Akkerbouw

Achtergrond

Graannoteringen stevig onder druk

Op de binnenlandse beurzen hielden de graannoteringen geen stand. Ook de vooruitzichten, zeker voor de korte termijn, zijn bepaald niet rooskleurig te noemen. De slechte economische vooruitzichten wereldwijd, zorgden ook elders voor een forse daling van de tarwenoteringen.
Na de enigszins oplevende markt begin dit jaar, zijn de prijzen internationaal de laatste tijd toch weer onder druk gekomen. Het aanbod is momenteel vele malen groter dan de vraag. De binnenlandse telersprijzen voor voertarwe schommelen tussen €121 (Middenmeer, -€4) en €133,50 (Groningen, -€1,50). De franco handelsprijs voor voertarwe lag op het eind afgelopen week op €138-€140, voergerst deed €120-€122.
Onder invloed van berichten over negatieve graanopbrengsten wereldwijd, zijn de lage noteringen van eind vorig jaar in januari plotseling stevig in de plus gegaan. Omdat afnemers hun graanbehoefte echter voor de korte termijn reeds hebben afgedekt, zijn er momenteel even geen kopers op de markt. Een opleving op korte termijn van de markt lijkt daarmee van de baan. Tenzij er nog negatieve oogstverwachtingen naar buiten komen. De wereldwijde graanopbrengst voor 2009/2010 (650 miljoen ton) is volgens de International Grains Council nagenoeg gelijk aan de verwachte consumptie (648 miljoen). Ook de graanvoorraad die op 1 juli uiteindelijk overblijft, naar verwachting goed voor een consumptie van 12 weken tegenover 10 weken vorig jaar, zal de prijs niet laten stijgen.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.