Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Voordelen van een recessie

Een recessie is nooit leuk, maar je kunt er als akkerbouwer ook van profiteren.

Razendsnel maakt de economie de omslag van hoogconjunctuur naar recessie. En in tijden van recessie wentelen wij ons in pessimisme. Dat zit in onze natuur. De gemiddelde akkerbouwer is daar geen uitzondering op.

Je kunt ook kijken of je kunt profiteren van de woelige vrijemarkteconomie in mineurstemming. De kunst is er als ondernemer sterker uit te komen zodra het weer beter gaat. Want vroeg of laat gaat het beter, zoveel is zeker.

Kosten reduceren is een van de weinige instrumenten die een ondernemer heeft om zijn bedrijf door een slechte periode te loodsen. Daarbij helpt de recessie hem. Begin vorig jaar nog schoten de prijzen van trekkers en werktuigen omhoog onder druk van de grote vraag met lange levertijden en hoge energie- en staalprijzen.

Wie dit jaar een nieuwe trekker of bedrijfsauto koopt, kan rekenen op een hogere korting. En dan staat-ie binnen een paar weken voor de deur. Ook trekkers importeren uit Groot-Brittannië kan interessant zijn. Door de koersval van het pond zijn die namelijk meer dan 25 procent in prijs gedaald.

Voor investeringen in gebouwen is het te behalen financiële voordeel nog veel groter. De aannemers komen in rap tempo droog te staan, waardoor zij nu voor de bouw van een bewaarplaats zeer scherp calculeren. Op een investering van enkele tonnen kan dat tienduizenden euro’s schelen. Denk hierbij ook aan de deur die de overheid heeft geopend naar de mogelijkheid van versnelde afschrijvingen. Dat heeft een gunstige invloed op uw winst- en verliesrekening.

De prijzen van grondstoffen als diesel en kunstmest zijn dankzij de vrije marktwerking gekelderd. Door goedkope kunstmest uit Polen zijn bedrijven als Agrifirm of CZAV gedwongen ook hun kunstmestprijzen te laten zakken. Dus laten we blij zijn dat er in de handel van kunstmest of dieselolie geen protectionisme bestaat, zoals sommige akkerbouwers dat wel wensen in de teelt van fritesaardappelen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Jaaaaaaah hoor, onze Geert die doet het weer!
  Geert weerspiegelt elk probleem in de glimmende lak van een nieuwe trekker. Ook nu weer: mensen weet u wel wat het voordeel is van deze recessie ? Joh, snap je dan niet dat je nu gelijk een nieuwe trekker moet gaan kopen want die is nu veel goedkoper dan vorig jaar en je hoeft er ook niet meer zo lang op te wachten. Wat wil je nog meer. Ja maar Geert, het gaat verder allemaal niet zo best en de vooruitzichten zijn ook niet bepaald rooskleurig. Niemand weet nog de gevolgen van deze economische crisis. Zegt Geert: Man dat geeft allemaal niks, koop nou die trekker, ook al heb je hem niet nodig, kun je altijd zeggen dat je X euro's bespaard hebt. Ja maar Geert, dat ding kost ook nu nog wel een ton, das toch veel geld. Geert: Jawel maar vorig jaar kostte hij 105000.
  Man je spaart zomaar 5000 euries uit, waar wacht je nog op. Ja maar Geert, ik sta al rood bij de bank. Geert: als je het vorig jaar had gedaan zou je nog 5000 meer in het rood gestaan hebben. Je boert dus vooruit. etc etc etc

  Geert, wanneer kom je nu eens met een verhaal waar we iets aan hebben. Dit soort lariekoek zit niemand op te wachten. Stop ermee en ga naar een speelgoedwinkel en koop wat miniatuurtjes, zijn misschien ook wel goedkoper geworden door de recessie, en ga spelen.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Nou Jan heb je het ook al door dat geert ook last van de resessie heeft, anders wil hij z'n trekker toch nooit verkopen. Het is dat ik al voorzien ben, ander hoefde ik ook niet weer een trekker te kopen.

 • no-profile-image

  Han

  Geert heeft helemaal gelijk maar waarvan investeren als de eigen geldberg geslonken is de afgelopen jaren door de slechte markt situatie (aardappel- bieten prijs uien debacle) en afroming via W.Bos e.co. te Den Haag. Deze schatjes geven nu allerlei caudeautjes weg in de vom van versnelde afshrijving, extra milieu eisen, lagere accijns, melding plicht grondbewerken en noem maar op. Volgens Geert maakt dit de investering dubbel en dwars goed. Helaas de heer W. Bos. te Den Haag, heeft een hele grote vinger in de bankpap en nu wil het feit, dat zijn bankbaas de kluis gesloten heeft voor "kleine en midden grote" investeerders Geert zijn doelgroep behoort tot deze ploeg.
  Alle fiscale voordelen en prijs verlagingen, kortingen ten spijt de wel willende boer kan zijn plannen invriezen net als ik dat heb moeten doen in het russische. Ook daar mooie woorden en beloftes van de politiek, maar de bankautomaat blijft gesloten tot nader te bepalen datum. Schuldige CREDIT CRISIS niet de crisis veroorzakers, Deze klunzen hebben in hun wijsheid nu de russische gaanprijzen onder het al lage wereldmarkt nivo laten kelderen.
  Mijn bedrijf is niet de enige met de bereidheid tot investeren maar de geldkraan gaat alleen open tegen woeker rente en / of onrealistische condities (eigenvermogens eisen die lenen overbodig maken) Een deel van de russische akkerbouwers zal zijn inzaai beperken, omdat oogstkredieten niet mogelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.