Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Kans op goedkope kunstmest

Ik zit aan de stoel gebonden door een schaatsongelukje. Het tijdstip zit niet mee, want ik moet eigenlijk de deur uit om mijn slag te kunnen slaan in de kunstmesthandel.

Ik zit mezelf een beetje op te vreten van verveling. Ik ben namelijk met schaatsen op m'n knie gevallen. Dat leek allemaal niet zo’n probleem, maar ik zit inmiddels alweer een week thuis met zo'n afneembare pijp om m’n been. Wat ik in ieder geval voorlopig niet meer kan, is schaatslessen geven aan onze jongste kleindochter die 4,5 jaar jong is.

Handelskans bij ziekenhuisbezoek

Het ziekenhuisbezoek voor mijn been lijkt mij ook een flink voordeel te gaan opleveren. In de wachtkamer trof ik namelijk een bekende, een akkerbouwer. Na de begroetingen en de uitwisseling van koetjes en kalfjes vertelde hij me dat er een schip in Montreal ligt met urea (kunstmest). De lading ervan zou je via een broker kunnen kopen voor afbraakprijzen.

Spoorwagons kunstmest

Je kunt erop rekenen dat ik, zodra ik weer mijn ene been voor het andere kan zetten, op pad ga. Als het dan maar niet te laat is!
Jaren terug steeg kunstmest ook opeens verschrikkelijk hard in prijs. Toen heb ik, met een paar andere boeren, twee spoorwagons met elk 90 ton fosfaatkunstmest (18-46-0) direct van de fabriek laten komen. Zoiets lukt ook altijd maar één keer, de lokale kunstmesthandel steekt er daarna wel een stokje voor. Die stond toen dan ook op zijn achterste benen. Nu zit ik met mijn been. Anyway. Als ik weer mobiel ben, ga ik achter die kunstmest in Montreal aan. Eens kijken of ik nóg een keer een goede slag kan slaan!
Wordt vervolgd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Ed,

  Ik hoop dat je knie weer gauw opknapt! Kan goed lastig zijn. Is hij gekneusd ofzo? Ik zelf heb verleden maand ook me knie uit de kom gehad, was ook zeer pijnlijk. Het heeft een paar weken geduurd voor ik weer een beetje normaal kon lopen.
  Sterkte er mee!

  Groeten, Hennie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie bedankt voor je vriendelijke bericht ik heb je een @mailtje gestuurt maar kwam terug als adres niet goed
  Het valt allemaal nog al mee hoeft gelukkig niet geopereed te worden de scheur in de schijf is in de lengterichting
  maar ben wel een maandje zoet
  maar ja beter nu als in de zaaitijd
  Hoe komen jullie de winter door hier zitten we nog onder de sneeuw maar dat kan
  erg vlug gaan als het beter weer wordt
  Groetjes Ed

 • no-profile-image

  eric verstappen

  Ik zie dat we allemaal wel eens een ongelukje hebben. Ik denk dat kunstmest veel goedkoper moet kunnen gezien de olieprijzen. mijn ervaring is echter dat het altijd het beste is om rustig een beslissing te nemen. daarom heb ik ook geen groengeel gips omgedaan. we moeten toch nuchtere hollanders blijven denk ik.
  veel succes met je inkoop en laat eens weten hoe het verlopen is. Ik weet dat een aantal hutterite colonies samen dit najaar ook een grote inkoop gedaan hebben en zo da handel wat wakkergeschud hebben.

 • no-profile-image

  Jan de Boer

  Hoi Ed , Sterke met je knie!
  Ik heb nét vandaag stikstof gekocht, 33% voor 305 €/T (per 25 ton) direct uit de haven van Bordeaux. Voor de 18-46 wacht ik nog even. Eén ding is zeker, hou de markt in de gaten, het verandert van dag tot dag.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan die 33% stikstof is dat nitraat ? De 34%Kunnen we hier niet meer krijgen vanwege het smelten bij warm weer hier is dat nu 28% geworden beter houdbaar maar per %stikstof erg duur t.o.v. urea 46%
  Tussen haakjes als jij vlak bij bordeaux zit ben je op bijna de zelfde breete graad als wij hier bij montreal leuk dan weet ik ook wanner het bij jou licht wordt en donker wordt ik vanmorgen nog proberen iemand te bellen om iets meer te weten te komen maar hij had geen tijd

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.