Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Catastrofedag in Australië

Het noorden van Australië staat opnieuw onder water en het zuiden is getroffen door de ergste branden ooit. Inmiddels zijn er al meer dan 100 doden en twee dorpen verwoest.

De meeste mensen waren hier al met het schoonmaken begonnen. Ze kunnen weer opnieuw beginnen. Volgens de weersverwachting komt hier meer regen, zodat de kans groot is dat velen volgende week voor de derde keer kunnen schoonmaken.

Gisteren schreef ik dat de Australiërs als de dood voor brand zijn. Natuurlijk zijn ze dat niet letterlijk. Volgens de voorlopige berichten zijn er vandaag 108 doden gevallen en 700 huizen verbrand. Er is doorlopend nieuws en ieder uur lopen de dodencijfers op. Het is de ergste brand in de geschiedenis van Australië.

Bushbrand

Het is moeilijk te beschrijven wat een bushbrand nu werkelijk is. Bij een van mijn eerste bezoeken aan Australië kwam ik na een lange vlucht ’s morgens in Melbourne aan. Daar huurde ik een auto en reed 300 kilometer naar het noorden. Onderweg zag ik in de verte een rookpluimpje, waar ik verder geen acht op sloeg.

Bij mijn kennissen aangekomen, die op de grens van Victoria en New South Wales wonen, dronk ik eerst koffie. Na een tijdje zei een van hun: ‘Ik ruik brand’. Iedereen sprong op om te kijken waar de rooklucht vandaan kwam. Ik zei dat ik wat rook gezien had ongeveer 100 kilometer terug. Ze namen het me kwalijk dat ik dit niet eerder gezegd had.

Paniek slaat toe

Buiten zagen we de hele horizon vol rook. Iedereen raakte in paniek. De buren werden gebeld voor meer informatie, iedereen op het land moest direct naar huis komen. Er werden wat spullen in de twee auto’s geladen, zodat deze klaar stonden om weg te rijden. Pompen werden gestart om alles rond het huis nat te maken. Na een kwartiertje kwam de eigenaar teruggescheurd en stuurde iedereen weg naar het vlakbij gelegen dorp. Hijzelf en een van zijn medewerkers bleven water spuiten rond de gebouwen. Het dorp ligt aan de noordkant van de Murry River. Niemand verwachtte dat het vuur over de rivier zou komen. Echter, toen we vlak bij het dorp waren, zagen we dat het vuur al over de rivier was en met grote snelheid onze kant op kwam.

Vuurwal raast voorbij

De wind was behalve heel droog ook erg sterk, ik schatte dat deze een snelheid had tussen de 30 en 60 kilometer per uur. We bleven wachten in de schaduwzijde van het vuur en de wind, achter een geploegd perceel. Het vuur raasde over het ernaast liggende weiland met droog gras en bomen, waar ongeveer 1.000 schapen in stonden. Behalve de enorme snelheid waarmee deze vuurrol langsraasde, was het lawaai oorverdovend. Onvoorstelbaar, alsof er een bataljon tanks voorbijraasde. Het passeren van de wal van vuur duurde hooguit 1 of 2 minuten en liet alles geblakerd achter, de meeste bomen nog brandend en rokend. Het was onmogelijk weg te vluchten voor de vuurrol.

30 meter hoge vuurrol

De vuurrol zelf was 10 tot 30 meter hoog en rolde met een snelheid van 30 à 40 kilometer per uur over alles heen. Door de enorme hitte begonnen het gras en de bladeren spontaan te branden. Zelfs nog voordat het vuur van de eigenlijke rol er is. Althans, zo leek het. Na 10 minuten reden we door de verstikkende rook terug naar huis. Daar troffen we de twee mannen aan, zwart van het roet en hoestend en proestend van de rook. Ondertussen hadden ze hulp gekregen van de brandweer die bezig was het vuur van gras en bladeren onder het huis te blussen. Het woonhuis was gered, maar de loods met werktuigen - waaronder twee trekkers en een maaidorser - werd in de as gelegd.

Gelukkig geen doden

Later hoorde we dat de twee mannen rondom het huis water bleven spuiten totdat het niet meer kon vanwege de rook. Ze zijn toen naar binnen gegaan en hebben gewacht tot de vuurrol over het huis ging. Even later was het ook binnen niet meer uit te houden en zijn ze weer naar buiten gegaan, waar ondertussen iets minder rook was. Die dag zijn zeven boerderijen rondom het dorp in de as gelegd. Gelukkig zijn er geen doden gevallen. De volgende dag zagen we de schapen nog ongeveer op dezelfde plek staan of liggen, op een afstand zag je er weinig aan. Later hoorde ik dat de ogen van de schapen waren verbrand. De rest dieren die nog leefden, zijn afgemaakt en in een grote kuil begraven. In het aangrenzende gebied naar het noorden, een gebied zo groot als Nederland met hoofdzakelijk schapenteelt, waren meer dan 100.000 schapen verbrand.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerrit. Op internet nieuws ook over gelezen maar zoals jij het uit legt hoe het vuur langs raast is echt heel levens echt.
  Dat kan ik me niet voor stellen zon snelheid en hitte in zon korte tijd over je velden en gebouwen heen.
  Bert

 • no-profile-image

  Ton

  beste Gerrit en andere lezers,

  Ik woon zelf in het gebied dat bijna getroffen is door de bushfires, werk hier op een melkveebedrijf.

  Het was afgelopen zaterdag zo'n 46 graden hier en er waaide een warme stevige wind uit het binnenland, het voelde aan alsof je in een oven zat, zo rond 4 uur smiddags draaide de wind naar onze richting en kwamen de branden dus onze richting uit. Het was een gekke huis, ik zelf was rond de middag naar mijn eigen "Dryblock" (een perceel dat niet geirrigeerd wordt)geweest om mijn eigen koeien naar een hoek te drijven waar ze makkelijk op te waren, en om 5 uur besloten om de vrachtwagen erheen te sturen om ze op te pikken. De weg erheen was een belevenis kan ik zeggen, door de rook van de branden was het zicht maar 100 meter en de hemel was oranje rood gekleurd, op de terugweg, een half uur later was het pikke donker, normaal gaat de zon onder om een uur of negen maar het was om zes uur donkerder dan ik ooit heb meegemaakt.

  De "spotfires" is waar vreesden, branden stukjes van bomen afgewaaid kunnen kilometers, ja kilometers, 5-10 km is geen uitzondering op dagen zoals afgelopen zaterdag, en met de droogte van dit jaar er bovenop, ik hoef dat niet uit te leggen denk ik.

  Wij zijn er iuteindelijk goed vanaf gekomen, zo rond een uur of 8 begon het te regenen, zwarte regen, de regen bracht de as naar beneden uit de rookwolken. De volgende ochtend was de rook weg, de percelen waren niet zwart door een brand die er door heen geraast is, maar van de asregen.

  Ter afsluiting, inmiddels hebben al meer dan 200 mensen de ramp niet overleefd en met gemak een 100.000 ha bush en grasland afgebrandt.

  Ton

 • no-profile-image

  Jan D Bos

  Dag heer Kurstjens,
  Op het nieuws hoor je over de branden en oa. ook dat de Nederlandse Huidbank weefsel beschikbaar stelt. Dat is een mooi gebaar waar hopenlijk mensen mee geholpen zijn/worden. Onvoorstelbaar dat er zulke uitersten in één land kunnen zijn. Maar het is groot natuurlijk. Met regelmaat lees ik de stukjes van deze weblog en met veel belagstelling. Als je bedenkt dat hier in groningen toch ook al akkerbouwbedrijven van plm. 800 ha. zijn. dan vinden wij dat al heel wat terwijl elders in de wereld 800 ha. niets voorsteld. Het zou een belevenis zijn om zulke bedrijven eens in het echt te zien.
  Vraag; Was de oogst al binnen in het deel waar de branden zijn of moeten er nog gewassen geoogst worden?
  Ik hoop voor velen dat het snel voorbij is.

  Met vriendelijke groet, Jan D Bos

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit je relaas van brush fires SUPER interessant en tegelijk angst aan jagend
  een vuur dat met 40km voort raast ,aan de andere kant hebben jullie toch heel speciale omstandigheden want van zulke omvang hoor je weinig van bv de afrikaanse savane of of de zuid amerikaanse pampas, hier de west coast is weer wel erg gevoelig maar dat is overwegend naaldhout
  maar vwat ik me zat af te vragen waar zijn jullie nu mee bezig zitten jullie nu vlak bij de oogst of ben ik er dan helemaal naast (zuid america volg ik wat makkelijker op deCBOT)en wat zijn de gevolgen
  van de door je beschreven overstomingen in Queensland
  Ed

 • no-profile-image

  Franka Linders

  Hoi Gerrit

  Zoiets laat diepe sporen achter,verschrikkelijk wat je dan allemaal meemaakt ook wat wij hier op de tv zagen heb met ontzag je weblog gelezen veel sterkte Franka Linders

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.