Akkerbouw

Achtergrond

Meer raapzaad en soja in Oekraïne

De zonnebloem blijft het belangrijkste oliegewas in Oekraine. Maar koolzaad en soja maken een stevige opmars.

In de Oekraïne was zonnebloem lange tijd het belangrijkste oliezaadgewas. In de laatste vijf jaar is echter ook de productie van raapzaad en soja behoorlijk toegenomen. Zo groeide de opbrengst van raapzaad van 57.000 ton naar 2,9 miljoen ton en sojabonen van 232.000 ton naar 813.000 ton, aldus Stepan Kapshyk, directeur van Ukroliaprom.

Volgens Kapshyk is het de gestegen vraag naar plantaardige oliën, als gevolg van het toegenomen verbruik voor bio-brandstoffen, die zorgde voor een stijging van de raapzaadproductie. Ondanks voldoende verwerkingscapaciteit in Oekraïne voor het verwerken van alle geproduceerde raapzaad, verkiezen Oekraïense ondernemingen echter nog steeds voor zonnebloemzaad. In het huidige seizoen zal Oekraïne 92 procent, ofwel 1,75 miljoen ton raapzaad als grondstof voor de productie van biodiesel naar de EU-landen uitvoeren. De productie van biobrandstof is momenteel in Oekraïne onrendadel, aldus Kapshyk.

Foto

Tomasz Kodlubanski

Of registreer je om te kunnen reageren.