Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graannoteringen op stabiel niveau

Nadat de prijzen op de internationale beurzen, zoals Chicago en de Franse Matif begin deze week nog afbrokkelden, krabbelde de graanmarkt later toch weer enigszins op. Voor voertarwe op Chicago een plus van omgerekend €5 per ton en een plus van €2 voor maaltarwe op de Matif.
Het beeld van de Europese graanmarkt was divers. Terwijl in Oost-Europa voornamelijk stijgende graannoteringen op de borden kwamen, gingen de prijzen in Frankrijk en buurland Duitsland naar beneden. Op de binnenlandse beurzen ging voertarwe zowel in de min, als in de plus. Middenmeer noteerde met €123 één euro minder dan een week eerder. Op de beurs Groningen was het beeld omgekeerd en was er een stijging met één euro naar €133,50. Voergerst bleef in Groningen onveranderd op €120, terwijl Midden- meer met €111, twee euro moest inleveren. De handelsprijs voor voertarwe, levering februari/maart, ligt op €147. Voor april/juni €150 en €153 voor september/december.
Ondanks de stijgingen in Oost-Europa bleven de graannoteringen in Bulgarije, Tsjechië en Roemenië nog steeds onder het interventieniveau. Voor het nieuwe seizoen wordt in Spanje, door met name areaalafname, een veel lagere tarwe- en gerstoogst verwacht. Ook Duitsland voorziet een graanoogst die 5%-7% lager uitvalt. De International Grains Council (IGC) verwacht echter een wereldwijde tarweoogst, die met 4 miljoen ton meer, uitkomt op 687 miljoen ton. De consumptie zakt volgens IGC met 2 miljoen ton naar 648 miljoen ton. Hiermee zou de wereldvoorraad tot 155 miljoen stijgen.

Prognose

Stabiel

Ruud Jacobs

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Ruud,

  Inderdaad graanprijzen in oost Europa sterk stijgend MAAAAR het is te zien hoe je dat bekijkt !
  De plaatselijke munten daalden naar een ongezien niveau dit koppelen aan de euro heeft een sterke stijging gerekend in de plaatselijke munt als je dat naar euro uitrekend geraakt men maar op 110 (BTW in) euro terwijl Belgische handelaren makkelijk 140 euro (excl btw)betaalden voor mais.
  En daarmee loopt de Oost europese prijs nog steeds VER achterop deze van de Benelux .
  Transportkosten liggen ook op 037 euro om graan naar jullie te brengen

  Groeten,

  Patrick

Of registreer je om te kunnen reageren.