Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Poetin helpt landbouw echt niet

Nu ik weer langer in Nederland ben, hoor ik overal: “Oh, deed onze regering maar net als Poetin, goedkoop krediet voor onder andere de landbouw.” Maar schone schijn bedriegt!

Toen ik eind 2008 uit Rusland vertrok, had Poetin de boeren weer de belofte gedaan tientallen miljarden euro’s in de landbouw te pompen tegen zeer aantrekkelijke condities. Ik ging dus volle goede moed kerst 2008 vieren. Maar naarmate de kredietcrisis vorderde, werd het steeds duidelijker dat de belofte niet een twee drie zou worden ingelost.

Vorige week belde ik Graber, mijn Zwitserse vriend die een mechanisatiebedrijf runt in Rusland.
Een maand geleden had hij vraag naar loonwerk en had hij een orderboek met vele honderden hectares te zaaien zomergraan. Loonwerk vereist minder kapitaal dan eigen mechanisatie aanschaffen, zeker nu geld duur of afwezig is.
Afgelopen herfst heeft hij zijn visitekaartje afgegeven door tarwe te zaaien op afgesproken tijden en afgesproken oppervlaktes. Deze twee zaken zijn in Rusland nog steeds niet normaal.
Dit voorjaar zou dit weer gebeuren en dan zou ik, als de tijd het toelaat, bijspringen om zo de capaciteit te vergroten.

Boeren zaaien geen graan

Maar nu de kredieten van Poetin niet afkomen en de graanprijs in Kaluga Oblast niet is om over naar huis te schrijven (minder dan Є90 per ton), hebben veel boeren besloten geen graan te zaaien. Voor mij is het al jaren een vraag waarom ze graan zaaien en er dan niet voor zorgen, zodat de oogst erbarmelijk laag is en op 1,5 tot 2,5 ton per hectare blijft steken.
Bij de hoge graanprijzen van 2007 en begin 2008 konden de Russen met hun aftandse machines en low input nog iets overhouden aan graan. Nu ze echter aan nieuwe machines moeten, om het werk rond te zetten, zijn er westerse oogsten nodig om de kosten te dekken. Zeker met de huidige graanprijs, die weer eens op een dieptepunt is aangeland.
Hier komt bij dat de meeste boeren vorige jaar voldoende graan hebben geoogst om hun koeien en varkens te voeren. Ze hopen met een geringe productie aan wintergraan genoeg te hebben voor komend jaar. Ook is de melkprijs net als in Nederland laag, zo niet te laag.

Poetin stopt met landbouwsubsidies

Al met al zal deze crisis de bedrijven, die de laatste jaren met vreemd geld zijn gemoderniseerd, zwaar raken. Helemaal nu Poetin heeft gekozen ‘voor behoud van sociale uitkeringen en pensioenen in plaats van de beloofde financiële injectie voor de voedselproductie’.
Om de staatsuitgaven te financieren bij de dalende olie- en gasopbrengsten heeft Moskou in zijn wijsheid besloten nagenoeg alle invoer zwaarder te belasten of nagenoeg onmogelijk te maken.
Achterliggende gedachte is natuurlijk: “Nu worden de ondernemers gedwongen om Russische machines te kopen en door de voedselimport moeilijk te maken, stimuleren we de productie.” Dit alles heeft alleen een kans van slagen als de boeren, verwerkers enz.de kans krijgen om op een ‘normale’ wijze geld voor de benodigde investeringen aan te trekken. Bij de huidige rentestand van meer dan 20 procent kan men toch niet spreken van ‘normale’ condities. De zo gewenste eigen productie komt op deze wijze niet van de grond en zal leiden tot de door Poetin zo gevreesde sociale onrust, die hij met zijn beleid nu juist buiten de deur wil houden.

Geen vrije markt voor Rusland

Willen we de Russische markt blijven voorzien van voedselproducten als vlees, aardappelen en uien, dan zullen we importbarrières moeten omzeilen. Dit is alleen mogelijk als we als Nederlandse handel bereid zijn zelf de productie ter plekke op te pakken. Want Poetin zal alles in het werk stellen om import van landbouwproducten tegen te houden of in ieder geval extra duur te maken.
Wie gelooft in de vrijhandelafspraken met Rusland komt ‘bescheten’ uit. Moskou vindt altijd wel weer een fytosanitaire belemmering om de vrijhandel te boycotten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Van de Russen kun je niet direct verwachten dat ze het kapitalisme in enkele jaren snappen.
  Gezien de bron van de kredietcrisis kunnen ze dat op de bakermat ook al niet of zeer moeizaam.
  Ja, wat zou Poetin dan moeten doen?
  Het is in ieder geval jammer dat de ingezette ontwikkeling van het Russische platteland zo door de USA-kredietcrisis om zeep wordt geholpen.
  De oplossingen liggen niet voor het oprapen en dat merkt u en Poetin ook.
  Inderdaad is het wellicht verstandig om onze boeren maar te exporteren in plaats van onze agrarische produkten. BMF wil dat ook graag, produceer daar waar je verbruikt.
  Maar sociale onrust in Rusland en dat gaan opzoeken als NL-boerke. Wie durft?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.