Akkerbouw

Achtergrond 18 reacties

Woest aardappeljaar (2)

Ik was die bewuste morgen opgestaan en mijn Hongaarse liefste bood mij een zwarte polo aan. Ik dacht nog: gaan we vandaag in rouw? Uiteindelijk was ik er nog bijna mee afgelegd in het mortuarium.

Die morgen keerde ik met vrouwlief en dochter van 20 maanden terug van de garage in Godollö, waar we onze nieuwe SUV voor een checkup hadden achtergelaten. Onderweg belde een bevriende buur, die met zijn John Deere WTS zonnebloemen aan het oogsten was op een veld dat grensde aan een van mijn aardappelvelden. Hij waarschuwde me dat zigeuners aardappelen aan het rooien waren.

Dieven rooien stiekem aardappelen

Aangezien ik de betreffende kopakker al had gerooid en die buur daar een kleine kilometer vandaar aan het oogsten was, maakte ik me in eerste instantie weinig zorgen. Kriel rapen achteraf mag wel. Maar omdat ik het weekend ervoor gemerkt had dat men ergens de kopakker breder aan het maken was door het begin van de echte rijen te rooien, begon het na enige tijd wel te kriebelen bij me. Ik wist immers waar ik onmiddelijk actie moest ondernemen.

Oud zigeunerpaar

Ik trok dus (zonder knallend verdedigingsmateriaal, een uitzondering!) naar het betreffende veld en zag een oud zigeunerpaar dat volop aan het rooien was. En wel van MIJN aardappelen. Ik stalde daarom mijn auto onmiddellijk achter die van hun en ging er naar hen toe om ze tot de orde te roepen. De vrouw was echter zo brutaal als de nacht. Ze vroeg me zelfs wat ik van doen had met haar rooien.

Zigeunerin dreigt met geweld

Een verbale vingerwijzing van mij beantwoordde de zigeunerin door mijn schedel te willen inslaan met haar kaphaak, zo scherp als een houweel. Ik voelde me dus flink bedreigd. Het mens wou enkel en alleen verder rooien. Deze aanvaring leidde tot een flink getrek en geschop. Ik heb de vrouw een ferme draai tegen haar achterwerk gegeven. Ze schudde van de pijn.

Bloed

Daarop kwam ook de man van de zigeunerin in actie. Een hamer van een halve kilo als mijn verbaal tegenwicht werd uiteindelijk een wederzijds gevaar. Omdat zijn vrouw zich wou vergapen aan ’iemand anders’ in mijn buurt, werd mijn aandacht te veel afgeleid en kwam uiteindelijk een membraam op de hamer iets te dicht tegen mijn hoofd... Ik had geen pijn, maar baadde wel in mijn eigen bloed.

Verkeersopstopping door aardappeldieven

Daar dit hele gebeuren op en naast de rijksweg nummer 3 (Budapest-Miskolc) plaatsvond, veroorzaakte dit een totale wegverspering. Het positieve daarvan was dat met de nodige mobieltjes het noodnummer 112 werd opgeroepen. Dat had wel een nog nooit door mij gezien resultaat: zes politiewagens (van heinde en ver opgetrommeld ) en één ambulance kwamen in geen tijd met loeiende sirene aangesneld.

EHBO

Ondertussen hadden gestrande autobestuurders mij al van de eerste EHBO-hulp voorzien. De zigeuners, die vermoedelijk opgejaagd waren door het bloed op mijn hoofd en de aankomende sirenes, vluchten gauw weg door de plaatselijke landweggetjes, maar ik had hun kenteken.
De ambulance bracht me naar het plaatselijk ziekenhuis, in Hatvan. Na enkele hechtingen aan mijn hoofd en het maken van wat röntgenfoto’s heb ik op het politiebureau aangifte gedaan, en mijn hart eens ferm gelucht.
En ik had daarvoor genoeg materiaal. Een door ons in de kiem gesmoorde aardappeldiefstalplaag eind juli was immers destijds geen prioriteit. In een discussie met de politie had ik het toen al aangegevem dat het wel prioritiet zou worden als er eens bloed zou vergoten worden. En zoals altijd, had ik weer eens gelijk!

Reputatie als zigeuner-jager

Het gerucht gaat nu in de omliggende dorpen dat ik een vergunning gekregen heb om zigeuners flink aan te pakken, om niet te zeggen: ze ter aarde te mogen bestellen. Ik ben daardoor voor de zigeuners meer en meer een beruchte figuur, blijkbaar. Ik hoop dat het degenen die kwaad willen, afschrikt.
Zelf blijf ik kalm onder de hele geschiedenis. Alles is onder controle. Dat vergeldingen voor dergelijke voorvallen bij zigeuners niet voorkomen, weet ik ondertussen ook al. En tegenwoordig begroeten ze me zelfs buigend, dus mooi zo. Toch maakt het zigeunergedoe, om het zo maar kort door de bocht te noemen, anno 2009 van Hongarije meer en meer het Koreaans oerwoud van Europa.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer met de pet

  moh !!! sloan pa !!!goed gedaan jochie sla ze maar op de balig op

 • no-profile-image

  Bert

  Patrick.
  Wat een blogs van je dit seizoen. kan er mee lachen maar als ik hier aardappels of mais had. dan zou ik in zelfde schuitje zitten en me het lachen wel over gaan. Alleen ik weet niet hoe het met me af zou lopen als ik echt aan het schieten ging. heb geen licentie. denk ik kwam er niet van af zo als jij.
  Let even goed op kerel.
  Bert

 • no-profile-image

  Patrick

  Ja Bert dat jij al hebt gelachen met de ironische achtergronden van de voorvallen kan ik mij bedenken.
  Doch was er aan dit voorval weing lol te beleven .Het meeste lol was deze zomer toen ik 3 weken daar iedere middernacht in de aardappelen lag en kon mikken op vliegende sigarettenas en die ene keer die zigeuner met zen handen omhoog werd genomen en getatoueerd werd met de kolf van het geweer.De echte toppers zijn die bijna teraardebestelling van eind september(dat zou nog eens een blog zijn) en dat voorval van 10 dagen geleden voor die blog ken ik nog geen titel ,,Big foot met Fendt" of ,,dieven met hebben en houden omgeploegd".
  Maar toch Bert is het schrijnend dat dit op vandaag in Europa nog kan bestaan dat zigeunergeschooi. En wat mij nog het wreedst treft dat is dat het Hongaarse gedoe bijna erger is dan het Kazakstaanse gedoe . Waar gaat het naartoe .Ik moet dat voorval van voor vorige week op 7 december gaan uitleggen op het politiekantoor en ga daar eens mijn ding doen.
  Als we de nrplaat van de dieven hebben :
  >gebeurt er niets
  Als we de dief verjaagd hebben > gebeurt er niets
  >Als we de dief (zonder gestolen waar )kennen en laten afvoeren naar de gevangenis > is die vlug weer vrij en gebeurt er niks verder want er is geen gestolen waar gevonden .
  Nu hadden we de nrplaat de autoos de wrakken de hauwelen de emmers de gestolen waar de dieven hun vrouwen hun kinderen en hun baby's ( kinder en babyarbeid is dacht ik verboden kinderen en baby's opdringen te stelen 2 maal verboden men heeft nu alles en mijn opmerking erbij zal zijn volstaat het nu af moeten ze volgende ook keer afgevoerd worden met de lijkwagen ipv politieautoos . Meer citaat ga ik er niet aan vuil maken oja alleen dit nog , een gedeelte volgend jaar staat nog op een meer misdadige plaats als ik nu al zie welke oude traditie word aangehouden bij het Nederlandse mestv. bedrijf pal ernaast dan weet ik genoeg ... .
  gr. Patrick

 • no-profile-image

  Hennie

  Patrick,Ik heb plezier gelezen hoe je die zigeuners aan durft te pakken. Zo maak je nogal eens wat mee zeg, en dat geef weer stof om wat te schrijven, en ons mee te laten genieten!!
  Ga zo door!

  Groeten,
  Hennie

 • no-profile-image

  Bert

  Patrick. Een andere aanpak wat kan helpen is dat je de zigeuner hoofd man spreekt tegen het volgende seizoen aan en dan zegt.Als jullie zorgen dat er niks gejat word af veld dan geef ik jullie laat zeggen 200 m2 aardappel veld om te rooien gratis.Als er niet illegaal word gerooid.Kans is dan dat ze het aannemen en dat je zo hun eigen controle laat doen. wat zeer goed kan werken. Dat je geeft maar meer terug krijgt.Kijk die richting op. want dit jaar is het nog allemaal goed gegaan met jouw en familie.Maar je weet ook dat dit gewoon een keer totaal uit de hand gaat lopen.
  P.s Ze hebben mij gevraagd voor aardappelen op mijn land bij huis hier.maar dan gaat het bij mij misschien ook zo als bij jouw.Heb je tijd volgend seizoen om een cursus blijf van mijn land af te geven aan mij Patrick?
  Bert

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert,

  Al die dingen (en nog veel meer)heb ik ook al in overweging genomen .
  Ik heb altijd gedacht dat 95% selchten waren 5% goede (waar ik ook iets kon mee doen) doch een wier war van dingen en gebeurtenissen heeft mij geleerd (wat de Hongaren al lang uitschreeuwen) dat geen enkele deugt.
  Ik dacht de toegang exclusief te geven aan die 5% die ik ken.
  Ik heb echter geleerd dat die ene zigeunerclan nooit die andere gaat afslaan , Het recht van de sterkste en rapste durver daar. Dus een radicale onvermoeibare concequente aanpak is deze die telt geen enkele andere.
  En dat lesje (wat Hongaren mij al lang op het hart drukken) heb ik wel geleerd

 • no-profile-image

  arie maas

  bert, breng je niet graag in gevaar, dus moet ik het aardappel poten dan maar vergeten ??, misschien wortels !

 • no-profile-image

  Patrick


  Arie Maas
  Na Huisruil Partnerruil huisdierenruil Boer Zoekt Vrouw , Boerin zoek Boerin ,Boerin Zoekt Boer en straks ook nog Boer zoekt Boer stel ik voor een nieuw begrip
  Boerenruil , kom jij en jaartje naar Hongarije ( genoeg Nederlanders en Nederlandse groups) in je berijk denk maar aan Cehave-Jansen en kornuiten , Scholten , Derckx ,... kunnen Bert en ik eindelijk eens iets samen doen ... .
  Het is in Hongarije nu slechter dan in Kazakstan dus verslechteren kan ik alvast niet .

 • no-profile-image

  arie

  nee bedankt Patrick ken Hongarije een beetje van z'n 15 jaar geleden zit liever hier in KZ kan ik tenminste met bert een biertje drinken Maaaaaar je bent vanzelf van harte welkom we kunnen best jou optimisme gebruiken

 • no-profile-image

  Patrick

  Het enige optimisme dat ik op dit eigenste ogenblik kan uitstralen is dat Arie Maas een wijs man is !

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick en Arie.Je mag nog even goed aardappels zetten bij mij. want de wortelen jatten ze ook. Dus even goed heb ik een spoed cursus 2 benen drijf jacht nodig.
  Ja Patrick dat zou wat zijn als jij hier kwam en samen aan het boeren gingen.zou nog druk gaan worden in Hongarije met de vluchtelingen die komen vragen aan Arie om alstublieft terug naar Kazachstan te komen.
  Verheug me er op
  Pas op je zelf en familie Patrick. vraag je eens na wat bewapende bewaking kost. schijnt hier niet echt stik duur te zijn.en die mogen schieten.

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Patrick. klopt als je bewaking in huurt dan is de slogan. EN WIE CONTROLEERT de BEWAKING? zit er hier op mijn bedrijf ook mee.want ze jatten inderdaad ook en ze zullen hun buurman of nog beter hun broer niet aan geven of af knallen als ze bij je komen jatten.
  Misschien een gepensioneerde politie man die nog wel diens mag draaien en andere kant van stad woont.kan goed koop zijn.
  Groeten

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb dit in 2002 meegemaakt bij Moskou. Eerst waren het de maiskolven en later de piepers. Het bedrijf waar ik werkte had betaalde bewaking. Ik heb daar een berekening op los gelaten. ik kwam tot de conclusie dat er zeker 25 ha maiskolven compleet geoogst moesten worden om breackeven te zijn met de politie kosten. Ik praat over snijmais d.b.d. ieder ha zonder kolven nog 40 % voederwaarde heeft. Goed de betrapte dieven werden ontdaan van alle documenten en daarna opgesloten in de aardappelloods om de hoop uitgezeefd zand te ontdoen van verlies piepers en daarna was vertrek mogelijk. Dit werkte NAUWELIJKS de heren vertrokken zonder documenten door zich als een hond onder de deuren door de wroeten.
  Dit in mijn achterhoofd heeft me vorige jaar iets anders tegen de kolven dieven aan doen kijken. Ik waag mijn leven niet!!
  Volgend jaar is het misschien goed het pootgoed met Gauscho te bewerken, dit maakt de hele plant voor 90 mnd giftig bij standaard gebruik, meer geeft denk ik meer tijd. De vroege oogsters zullen er last van krijgen net als de luizen en muizen. Voor de late oogst blijft niet veel meer over dan je geweer of een paar Amerikaanse bloedhonden die nog afstammen van de Slaven drijvers.
  Siberische huskies schrikken ook af en zijn dol op vlees.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ja Han je zegt daar enkele goeie dingen.
  1ste mijn leven risceren , op die ene maal heb ik mij nog nooit bedreigd gevoeld.
  Die dieven naar de loods halen zou hier nog minder lukken , ze zouden niet weglopen maar alles goed inspecteren en de schuur later komen leeghalen dus dan ben je nog verder.
  Gelijk heb je met die bewaking is onbetaalbaar. Ik zie wel dat de schrik er goed in zit en mijn laatste bezoekers van 2 weken gelden waren al een uitzondering en iederen verbaasde zich van waar kwamen die uiteindelijk kwam het van 35 km ver .
  En sindsdien kennen ze mij daar ook.
  In de omgeving kennen ze de weerstand en werd het ver van ook maar eens te proberen ... .
  Maar die Gaucho dat slaat mij aan .
  Heb jij nog geen ritnaaldenschade gehad ? Ik denk dat dit 2 vliegen in een slag zou zijn .
  Honden zijn hier ook een optie maar voor ons onmogelijk hier geoefende honden te gaan houden .
  En dat is ook gevaarlijk alhier >>>>
  Zoals twee weken geleden sturen de dieven eerst de zwakken af kinderen baby's of vrouwen . Bloedhonden op kinderen of (zwangere) vrouwen afsturen ? Dat zou PAS VERKEERD aflopen .
  Ik weet een ding op de bedrijfsplaats heeft met ups en downs (soms 1 maal op 1 jaar soms 15 maal) al jaren een inbrekersplaag . Ik heb er mij sinds de lente van 2008 loeihard gewapend opgezet. En na 1.5 jaar is deze zaak in de kiem gesmoord .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  In Hongarije zijn het de Zigeuners. In Rusland de Russen en in Polen de polakken die stelen!!!... Nergens worden ze graag op heterdaad betrapt, maar in plaats dat ze zich schamen, steken ze je hooi en stro nog in de brand!!!... Het beroerde is wij hebben met het ondereind van het Proletariaat te maken. Op ons erf hebben wij een redelijk goed functionerende nachtbewaking, er worden geen koeien meer gestolen. Maar wat de maiskolvenpikkerij betreft, heb ik geleerd de vossen op twee benen als traditionele bijkomstigheid te zien. Hooi en stro is ook niet gratis!!!...

 • no-profile-image

  Han

  Patrick ik heb de resultaten van Gaucho gezien bij de Nederlandse Consul in Lviv. Geen enkel insect overleeft de aanval op dit aardappelgewas. Luizen, colorado kever en aardappelmot spuiten is de eerste 3 maanden niet nodig.
  Even de poters in de pootbak nat maken met een oplossing van Gaucho en Moncereen. Klaar is Kees
  Op deze wijze is infectie met Y virus nihil.

  Aangaande honden en baby's in principe vallen "goede" honden pas aan na opdracht. Honden met grote koppen en bekken schriken we af.
  Verder weet ik uit ervaring dat afspraken maken met het Zigeuner Opperhoofd werkt in 99,9 % v.d. gevallen uitstekend.
  deze jongens houden zich beter aan de afspraken dan onze democratische leiders.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Maar Han, dan moet je het Zigeuner Opperhoofd wel een flinke fooi geven? of niet? Bij ons geef ik de medewerkers/sters ieder jaar een paar zakken graan voor hun kippen,gratis mest voor hun moestuin en vraag dan of zij de lange vingers in de gaten houden. Tot op zekere hoogte functioneert dat in Polen. Kruimeldiefstal is zelfs in oost-Duitsland geen onbekend fenomeen. Onder het motto '' wie appels vaart wie appels eet '' groetje's, piet

 • no-profile-image

  Han

  De ervaring met ee zigeuner opperhoofd hebben betrekking op sociaal winkelen in Duitsland. Mijn zus heeft toen de familie bij mande van de gódfater in juiste banen weten te leiden. Geen betaling meer met grote bek of oude tapijten maar normaal DM en op een later tijdstip in oost Duitsloand tegen een gering bedrag de claen op de BMW 700 serie laten passen met een Kalasikov en scherp. Dit parkeer kaartj voor 72 uur was minder voor 1 dag Schiphol. De juiste man op het juste moment blijkt wonderen te doen. Het werkt bij Zigeuners zo dat er alleen onderhandelingen plaats vinden tussen LEIDERS en LEIDERS. Jij bent baas van een bedrijf 9de hoogste in rang) dus ook van hen moetje de hoogste in rang benaderen. Kom je tot een overeenkomst, houdt de claen zich daaraan. Dat je hun wintervoorraad iets moet aanvullen lijkt me een goed deal.
  Succes met de onderhandelingen!!!

  Laat het een troost zijn voor je, in Nederland worden de kantrijen aan de waterkant ook ongevraagd geoogst en verdwijnen ook schapen uit de weide. Of althans de eetbare delen. Hier geen traseerbare (arme) cleans maar niet onbemiddelde passanten, net als in mijn mais in Meshovsk (SUV bezitters).

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.