Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Herstel aardappemarkt lijkt ingezet

De voorzichtige stijging van de prijsnoteringen van de aardappelen op de beurzen zet gestaag door. Ondanks de rust op de markten is in de laatste handelsweek van het jaar de notering in Goes voor fritesgeschikte aardappelen gestegen naar €6,25 tot €8,50 per 100 kg. Exportaardappelen blijven gelijk op een niveau van €6,50 tot €7,50. In Emmeloord stijgt de prijs voor fritesgeschikte aardappelen 50 cent tot €7,50 tot €9,25. De meeste recente aardappelnotering is die van Belgapom. Deze staat al meerdere weken op een vast niveau van €5,75 waarbij de vraag is in hoeverre deze de werkelijke situatie nog weergeeft.
Voor de aardappelmarkt zijn er enkele positieve ontwikkelingen. De industrie, die lange tijd afwachtend is geweest, is zich toch actiever op de aardappelmarkt aan het begeven. Een belangrijke oorzaak is de slechte kwaliteit van veel aardappelen door toedoen van blauw. Een deel van deze afgekeurde partijen gaat in de vergister en moet dus worden aangevuld. Verder is ook de vraag vanuit het buitenland, met name Oost-Europa, naar aardappelen goed. Een tegenvaller is dat de export naar Engeland en Spanje lager is dan normaal door een hoge eigen opbrengst. Overigens is Frankrijk, traditioneel een belangrijke leverancier van Spanje, genoodzaakt aardappelen verder van huis te exporteren, zoals richting het oosten van Europa.

Prognose

Prijzen licht stijgend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Een kanttekening hierbij.
  Export naar oost Europa ? Zal wel niet erg zijn en met die gekende praktijken van de Fransen één gevaar: Die zijn niet te onberoerd om rommel (oa blauw) naar Oost Europa te verzenden en daarmee zou de goesting wel eens vlugger kunnen gestilt zijn dan ze ooit kwam.En laat Oost Europa zich nu enkel maar bezig houden met Astrixen en wat Desiré

 • no-profile-image

  patatje

  BELGAPOM !! Deze prijs wordt inderdaad verstoord door een verwerker. Deze heeft zijn frieten aan dumpprijzen in de voorverkoop aan de grootwinkelketens verkocht en bespeeld de media en de prijs om zodoende goedkoop in te kopen. De meeste mensen uit de aardappelwereld kennen zijn naam.

Of registreer je om te kunnen reageren.