Akkerbouw

Achtergrond

Gerstprijs in Polen gezakt

In november schommelde de gemiddelde gerstprijs in Polen nog rond 430 zloty per ton. Als gevolg van een gestegen koers van de zloty, is gerst momenteel echter met ongeveer 8 zloty per ton in prijs gezakt.

Volgens marktanalisten kost de euro op het einde van dit jaar nog 4,07 zloty. Mocht deze voorspelling uitkomen, dan zal de gerstprijs in de komende maanden wellicht nog verder zakken.

In de eerste maand van interventieaankoop werd in Polen bijna het volledige volume van 1,8 miljoen ton graan, voornamelijk gerst, ingebracht. Hoe het Poolse graanareaal er volgend jaar uit zal zien, is volgens deskundigen op dit moment nog moeilijk te zeggen. De eerste voorspellingen voor 2010 gaan uit van een tarweareaal dat 1,5 miljoen hectare kleiner zal zijn. Desondanks zal de oppervlakte tarwe nog steeds groter zijn dan het gemiddelde areaal in de afgelopen vijf jaar.

Foto

Tomasz Kodlubanski

Of registreer je om te kunnen reageren.