Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Goed nieuws rond bio-ethanol

Op de markt voor bio-ethanol komen nieuwe spelers. Ik ben blij dat Cargill er geen in positie heeft. Iets anders: de kredietcrisis zal ook de landbouw treffen.

Ik lees net dat Valero Energy in de Verenigde Staten vijf ethanolfabrieken wil kopen van het failliete Verasun. Het wil er $280 miljoen voor betalen, ongeveer een kwart van de bouwkosten van deze installaties die nog maar enkele jaren oud zijn. Valeor Energy is het moederbedrijf van Ultramar, een bedrijf vergelijkbaar met Aral en Elf-Acquitaine in Europa, een bedrijf dus met eigen raffinaderijen en benzinestations in Noord-Amerika.

Minder in Brazilië winkelen voor ethanol

Ik vind dit heel interessant nieuws. Ten eerste wordt een schakel uit de keten gehaald (in de VS is het verplicht ethanol door de benzine te verwerken). Ten tweede zal Ultramar na deze aankoop niet in Brazilië gaan winkelen voor ethanol. En ten derde: hoe minder fabrieken in handen van Cargill zijn, hoe liever het me is. Let wel: Cargill heeft er nog steeds geen gekocht. Maar ik heb nog nooit aan het langste strootje kunnen trekken met die jongens.

Vier fabrieken van Commercial Alcohols

De hele ethanolproductie staat hier nu behoorlijk onder druk. Op dit moment draaien hier in Ontario en Quebec vier fabrieken van Commercial Alcohols. De nieuwste ervan draait pas sinds november en staat hier in Johnsontown, op nog geen kilometer van de haven van Prescott. Die fabriek doet alle onvangsten via die haven per truck of schip. De bouw van twee nieuwe installaties in Zuidwest-Ontario heeft Commercial Alcohols maar voor onbepaalde tijd afgelast.

Kredietcrisis zal landbouw langer dwarszitten

Analisten van de verschillende banken en van het ministerie van landbouw hebben keer op keer gezegd dat de landbouw de economische crisis zou ontlopen. Die verhalen heb ik nooit geloofd. Die crisis werkt echt wel door in de landbouw, alleen komt ze later en zal ook langer duren dan in andere sectoren. De reden is dat mensen zonder werk komen, en dan minder zullen verspillen en meer doelbewust gaan eten. Wie wel werk houdt, zal voorzichtiger worden en zuiniger aandoen. Dat drukt de vraag naar de grondstoffen die de landbouw produceert. En het zal nog lang duren voordat iedereen de teugels weer laat vieren.

Volgens mij is het dan ook zaak zo veel mogelijk ver vooruit (dus op de termijnmarkt) te verkopen van te leveren granen en levend vee. Over de te verwachten prijs? Daarover zullen we zeker niet enthousiast zijn. Maar uiteindelijk bepaal je die altijd nog zelf via je target-prijs. Als je bijvoorbeeld je broker een targetprijs van $4,20 afgeeft voor mei, dan verkoopt hij per optie 5.000 bushels (ongeveer 125 ton) mais zodra de basisprijs $4,20 bereikt voor een levering in mei. En daarbij is $4,20 per bushel ongeveer $167,10 per ton. Maar dan moet de targetprijs wel gehaald worden natuurlijk. Vaak kun je je termijnmarkthandelaar zelfs 8 maanden tot een jaar vooruit laten boeken voor je.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sybren

    Hier in De Yakima Vallei in het oosten van Washington wordt de cisis wel vernomen. Zeer lage melkprijzen, de geoogste appels van vorig jaar liggen te verrotten in de pakhuizen.
    De veeprijzen alsmede de hooi en graan zijn veel lager, alhoewel de graan de laatste tijd weer wat omhoog trekt vanwege de geringere verbouw (zoals wintertarwe).
    Wat de ethanol betreft is dat op het moment niet aantrekkelijk vanwege de lage olieprijzen. Gegroet, Sybren Mensonides

Of registreer je om te kunnen reageren.