Akkerbouw

Achtergrond

Peenprijs omhoog

Begin vorige week is de peenprijs omhoog geschoten. Nu wordt tot €12 per 100 kg geboden voor levering december of begin januari. De prijsstijging kwam met name doordat vanuit Duitsland wat extra peen werd ingekocht. Met de naderende vorstperiode hebben de Duitse verwerkers graag wat peen in voorraad.
Middenmeer noteerde woensdag met €7 tot €9 per 100 kg enkele euro’s lager dan Emmeloord (€10 tot €12) donderdag deed. De verklaring is dat Middenmeer uitging van directe levering en af land-peen, terwijl in de notering van Emmeloord schuurpeen en de eerste peen uit de koeling zijn meegenomen.
De peen is dit jaar door de vele groeidagen fysiologisch ouder de koeling ingekomen dan andere jaren. Uit proefspoelingen blijkt inmiddels dat dit weerslag heeft op de kwaliteit. Meerdere verwerkers vonden vlekjes en rotte plekjes op de peen. De peen is dit jaar niet erg sterk.
Hoewel de stemming beduidend beter is dan enkele weken terug, is het niet zeker dat de huidige prijsstijging doorzet. Voorlopig staat er in Duitsland nog behoorlijk wat peen op het land. In tegenstelling tot vorig jaar is deze beter beschermd tegen de vorst. Daar zal niet weer zo veel afvriezen

Prognose

Vaste markt

Of registreer je om te kunnen reageren.