Akkerbouw

Achtergrond

Leergeld op de termijnmarkt

Ik schrijf regelmatig over de termijnmarkt, en ik handel er ook op via een broker. Nou gaat niet alles zoals je wilt, sterker nog: je maakt er fouten mee. Dan betaal je leergeld.

De meeste akkerbouwers in deze regio verkopen hun granen en soja via een graanhandelaar op de termijnmarkt in Chicago, de CBOT. In de beginjaren heb ik het rechtstreeks met een broker gedaan, maar de kosten daarvan zijn te hoog. Als dan de prijs met 20 cent per bushel (alles gaat hier in bushels) oploopt, heb je nóg niets verdiend. Want de broker rekent meestal 10 cent per bushel per handeling, zowel voor de koop als de verkoop. Mede daarom doe ik nu zaken via tussenhandelaren. Die doen zo veel zaken met de brokers dat de transactiekosten verwaarloosbaar zijn.

Bijstorten duur bij tarwehandel

Een ander groot voordeel van werken met een handelaar is dat je niet bij elke prijsstijging zelf geld hoeft bij te storten. Dat neemt de handelaar over. Dat bijstorten kan behoorlijk in de papieren lopen. In 2008 liep dat met name in de tarwehandel echt uit de hand. Zelfs de heel grote bedrijven namen toen geen nieuwe opties meer omdat de prijzen zo snel opliepen. Ze moesten toen wekenlang miljoenen per dag bijpassen.

Kies betrouwbare partijen

Natuurlijk geldt ook hierbij: doe zaken met betrouwbare partijen. Want als de koper je zegt: oké, ik heb 125 ton mais voor je geboekt voor omgerekend $185 per ton, dan wil het nog wel eens voorkomen dat hij in werkelijkheid helemaal niets heeft geboekt. Als de prijs dan op moment van levering boven de €200 ligt, merk je niks. Maar zakt hij naar €150 dan ontstaan er waarschijnlijk problemen. In ieder geval zal de koper dan alles proberen om de mais niet op te halen of je proberen te overtuigen dat de kwaliteit niet goed is.

Niet te hoge target-prijzen

Wat ik ook geleerd heb, is niet te hoge target-prijzen af te geven, en zeker niet voor soja. Met een targetprijs geef je aan tegen welke prijs je wilt verkopen op te termijnmarkt. Ik heb bijvoorbeeld nu gevraagd om een optie (5.000 bushels, ongeveer 135 ton) soja te verkopen als de termijnmarkt voor levering in januari 2010 op €11.50 per bushel komt. Waarom januari 2010? Omdat de afnemer van mijn handelaar, een Japans bedrijf, de januari-notering gebruikt voor inkoop van deze speciale tofu-soja. De prijs staat nu op €8,15, dus Edje zit er dit keer flink naast.
Er zijn handelaren die de soja nu afnemen tegen een voorschotprijs en verrekening tegen de latere termijnprijs, áls die hoger komt. Anderen werken volgens een systeem waarbij de prijs is: de op de dag van levering geldende termijnmarktprijs.

Geef broker de tijd

Een andere grote fout die je kunt maken is dat je de handelaar maar een korte periode geeft om de targetprijs te realiseren. Als je hem op maandag 16 maart zegt een optie maart 2009 te boeken op €4,50 en de prijs staat op €3,60, dan zijn er maar vijf werkdagen (maart sluit de 21ste) om dat te realiseren.

De Ontario Wheat Board biedt de meest complete service rondom prijzen. Ook de site van CBOT biedt veel info, bijvoorbeeld over soja en korrelmais (marktprijzen alleen op werkdagen van 16 tot 22 uur). Je kunt in de pool, op dagprijs (spot) of werken met een targetprijs. En je kunt ook gewoon bellen als je denkt dat de beurs goed is en afsluiten voor de periode dat je wilt leveren

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.