Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Boeren mogen geen miljonairs worden

Ik moet nog zien dat we ooit goud geld verdienen aan de dreigende voedselschaarste. De overheid staat dat niet toe. Wel zal de houding rond ontpoldering en aanleg van natuur veranderen.

Ik lees net de eerste bladzijden van Boerderij, die handelen over een opkomende voedselcrisis en hogere graanprijzen. Die opkomende voedselcrisis is de bekende wortel met stok voor de neus van het paard. Vanaf mijn prille jeugd wordt die grammofoonplaat al gedraaid. Het areaal van de beste landbouwgronden krimpt terwijl de bevolking snel groeit.

Toeleveranciers en afnemers smeden samen plannetjes

Ja, misschien dat dat leidt tot hogere prijzen. Maar dan staan onze toeleveranciers en afnemers in perfecte harmonie klaar om die extra centjes bij ons weg te houden. Dat kan door minder onderlinge concurrentie. Kijk maar eens rond. Hoeveel bedrijven zijn er nog die spuitmiddelen maken, of kunstmest, of die zaaizaad leveren? Heel langzaam komen ze allemaal in handen van maar enkele héél grote jongens die het samen behoorlijk eens zijn.
Ik weet niet hoe het bij jullie in Nederland is. Maar als ik een compleet onkruidbestrijdingsplan uitreken voor een bepaald gewas, kom ik toch altijd op bijna dezelfde prijs uit, welk merk bestrijdingsmiddelen ik ook neem.

Bedrijven alleen groot genoeg voor topboeren

Er is gewoonweg geen regering die ons miljonair wil zien worden. Toen in Nederland IJsselmeerpolders uitgegeven werden, is keer op keer de grootte van de bedrijven aangepast. De bedrijven werden zo groot dat een goede boer er goed van kon leven, maar meer ook niet. Toen begin jaren tachtig schaalvergroting zo'n must werd, heb ik het daar een keer naar gevraagd bij de directie van de RIJP. Die gaf als antwoord: ‘we willen geen miljonairs kweken’.

Mansholt: landbouw is net tropisch aquarium

Ook de regeringen willen ons aan het werk houden. Ik geloof dat ik in de memoires van Mansholt las dat de koningin hem vroeg ‘die landbouwpolitiek, hoe werkt dat eigenlijk?’ Mansholts antwoord was: ‘u kunt het 't beste met een tropisch aquarium vergelijken. Ze moeten elkaar heel langzaam opvreten, dus zetten we de temperatuur niet te hoog, want dan gaat het te snel. En is het te koud, dan gebeurt er niets.’

Goede voorzitters worden weggekaapt

Hier in Quebec hadden we een paar jaar terug een voorzitter van de boerenbond (vergelijkbaar met jullie LTO) die ons werkelijk erg goed kon organiseren. Als er ergens een demonstratie was, kwamen er veel boeren. Die voorzitter wilde er voor zorgen dat ook de kleine boer een inkomen kon halen. Zijn doel was het platteland niet leeg te laten lopen.
Maar het heeft helaas niet zo lang geduurd. De staat vond hem waarschijnlijk te lastig dus kreeg hij een baan bij de staat aangeboden. Nou ja, jullie kennen vast wel voorbeelden hiervan.

Als er honger was, zou het gezwam minder zijn

Nu iedereen over voedseltekorten gaat schreeuwen, verandert de Nederlandse houding rond onder water zetten van bouwland en parken maken van goed weiland. Het is misschien hard gezegd, maar als de mensen in de rij zouden staan voor lege winkels, zou de landbouw zich niet altijd hoeven verdedigen tegen allerlei onzinnig gezwam. Want dat wordt steeds maar erger.
Om het kort te maken: ik begin nog maar niet het geld uit te geven wat ik volgens ‘de geleerden’ de komende jaren ga verdienen.

Goede ministers komen uit de landbouw

De huidige Nederlandse landbouwminister (Verburg) en haar voorganger (Veerman) zijn beide zelf actief bij het boeren betrokken. Dat is hier wel anders in de provinciale regering. Hier in Quebec wordt meestal iemand benoemd die helemaal niet uit de landbouw komt. Zodra hij er iets van begint te snappen, wordt hij meestal omgewisseld, want dan hoeft de regering nieuwe plannen ook niet uit te voeren. De minister moet ze eerst bestuderen, daarna de landelijke regering. De enige keer dat Quebec een goede landbouwminister had, was in het begin van de jaren tachtig. Quebec wilde toen zelfstandig worden (blij toe dat dat niet is doorgegaan) zelfvoorzienend zijn in de voedselvoorziening. Toen is de landbouw er werkelijk vooruit gesprongen.

Whelan was een goeie minister, net als Verburg

De meest bekende (en een heel goede) federale landbouwminister hier is Eugene Whelan. Ik heb het geluk gehad hem zelf ongedwongen te kunnen spreken, hij was toen al geen minister meer. Dat gesprek vond plaats tijdens een betoging in Ottawa. Hij liep gewoon tussen ons boeren, en was misschien wel blij iemand te vinden die Engels sprak. In zijn ministersperiode liep niemand, maar dan ook niemand over hem heen, ook de eerste minister niet. Net zo’n man als jullie mevrouw Verburg dus. Die is ook niet op haar mondje gevallen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ed Bakker heeft geen hoge pet op van overheden. Dat mag uiteraard, maar er zijn enkele tegenstrijdigheden in zijn betoog. Het areaal van de beste landbouwgronden krimpt terwijl de bevolking snel groeit, zegt hij. Ook zegt hij dat de landbouw zich steeds moet verdedigen tegen onzinnig gezwam over onder water zetten van bouwland en parken maken van goed weiland. Klinkt logisch, maar: boeren gaat het slecht omdat ze geen marktmacht hebben en dat komt doordat ze te veel kunnen produceren. Als antwoord hebben boeren hierop: er mag niet één hectare worden opgeofferd aan natuur, vooral geen milieumaatregelen en subsidies die de overproductie in stand houden - exportrestituuties maar ook inkomenssteun - zijn heilig. Alles onder het motto: als onze concurrenten het maar slecht hebben zal het ons wel goed gaan. Want stel dat er in het buitenland wel opeens boerenmiljonairs komen.

 • no-profile-image

  vd schroot

  Dat is toch altijd al zo geweest dat wij nooit ergens wat van terugzien! We zijn wel degelijk belangrijk, maar anderen strijken het geld op. Zo las ik net op ziezo.biz dat de exportwaarde van de landbouw ook weer gestegen is. Nou, daar heb ik ook weinig van terug gezien hoor!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Huib Rijk .Nog even ,de wereld bevolking groeit en de goede landbouw grond wordt minder is zo oud als de wereld ,steden zijn heel vaak gesticht op de beste gronden en de meeste landen proberen zelf voorzienend te zijn heeft nederland niet heiden ontgonnen en lely z'n plan gemaakt voor het toenmalige flevomeer .
  Dat boeren geen markt macht hebben
  komt om we meestal te individualistisch
  zijn omdat te voorkomen zijn de eerste coop's gesticht, wat nu o.a.vaak een van de programa's zijn bij de hulp aan ontwikkelings landen het begrip coop
  in b.v. de financiering en in en verkopen
  Als onze concurenten het maar slecht hebben weet ik zeker is niet het algemene standpunt , de gemiddelde boer zit er echt niet op te hopen dat 'n andere boer ergens op de wereld 't slecht heeft. Wat miljonairs in het buitenland betreft denk ik dat dat nog al meevalt wist u dat b.v. in brazil en argentienie ongeveer een kwart van de oogst aan de staat vervalt ze staken daar niet voor de grap dat b.v in de U S
  de subsidies boven een bepaalde grote bedrijf minder worden . Diegenen die boven ons zitten worden wel onzettend groot en machtig b.v. als je hier aan de oost kust over Mc.Cain praat krijg je beslist niet eenzijdig goede verhalen te horen
  zij zijn daar zo ongeveer de enige industrieele koper
  Het is interessant onze verschillende opinies te vergelijken

 • no-profile-image

  Boer

  De landbouw is te efficient voor zijn eigen goed.Er wordt van alles teveel geproduceerd.In plaats van dat de boeren zich organiseren en compost maken van de overproductie,proberen boeren individueel al hun productie een verzadigde markt op te sturen.Veel boeren kijken uit naar de dag dat het melkquotum verdwijnd.Melkquotum is een productie beperkende maatregel die als het handig gespeeld wordt een garantie is voor een riant inkomen zonder dat je je dood hoeft te werken.De boeren zijn de controle kwijt over hun werknemers in de belangenbehartiging.Hoewel het loon van de belangenbehartigers nog steets door de boeren betaald wordt is het voor velen volstrekt onduidelijk wiens er belangen er behartigd worden.Het staat als een paal boven water dat zolang de boeren individueel en ongecontroleerd blijven produceren de kans groot is dat er teveel wordt geproduceerd waardoor het voedselpaket goedkoop blijft.Wiens belang is dat?

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Boeren denken dat het hun taak is om de mensheid te voeden. Dat ben ik niet van mening, de enigen waarvoor wij de verantwoordelijkheid hebben om te voeden is ons eigen gezin. Klinkt misschien vreemd, maar toch geloof ik dat het zo is. Vorig jaar hoorde ik A.J. Maat zeggen dat wij boeren moeten zorgen dat binnen 25 jaar de productie verdubbeld is. Logisch? Volgens mij niet, welke arbeidersvakbond zegt er nu dat het belangrijkste is dat de mensen aan het werk zijn zonder dat het loon van belang is? Hij had moeten zeggen: wij kunnen alleen voor voldoende voedsel zorgen als wij een behoorlijke vergoeding krijgen. Alleen dan kunnen en willen wij voor voldoende voedsel zorgen. Vinden jullie mij wantrouwend als ik in zijn woorden lees: "Ons moet niets in de weg gelegd worden in regelgeving zodat wij volop door kunnen produceren ten koste van andere spelers op de wereld markt." Boeren willen vooral geen stap terug doen want dan profiteert de concurrentie. Liever beneden iedere kostprijs produceren dan de anderen wat laten verdienen. Wereldwijd is deze lobby zo sterk dat boeren te veel produceren voor te weinig geld. Valt het dan niet op dat vorig jaar opeens wel onderhandeld kon worden toen tarwe opeens duur (dreigde te) worden. Inkopers kunnen wij niet dwingen om voor kostprijs in te kopen. Als ze weten dat boeren toch wel beneden de kostprijs produceren dan sluiten ze gewoon geen contracten af. Kun je dat hen kwalijk nemen?

 • no-profile-image

  Lerak

  Wat een doel zeg. Miljonair worden.
  Goed en gezond kunnen leven, daar hoef je toch geen miljonair voor te zijn. Plezier in wat je doet en er van rond kunnen komen met jouw gezin.
  Maar miljonair worden een doel? Zie ik niet zitten. En wat als je het bent, dan 2 voudig of miljardair? Zielige doelstelling.
  Kan me voorstellen dat je graag boer wilt zijn en blijven en dat het toevallig goed gaat dat je het dan wordt. Maar daar is niks op tegen.
  Zoals het nu gaat uitgemergeld worden en opgejaagt worden tot het hardlopen van de 100 meter is 9 seconden is niet gezond, daar word je ziek van. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.