Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Iran neemt geen enkel risico met virus

Bij de G1 (eerste generatie)-pootgoedteelt met miniknollen nemen de Iraniërs geen enkel risico met betrekking tot virusinfectie.

De Iraniërs nemen veel maatregelen. Ten eerste wordt het gewas nooit zo gepland dat er boven de wind een luzerneveld aanwezig is binnen een straal van enkele kilometers. Ten tweede planten ze rond het gewas een singel groengewas, zoals mais of graan, dat dient als luizenopvang. Komen er toch nog insecten, welke is niet van belang, dan gaat de gifkast open en wordt er gespoten. Simpel. De insectentolerantie was nul punt nul.

Geen selectiewerk, wel strenge inspectie

Uit bovenstaande kan ik de conclusie trekken dat er voor de selecteur niet veel anders op zat dan het gewas te controleren met de handen op de rug. Zieke planten? Niet gezien.

Tijdens de groeiperiode komt de inspectiecommissie regelmatig langs. Vier hoogopgeleide mannen met klinkende titels voor hun naam. Zij bekijken de percelen vanaf de wendakker en eentje is de klos, die moet op zoek naar verdachte planten. Hiervan neemt hij blad en aan de hand van de laboratoriumuitslag wordt de klasse bepaald.

Discutabele keuringsmethodiek

De Iraanse keuringsmethodiek vind ik uiterst discutabel. Op voorhand tekende ik al protest aan tegen deze manier van keuren. Mij viel op dat de inspecteur niet bijvoorbeeld 100 planten op de rij telt en dan daaruit verdacht blad meeneemt. Nee, hij zocht alleen verdacht blad. Hoe hij hier dan een percentage van maakt om de klasse te bepalen? Ik heb geen idee. Helaas voor hem kon hij niets vinden in het perceel. Toen vroeg hij mij verdacht blad te zoeken. Voor die eer heb ik natuurlijk bedankt. Ik ben boer en ben niet gebaad bij een negatieve keuringsuitslag. Vlak voor de loofdoding kreeg ik dezelfde heren op bezoek. Maar ook in de nacontrole vonden ze gelukkig niets.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HuibRijk

  Spuiten doen ze wel selectief zo te zien.

 • no-profile-image

  Han

  Huibrijk ik heb deze methode meer gezien als alternatief voor het niet hebben van een veldspuit. ze hadden alleen aan soort boomgaard spuit. Voor mij niet te gebruiken bij windkracht 5 -7.
  Ik ben gewend het gewas te spuiten en niet de woestijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo gaat dat Han, op een Staatsbedrijf neem ik aan (?). Traditie noemt men dat ook wel eens. Misschien heeft de Controleur een goede studie genoten, maar geen logica gestudeerd. Het valt niet mee hé onder zulke omstandigheden een super resultaat te halen. Maar roeien met de riemen die je hebt!, ook dat heeft z'n charme! Tenslotte kan je ook de humor er nog van inzien en een potje lachen!!!... Gisteren heb je het voorstel gedaan samen een praatje te maken onder het genot van een koel pilsje, goed idee!!! Ik mag aannemen dat je op de hoogte bent van m'n internetadres?. groetje's, piet

 • no-profile-image

  Han

  Je mail adres heb ik Piet en weet waar je ongeveer woont. ik meld me zeker na de feestdagen. Ik zit al weer te lang in Nederland. De problemen die ik beschreef slaan niet op (oud) staatsbedrijven maar op nieuwe Russische bedrijven. De investeerders komen uit de rijke kliek van Moskou. Ze beschikken over het snelle geld en willen of moeten investeren in landbouw. Helaas voor hen hebben ze geen idee wat het leiden van een landbouwbedrijf inhoudt en wat landbouw is. Dus gebruiken ze de oude blauwdrukken zonder aanpassingen. Een vol kantoor, veel niet werkende tussen lagen en dan bezuinigen op de werkvloer. Slechte betaling, te lange dagen, geen zondag vrij, geen inspraak, geen opleiding richting moderne technology. De rest kun je zelf bedenken als ervaren boer / werkgever.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet mijn vorige antwoord is niet voor dit land maar Rusland, mijn hoofd zat bij Hord zijn project sorry.
  In Iran kun je super opbrengsten halen. De staatsbedrijven bestaan niet meer, zijn allemaal prive bedrijven van rijke stedelingen, die wel weten waar het over gaat. in Iraan op de boerderijen was ik degen met de minste scholing (HAS) de heren zelf hebben een Masters of Phd diploma behaalt in Wageningen, Harvert , de Sorbone. Maar bovenal zijn het creatieve ondernemers, die weten wat ze doen. Hebben alleen ook last van lage wereld markt prijzen net als wij. Verder overal binnen landbouw instituten DIRECTRICES met kennis van zaken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.