Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Inbeslagname voorkomen

In Frankrijk gaat alles op een andere manier. Zo is de werkgroep ‘Help de boeren in nood’ nou niet bepaald een praatclubje zoals in Nederland. Als je helpen wilt, moet je immers in actie komen.

Mijn buurman is de oprichter van de stichting SOS Agriculteurs en Difficulté (Help de boeren in nood) en ook ik ben lid van die stichting, net als 73 andere boeren. We schieten boeren bij als die in problemen komen, op welk vlak dan ook. De stichting bestaat 15 jaar en heeft zeker twintig bedrijven van de ondergang gered en vier zelfmoorden weten te voorkomen.

Het laatste geval was afgelopen zomer. Een boer zat in financiële nood en om zijn schulden af te lossen wou hij een stuk grond verkopen als bouwterrein. Alleen deed de gemeente weer heel moeilijk om het bestemmingsplan te veranderen. Dit kostte de nodige tijd en daardoor kon deze boer niet op tijd aan zijn financiële verplichtingen voldoen.
Toen deze boer een telefoontje kreeg van de deurwaarder om de boel de volgende dag in beslag te nemen, belde hij direct onze stichting. Wij zijn er met 12 leden die middag nog heen gegaan om alle materieel weg te halen en onder te brengen bij diverse collega's. De volgende dag hadden de deurwaarder en politie dus het nakijken. De grond stond namelijk op naam van zijn vrouw en alle materieel was al weg.
Er werden allerlei procedures gestart om tijd te rekken. Een maand later was het bestemmingsplan erdoor en heeft hij de grond van z'n vrouw toch nog goed kunnen verkopen, zijn schulden afgelost en is alles met een sisser afgelopen. Onze stichting heeft dus kunnen voorkomen dat alle materieel in beslag werd genomen en we hebben met een beetje druk op de gemeente het bestemmingsplan toch kunnen veranderen.

Hulp bij verbrande knoflook

Ook hebben we kunnen helpen bij gevallen van een herbicide voor knoflook dat alle knoflook verbrande. In de buurt waren vijf boeren hier de dupe van. De coöperaties wilden van niets weten (die hebben namelijk weer contracten met de fabrikant) en de fabrikant gaf geen antwoord.
We hebben toen een bus gehuurd en zijn met zestig boeren naar Lyon gegaan. Doordat we de media erbij haalden, moest de fabrikant ons wel aanhoren. Dit is natuurlijk op z'n Frans geregeld: onder tafel is de schade van de vijf boeren vergoed... en mondje dicht! Het product is nog steeds te verkrijgen, maar er staat niet meer op dat het voor knoflook geschikt is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed

  Jan in een woord geweldig goed TRES TRES bien . Hier gebeurde dat ook in de begin 80er jaren toen de rente zo ontzettend hoog was als er dan een encan (openbare verkoop) werd gehouden voor de bank werd alles verkocht aan de hoogste bieder en dat was dan een tientje voor een grote trekker en twintig voor een combine enz enz en er liepen genoeg sterke jongens rond dat als er iemand andere iedeen had hem daar zeer rap van gedachte deed veranderen en ook de vertegenwoordiger van de bank werd goed of kwaadschiks van het terrein gehouden en later kreeg de boer of zijn vrouw of zoon gewoon alles terug

 • no-profile-image

  peet

  mooi verhaal.
  Met saamhorigheid kun je heel wat bereiken blijkt wel.

  succes daar.

 • no-profile-image

  casev

  Erg mooi verhaal.
  Deze saamhorigheid missen we hier in Nederland wel eens

 • no-profile-image

  Boeren op een Kruispunt

  Tijdens ons overleg met de Franse collega's van Solidarité Paysans, hebben we nog zo'n verhalen gehoord.
  De eerste vraag van een Bretoense collega: "En hebben jullie de bank al eens bezet?".
  Ik wist niet waar ik het had.
  Maar ja, inderdaad, Die Fransen hadden de week voor onze ontmoeting met 200 man 'even de grote landbouwbank bezet'.
  "Têtu comme un Breton", zegt daar veel.
  Op <> vindt u de links naar de verschillende hulporganisaties.
  Elk met een eigen cultuur, maar allen met hetzelfde doel: boeren in nood helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.