allang dat onze locatie qua transport goed is ten opzichte van de Donauhaven in Boedapest. We liggen dichtbij de snelweg en hoeven niet op de nationale weg. Dit werkt positief op onze verkoopprijs. De vrachtwagens melden zich zoals overal hier in Hongarije bij het krieken van de dag.
Met de CNH LM415A was een vrachtwagen snel geladen. Fronsend haalde ik mijn rekenmachine tevoorschijn toen de geladen vrachtwagen op de weegbrug stond. De zwaarst beladen combinatie kipper-aanhanger telde 49 ton. Nu snap ik waarom ik wat meer krijg voor mijn graan. Zo zwaar beladen rijd je echt geen 240 kilometer over nationale wegen. De chauffeurs vertelden mij dat ze dan slechts 23 ton laadden. Vandaar dus dat aan de Oostenrijkse grens of aan de grens van Roemenië-Oekraïne de mais momenteel veel minder wordt betaald.

Betalen met mais

Een grote machineklant van ons uit de streek Nyiregthaza-Debrechen wil voor €100.000 aan machines bestellen en betalen met mais. Nou, daar weten we wel weg mee. We nemen de mais tijdelijk in opslag in onze schuur en verkopen deze vooraf al door in euro’s. Dat betekent dat wij zekerheid hebben en de klant verzekerd is van een goede afzet voor zijn graan.
Het woord kredietcrisis mag dan overal klinken en het mag dan slecht gaan met de varkens- en melkprijs, financieel komen wij met onze maisopbrengst dit jaar verre van negatief uit.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  He' Patrick wat lopen die graan prijzen bij jou sterk uiteen hier zat tijdens de oogst op rond $190 nu rond 175 met 'n piek van rond de $220 vorige oogst 2007 tijdens de oogst rond de can$150 en die is opgelopen tot max $235 maar zulke schommelingen als bij jou heb ik hier in mais nooit gezien Je maakt me kompleet jalours met 49 ton lading het meeste dat ik hier in mijn eigen oplegger kan krijgen is ruim42 ton soya (inhoud ong 48 cubmtr)
  dus ong 38ton mais (alleen als ik niet langs de de bekende scales hoef anders is 37.5 ton de limit)waar gaat de meeste van jullie mais heen ?
  hier gaat het meeste voor veevoer en dan zijn er enkele alcohol stokerijen in de buurt die mais(vandaar dat dat spul zo scherp is) gebruiken voor wisky jenever en noem het maar op en dan sinds kort de twee ethanol distileerders en dan nog voor export meest over zee en 'n klein beetje de noordelijke usa staten vermont en new york ook voor veevoer Patrick ik schrijf je nog wel want ik ben beniewd wat voor droger jij hebt ik zelf die dingen ooit verkocht
  Ik hoor wel van je

 • no-profile-image

  Mat

  Beste heer Feliers,

  Door de interessante verhalen over Hongarije van onder andere U, wil een groep van 18 Wageningse studenten Dierwetenschappen Hongarije bezoeken tussen 10-17 mei. Deze groep is vooral geinteresseerd in de intensieve veehouderij én in de verhalen van ondernemers in Hongarije. Tot nu toe gaan we bedrijven bezoeken in de omgeving van Mohàcs en Kaposvár. We vroegen ons af waar U gevestigd bent, en of we U eventueel kunnen bezoeken. Ook vroegen we ons af of U nog interessante bedrijven voor ons weet. We kijken uit naar uw reactie. Ons emailadres is veetelers.porculum@wur.nl

  Alvast bedankt voor U reactie namens Porculum,

  Mat

Of registreer je om te kunnen reageren.