Akkerbouw

Achtergrond

Een week van uitersten in Australië

Deze week was het op de farms opnieuw droog en heet, met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Iedere dag een blauwe lucht met volle zon, alleen rond de middag ontstonden gedurende enkele uren wat stapelwolken.

Gelukkig wonen wij in de gematigde zone. Meer naar het zuiden heeft het al maanden niet meer geregend. Vanochtend hadden we vrienden aan de telefoon die ten noorden van Adelaide wonen, zij verwachten vandaag temperaturen van 49 graden. Ze zijn als de dood voor vuur. Er geldt daar dan ook een algeheel verbod voor het maken van vuur in de open lucht. Morgen verwachten ze een weersverandering waarbij de temperatuur 20 graden zakt tot beneden de 30 graden. Ze zijn bang dat dit gepaard gaat met een zogenoemd droog onweersfront, waarbij de blikseminslagen gevolgd worden door ‘virga’. Dat is regen die niet tot de grond komt, maar al verdampt voordat het de grond raakt.

Queensland onder water

Queensland, de noordoostelijke provincie van Australië, staat nu voor twee derde onder water. Het heeft daar de laatste weken op sommige plaatsen meer dan 1,5 meter geregend (het dubbele van de normale regenval in Nederland over het gehele jaar) en het regent er nog steeds. Volgens de laatste berichten hebben 3.000 families daar hun huis verloren.

100.000 stuks vee verdronken

Hoeveel dieren er verdronken zijn, is niet duidelijk. Krokodillen hebben geen last van het vele water, zij kunnen nu rustig ongezien door de dorpen zwemmen. De echte schade is pas goed te zien als het water is gezakt en de afgelegen stations (boerderijen) bereikt kunnen worden. De verwachting is dat er 100.000 stuks vee verdronken is. Dit zijn maar enkele procenten van de totale veebezetting.

Men moet zich wel bedenken dat Queensland groter is dan Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen: 1,8 miljoen vierkante kilometer met maar 4,5 miljoen inwoners. (Stel je voor, dat is maar een vierde van de inwoners van Nederland die in geheel Frankrijk, Duitsland en de Benelux wonen). Bovendien is Queensland zo plat als een dubbeltje, uitgezonderd enkele oude vulkanische gebieden. Kijk hier voor meer informatie over Queensland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.