Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Export stuwt uienprijs omhoog

De stemming op de uienmarkt blijft uitermate positief. Dat resulteerde de afgelopen week in hogere prijzen op de diverse telersbeurzen. Zo gaan de uien, zowel 30% als 60% grof, in Emmeloord een euro per 100 kg omhoog naar €12 tot €13. In Goes komt er €1,38 bij tot een niveau van €11,25 tot €12,50. Ook in de ons omringende landen is de stemming goed, met stijgende noteringen tot gevolg.
De positieve stemming heeft een duidelijke reden: er wordt hard aan de uien getrokken. De export naar bestemmingen in Afrika, Azië en Midden-Amerika loopt goed door, waarbij de hogere prijzen blijkbaar geen belemmering zijn.
Uit cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt de eerste 18 weken van het nieuwe seizoen ruim 316 miljoen kilo uien te zijn uitgevoerd; dat is 32 miljoen kilo meer dan over dezelfde periode in het vorige seizoen. Uit de cijfers en ervaringen van handelaren/exporteurs blijkt dat Rusland nog nauwelijks in de markt is. Wel nemen de bestellingen inmiddels toe.
De komende weken staan in het teken van de feestdagen, waardoor de productie op veel sorteerbedrijven een tandje lager zal zijn. Dat betekent dat het aanbod zeker niet toeneemt. In combinatie met de goede vraag is verdere prijsverhoging mogelijk. Wel wordt de kwaliteit van de uien op meer bedrijven een probleem. De situatie na Nieuwjaar hangt sterk af van de vraag wanneer Rusland in de markt komt en of tot die tijd de uitvoer naar Afrika in de benen blijft. Als dat zo is, komt er nog geen einde aan de positieve prijsvorming.

Prognose

Licht stijgend

Eén reactie

  • no-profile-image

    jpl priem

    erg he ,boeren die positief gestemd zijn ,en nu ook nog een fatsoenlijke prijs krijgen voor hun product

Of registreer je om te kunnen reageren.